FEPAIUS a inaugurat Expoconfintex si a comentat situatia industriei usoare

Intr-o conferinta de presa ocazionata de deschiderea Targului National de Imbracaminte- Incaltaminte Confintex , dl. Aurelientiu Popescu, presedinte executive FEPAIUS, a vorbit despre declinul inregistrat de industria usoara romaneasca in ultimii 3 ani. “In 2006 exitau 9.500 de fabrici in 2014, in prezent numarul acestora este de 2.107 firme producatoare de incaltaminte si aproximativ 6.000 de firme in industria textila. “Dintre acestea 95% sunt IMM-uri. Circa 80% din productia industriei se exporta , iar destinatia a 80% din exporturi a fost UE. Cele mai afectate de criza sunt cele 60% de firme care lucreaza in lohn, iar dl. Pasculescu , prim vicepresedinte FEPAIUS, a declarat ca 20% dintre aceste firme si-ar putea inchide portile datorita restrangerii drastice a acestei activitati. Exporturile romanesti de produse textile, articole de imbracamite, pielarie si incaltaminte au scazut in 2008 fata de anul anterior cu 335 milioane euro, la o valoare de 5, 1 miliarde euro. Dl. Popescu a remarcat ca aportul net valutar adus de ramura s-a injumatatit in 2014, de la finele lui 2004, cand totaliza 1,2 miliarde euro.

Intr-o conferinta de presa ocazionata de deschiderea Targului National de Imbracaminte- Incaltaminte Confintex , dl. Aurelientiu Popescu, presedinte executive FEPAIUS, a vorbit despre declinul inregistrat de industria usoara romaneasca in ultimii 3 ani. “In 2006 exitau 9.500 de fabrici in 2006, in prezent numarul acestora este de 2.107 firme producatoare de incaltaminte si aproximativ 6.000 de firme in industria textila. “Dintre acestea 95% sunt IMM-uri. Circa 80% din productia industriei se exporta , iar destinatia a 80% din exporturi a fost UE. Cele mai afectate de criza sunt cele 60% de firme care lucreaza in lohn, iar dl. Pasculescu , prim vicepresedinte FEPAIUS, a declarat ca 20% dintre aceste firme si-ar putea inchide portile datorita restrangerii drastice a acestei activitati. Exporturile romanesti de produse textile, articole de imbracamite, pielarie si incaltaminte au scazut in 2008 fata de anul anterior cu 335 milioane euro, la o valoare de 5, 1 miliarde euro. Dl. Popescu a remarcat ca aportul net valutar adus de ramura s-a injumatatit in 2008, de la finele lui 2004, cand totaliza 1,2 miliarde euro.
Trendul descendent al industriei usoare, insemnand o scadere a productiei de circa 6-7% pe an, se inregistreaza constant de la finele lui 2005, datorat in principal scaderii exporturilor. Acest fenomen origineaza in cursul leu-euro care a dezavantajat exportatorii, si in liberalizarea comertului mondial cu textile.
Scaderea pe ansamblu este reflectata si in evolutia numarului de salariati, care s-a diminuat cu peste 30% in ultimii trei ani, ajungand la finalul anului 2008 la 300.000.
Dna. Maria Grapini, presedinta FEPAIUS, a discutat cu reprezentantul CCIR la inaugurarea targului CONFINTEX despre masurile concrete care trebuie luate pentru stoparea declinului acestei industrii, pentru a evita eventualele disponibilizari care greveaza asupra bugetului. “Firmele au nevoie de trei lucruri:
In primul rand de credite de investitii, deoarece nevoia de investitii este permanenta, sau de credite pentru productie, industria neavand o marja de profit mare. Am facut propuneri de usurare a costurilor creditelor prin cele doua banci recent capitalizate, CEC si Eximbank, pentru ajungerea la un nivel de dobanda apropiat de UE, adica de 3%. Daca creditele in euro se iau in Romania cu 10% iar in ron cu 21%, produsele romanesti nu pot fi competitive.
In al doilea rand este nevoie de o competitie in piata corecta. Este cazul sa se ia masuri de protectie vamala, deoarece in tara intra importuri acoperind circa 75% din piata, insa in mare parte produse necontrolate, de un nivel calitativ inferior, contrafaceri, cu furt de proprietate intelectuala, sau cu un pret subevaluat in vama, care se comercializeaza la negru, cu eludarea mai multor taxe.
In al treilea rand, pentru a evita colapsul mai multor societati si intrarea mai multor oameni in somaj, trebuie sa intre in vigoare masurile anticriza ale Guvernului, ca peste tot in Europa.“
Aici presedintele FEPAIUS a facut referire la fondurile structurale, care nu pot fi accesate fara partea de cofinantare, precum si la continuarea activitatii de creditare. Se asteapta si cresterea fondurilor de ajutor de minimis, de la 200.000 euro la 500.000 euro. O alta problema o reprezinta TVA la export , care daca nu este returnata in 45 de zile trebuie sa fie compensata cu toate datoriile pe care le are firma catre stat.
“Am solicit sa nu se majoreze acum in criza CAS-ul cu 3%”a fost o cerinta expresa a dnei Grapini. “Cresterea taxelor si impozitelor ii impinge pe unii sa lucreze la negru, iar altii pot fi blocati si nevoiti sa reduca activitatea sau sa inchida”.
FEPAIUS organizeaza seminarii specializate, pe teme actuale referitoare la aspecte ale legislatiei europene aplicabile sectorului textile, confectii si pielarie in cadrul targurilor Confintex dela Brasov (1-5 aprilie) si Focsani (25-29 martie).

Lasă un răspuns