Propuneri de reforme privind piata europeana comuna a legumelor si fructelor

Comisia Europeana a lansat un pachet de propuneri de reforma privind organizarea pietei comune a legumelor si fructelor. Prin aceste masuri,  care fac parte din programul de reformare a politicii agricole comune(Common Agricultural Policy), se are in vedere imbunatatirea competitivitatii sectorului,precum si simplificarea  unor reglementari  administrative.
Comisia Europeana a lansat un pachet de propuneri de reforma privind organizarea pietei comune a legumelor si fructelor. Prin aceste masuri,  care fac parte din programul de reformare a politicii agricole comune(Common Agricultural Policy), se are in vedere imbunatatirea competitivitatii sectorului,precum si simplificarea  unor reglementari  administrative.
Procedurile actuale prevad un ajutor direct pentru producatori in functie de cantitatea livrata pietei,sau de suprafata agricola detinuta,sistem care nu raspunde actualei politici agricole comunitare. Acest sistem a fost aplicat producatorilor si procesatorilor de tomate,citrice,pere,nectarine,caise,smochine uscate,prune si struguri uscati. In totalul productiei agricole a UE sectorul productiei de legume si fructe reprezinta 17%, iar in bugetul UE doar 3,1%.
Domeniile vizate de reforma sunt:
Organizatiile de producatori – vor deveni mai flexibile, iar accesul la organizatiile de ramura va fi liber. Bugetul destinat acestora se ridica la peste 700 mil € si prevede facilitati pentru noile state membre, precum si pentru asocieri pe baze trans-nationale.
Managementul crizelor – este prevazuta majorarea fondurilor destinate situatiilor de criza(recoltare timpurie),pentru asigurarea recoltelor precum si compensatii pentru livrarea catre scoli, spitale,organizatii caritabile,etc.
Includerea fructelor si legumelor in schema unica de plata(Single Payment Scheme)
Masuri de protectie a mediului – Fiecare program operational va trebui sa includa o suma de 20% pentru masuri vizand protectia si conservarea mediului.
Promovare – Organizatia mondiala a sanatatii recomanda un consum zilnic de 400 gr de legume si fructe, barem atins in prezent doar de Grecia si Italia. De aceea se prevede posibilitatea includerii in programele operationale a promovarii consumului sanatos si cresterea procentului de co-finantare de catre Comunitate, de pana la 60%.
Comertul cu terte tari – Avand in vedere ca negocierile la nivel de comert mondial sunt in curs,propunerile nu aduc vreo atingere cadrului actual a comertului exterior.
Simplificare – Abolirea ajutoarelor pentru procesare,precum si a subventiilor de export vor contribui semnificativ la simplificarea procedurilor existente. Pe aceasta linie va avea o influienta pozitiva si si armonizarea standardelor privind produsele agricole.