Analistii financiari apreciaza cresterea ROBOR ca fiind normala

In contextul recentei cresteri a ROBOR, majoritatea vehiculelor media a organizat interviuri si dezbateri pe aceasta tema. In ciuda faptului ca evenimentul sus amintit a creat o usoara isterie in randul cetatenilor neinformati, specialistii in finante atrag atentia ca acesta este un fenomen de normalitate si ca, atentie, Romania s-ar fi aflat pana acum intr-o situatie anormala cu ROBOR subunitar.

Pentru cei care inca nu stiu, ROBOR reprezinta un indice foarte important pentru rata medie a dobanzii pentru creditele in LEI, EURO, USD si CHF. Daca doriti sa intrati in detalii despre indicii ROBOR, EURIBOR si LIBOR puteti consulta acest articol.

Principalul motiv pentru care, pana acum, indicele ROBOR a avut o valoare sub 1, a fost scaderea TVA, fapt care a dus la o fals fenomen de inflatie negativa. In conditiile in care economie este in crestere si salariile cresc constant, un ROBOR subunitar ar fi total iesit din sfera normalului.

 

„Creşterea ROBOR din ultimele zile pare rezultatul suprapunerii unei serii de factori. Avem de-a face, pe de o parte, cu o diminuare temporară a lichidităţii din sistem, legată de plăţile la buget de la începutul săptămânii şi de începutul unei noi perioade de rezerva minima obligatorie. Pe de alta parte, e posibil să avem şi nişte efecte provenind din zona pieţei valutare, în condiţiile în care leul se menţine foarte stabil pe fondul unei deprecieri relativ alerte a monedelor din regiune” – a declarat Horia Braun pentru Agerpres.

Zilele trecute, BNR a afişat niveluri peste 1 la ROBOR, astfel: 1,46% la depozitele la 3 luni si 1,57% la 6 luni. La inceputul anului 2017, ROBOR la 3 luni era de 0,87%, in vreme ce ROBOR la 6 luni avea valoarea de 1,12%.

Romanian Interbank Offered Rate – ROBOR, este rata medie a dobanzii la care bancile din Romania fac imprumuturi intre ele.

Alti analisti atrag atentia ca actuala crestere ROBOR poate fi cauzata si de o diminuare temporara a lichiditatilor, precum si de unele efecte cu radacini in zona pietei valutare, in conditiile in care cotatiile forward ale cursului de schimb EUR / RON au inceput sa aiba un trend ascendent inca din perioada verii, specialistii anticipand un curs de schimb EUR / RON in jurul valorii de 4.70, pentru perioada similara a anului viitor.

ROBOR este strans legat de inflatie. Ca atare, avand in vedere prognoza BNR, care estima o inflatie de 1.7 anul acesta, si avand in vedere cresterile survenite la accize, electricitate, gaze naturale si energie termica, e posibil ca aceasta sa ajunga la 2.4 la finalul anului 2017. Mai multe detalii despre acest aspect, precum si alte stiri economice, gasiti aici.

Pe langa elementele de mai sus, reluarea creditarii si imprumuturile statului propulseaza ROBOR la valori apropiate de cele ale unei economii normale.

Lasă un răspuns