Din dorinta de a dezvolta noi afaceri, dar si din solidaritate cu romanii aflati in strainatate, care resimt dureros marginalizarea ca efect al scandalului mediatic romano-italian, guvernul Provinciei Siciliene a organizat o misiune de afaceri in Romania in domeniul transporturilor si logisticii.
Din dorinta de a dezvolta noi afaceri, dar si din solidaritate cu romanii aflati in strainatate, care resimt dureros marginalizarea ca efect al scandalului mediatic romano-italian, guvernul Provinciei Siciliene a organizat o misiune de afaceri in Romania in domeniul transporturilor si logisticii.
Din delegatia italiana, condusa de Antonio Librizzi, au facut parte zece mari companii de profil cu sediul in Sicilia, “cele mai reprezentative pentru domeniul lor”, conform prezentarii facute de seful delegatiei, care s-au intalnit la sediul Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti cu peste 25 de potentiali parteneri romani.
La aceasta reuniune bilaterala, oaspetii au fost intampinati de dipl. ec Stefan D. Popa, presedinte director general al CCIB si de Ancuta Conta, director general adjunct.
Trecand pe scurt in revista tabloul macroeconomic al Romaniei in ultimul trimestru al anului 2007, primul an ca stat membru al UE, Stefan D. Popa a subliniat rolul important pentru realizarea cresterii economice a Romaniei si pentru succesul integrarii tarii noastre in comunitatea europeana, asumat de firmele cu participare italiana la capital.
"In opinia noastra, raporturile economice si comerciale romano-italiene evolueaza bine. La 31 mai 2007, Italia ocupa locul 2 in comertul exterior al Romaniei, cu un volum de 4,71 miliarde euro, din care, exporturile romanesti au fost de peste 2 miliarde euro, in crestere cu aproape 9% fata de anul 2005, iar importurile de produse italiene in tara noastra, de 2,64 miliarde euro, cu un spor de 23% fata de valorile din 2005.
La 30 iunie 2007, erau inregistrate 23.078 de companii cu capital italian, investitiile directe depasind 772 milioane euro, Italia situandu-se pe locul 5 in topul investitorilor straini. Dintre acestea, sunt firme mari, dar si un numar important de IMM-uri care au o prezenta solida pe piata", a afirmat presedintele CCIB.
In continuare, vorbitorul s-a referit la dezvoltarea industriei transporturilor in tara noastra si la marile proiecte promovate activ de CCIB, "care vizeaza protectia mediului inconjurator, dar si dezvoltarea infrastructurii de transport. Ne-am ghidat dupa prioritatile stabilite la nivelul UE, care promoveaza dezvoltarea navigatiei pe raurile si canalele interioare, punand accent pe modernizarea infrastructurii de transport si comunicare oferite de fluviul Dunarea – Coridorul Vll", a spus Stefan D. Popa. CCIB a lansat de circa 2 ani demersurile pentru constituirea unui consortiu international de investitori in vederea realizarii unui nod hidrotehnic in sectorul Turnu-Magurele – Nicopole, constand dintr-un pod rutier si feroviar, doua hidrocentrale si un sistem de ecluze care sa permita ca navigatia sa se desfasoare pe parcursul intregului an, chiar si atunci cand avem perioade secetoase, proiect ce a fost inclus pe agenda comuna a Cabinetelor Romaniei si Bulgariei. Domnia-sa a mentionat si intentia de finalizare a canalului Dunare-Bucuresti, lucrari estimate la aprox 400 milioane euro, ceea ce ar plasa Bucurestiul alaturi de celelate patru mari capitale europene port la Dunare.
Sicilia este interesata sa dezvolte legaturi solide cu Romania pe multiple paliere, atat din punct de vedere economic si comercial, cat si cultural. Seful delegatiei a anuntat ca in a doua decada a lunii decembrie va avea loc o misiune economica in domeniile protectiei mediului si al turismului.
"Credem ca este momentul ca organizatia Camerei de Comert Bucuresti sa devina partenerul noastru natural in initiativa de promovare a relatiilor romano-siciliene. Suntem foarte impresionati de ce am vazut aici", a spus Antonio Librizzi.
Guvernul provinciei siciliene a alocat 3 milioane euro pentru „Projetto Paese“ (proiectului de tara) din 2007, destinat stimularii dezvoltarii raporturilor dintre firmele locale cu tari precum: Romania, Tunisia, SUA. Pentru Romania, oficialii sicilieni au investit peste 800 mii euro, vizand in principal sectoare precum: dezvoltarea institutionala, sanatatea publica, industria agro-alimentara, logistica si transporturile, prelucrarea lemnului si masele plastice, protectia mediului si turismul etc.
In 2008, Sicilia intentioneaza sa incurajeze relatiile companiilor cu India si Rusia, Romania facand punte intre Sicilia si Rusia, mai ales pentru domeniul transportuiriilor si logisticii.
Sursa: www.ccib.ro