Campania de pregatire a comunitatii de afaceri pentru integrarea in UE continua

CCIR, prin Euro Info Centre, in colaborare cu Ministerul Integrarii Europene (MIE) a organizat marti, 10 octombrie seminarul cu tema “Politica sociala si libera circulatie a persoanelor”.

CCIR, prin Euro Info Centre, in colaborare cu Ministerul Integrarii Europene (MIE) a organizat marti, 10 octombrie seminarul cu tema.Politica sociala si libera circulatie a persoanelor.
Prezent la acest eveniment, dl. Gheorghe Barbu, Ministrul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei a tinut sa sublinieze faptul ca temerile din unele state europene, referitoare la un viitor aflux de imigranti romani incautarea unui loc de munca mai bine platit, au fost mult exagerate. De asemenea, ”Romania va beneficia de la UE, pentru urmatorii 7 ani, de fonduri in valoare de 3,5 miliarde euro pentru dezvoltarea resurselor umane”, a mai precizat domnia sa.
 
Seful Delegatiei Comisiei Europene, Jonathan Scheele, a precizat ca dezbaterile privind legislatia comunitara vor trebui sa continue si dupa momentul aderarii: “Numeroasele oportunitati de finantare care se vor oferi Romaniei, trebuie sa fie folosite la maximum pentru cresterea competitivitatii IMM-urilor“. Romanii trebuie sa constientizeze ca “integrarea nu se va produce de pe o zi pe alta, nu se vor mari brusc salariile sau investitiile straine, dar vor exista conditii pentru ca asemenea lucruri sa se petreaca in timp. Si ca totul depinde si de felul in care guvernul va sti sa foloseasca aceasta ocazie”

Cercetarile estimeaza ca migratia fortei de munca se va concentra catre anumite state membre, perturband piata muncii din acestea. Ingrijorarea privind impactul liberei circulatii a lucratorilor se bazeaza pe elemente precum proximitatea geografica, diferentele de venit, somajul si inclinatia spre migratie.

Importanta politica si practica a domeniului liberei circulatii a fortei de munca, sensibilitatile si incertitudinile care inconjoara mobilitatea fortei de munca au determinat Uniunea Europeana sa propuna o perioada de tranzitie de 5 ani. Componentele esentiale ale aranjamentului tranzitoriu se refera la: o perioada de doi ani in care actualele state membre vor aplica masuri la nivel national in relatia cu cele nou venite; dupa aceasta perioada vor avea loc doua analize, una automata inainte de sfarsitul celui de al doilea an, si o alta la solicitarea noului stat membru.

Aranjamentul tranzitoriu include si o serie de alte aspecte importante, cum ar fi clauza de mentinere a masurilor existente fara introducerea altora noi, astfel incat pietele muncii din actualele state membre sa nu devina mai restrictive decat erau in momentul semnarii Tratatului de Aderare.

Lasă un răspuns