Calatoria de o saptamana in sudul si vestul Romaniei, respectiv la Bucuresti, Craiova si Turnu-Severin, a delegatiei Confederatiei Generale a IMM-urilor din zona Parisului – CGPME 92, a prilejuit discutii in vederea crearii de parteneriate si societati mixte. Membrii delegatiei franceze sunt interesati sa dezvolte afaceri in domeniul constructiilor, energiei regenerabile, reciclarii hartiei, industriei metalurgice si prelucrarilor metalice.
"Domeniile reprezentate de delagatia franceza coincid cu prioritatile Romaniei", arata vicepresedintele CCIB, Nicole Vasile, in cadrul intalnirii bilaterale de afaceri organizate la sediul Camerei bucurestene in finalul vizitei reprezentantilor asociatiei patronale franceze.
Calatoria de o saptamana in sudul si vestul Romaniei, respectiv la Bucuresti, Craiova si Turnu-Severin, a delegatiei Confederatiei Generale a IMM-urilor din zona Parisului – CGPME 92, a prilejuit discutii in vederea crearii de parteneriate si societati mixte. Membrii delegatiei franceze sunt interesati sa dezvolte afaceri in domeniul constructiilor, energiei regenerabile, reciclarii hartiei, industriei metalurgice si prelucrarilor metalice.
"Domeniile reprezentate de delagatia franceza coincid cu prioritatile Romaniei", arata vicepresedintele CCIB, Nicole Vasile, in cadrul intalnirii bilaterale de afaceri organizate la sediul Camerei bucurestene in finalul vizitei reprezentantilor asociatiei patronale franceze.Astfel, programul de constructii de locuinte este o mare prioritate nationala cu impact social, la fel ca si problema asigurarii energiei pentru locuinte, din resurse regenerabile, domenii care reprezinta o piata uriasa in Romania. Toti cei care abordeaza aceasta piata sunt bine veniti, pentru ca Romania nu va putea sa rezolve singura aceste probleme, chiar daca exista posibilitati financiare de acoperire a costurilor, inclusiv prin sistemul de creditare practicat de bancile din Romania.
O alta industrie in devenire o reprezinta domeniul protectiei mediului, o piata estimata la 60 miliarde de euro pentru urmatorii 10 ani, avand si avantajul de a fi o piata sigura, pentru ca este creata prin lege, a adaugat Nicolae Vaisle. In relatiile bilaterale exista premise de succes in aceste domenii, pornind si de la experienta reusita in produc?ia componentelor auto: inceputa in colaborare cu grupul Renault, acest tip de productie s-a dezvoltat foarte mult pe orizontala, astfel incat acum sunt peste 1.000 de IMM-uri romanesti care produc componente auto si care, in 2006, au avut o piata de 5 miliarde euro, a mai spus vicepresedintele Camerei bucurestene.
"CCIB pune in legatura toti operatorii interesati, oferind toate informatiile necesare, alegerea facandu-se pe principiul concurentei", a precizat Nicolae Vasile.
Referindu-se la criza fortei de munca cu care se confrunta Romania in prezent, vicepresedintele CCIB le-a recomandat intreprinzatorilor francezi sa aplice tehnologii de varf. Si in domeniul cercetarii si inovarii, firmele franceze, respectiv grupurile Alcatel si Renault au obtinut realizari impresionante in tara noastra. Renault are in constructie un centru de proiectari cu 3.000 salariati, la Bucuresti si Pitesti, iar Alcatel are un centru de inovare la Timisoara, a mentionat vorbitorul.
Pentru facilitarea schimburilor si transferului de tehnologii, patronii parizieni din Confederatia proprietarilor de intreprinderi mici si mijlocii vor beneficia de serviciile unui birou de sprijin care va fi infiintat la Bucuresti, in cooperare cu partenerii din Romania, a afirmat Jean Luc Duhamel, presedintele Confederatiei.
Domeniile cele mai atractive pentru partea franceza sunt: industria agro-alimentara, turismul, It&C si sectorul de sanatate publica, a spus seful delegatiei franceze.
Printre proiectele aflate in portofoliul membrilor delegatiei franceze, amintim initiativa realizarii unei plartforme de promovare a firmelor romanesti, care va avea o suprafata de 100.000 mp acoperiti si 8.000 mp in exterior, fiind situata la Chartres. Cladirea va permite unui numar de circa 800 de intreprinderi din Romania sa-si expuna produsele si sa intalneasca parteneri interesati din Franta. Serviciile asigurate vor fi partial gratuite, a spus Guy Sobbel, organizatorul acestei misiuni economice.
De asemenea, romanii vor livra in Franta case de lemn, finantate dintr-un program guvernamental pentru locuinte sociale ("case sub 100.000 euro“). Numai in regiunea Parisului se vor construi in viitorul apropiat 15.000 de asemenea case, necesarul pentru acest anfiind de 150 de case de lemn complet echipate.