Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR) a organizat joi, 04 aprilie a.c, masa rotunda cu tema "Impactul integrarii in Uniunea Europeana asupra economiei romanesti: Cat atragem din fondurile structurale ?"
Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR) a organizat joi, 04 aprilie a.c, masa rotunda cu tema "Impactul integrarii in Uniunea Europeana asupra economiei romanesti: Cat atragem din fondurile structurale ?"
Evenimentul nu este singular, ci face parte din din proiectul initiat de CCIR in ianuarie sub genericul "Business in Europa – succes sau faliment?", proiect ce propune identificarea oportunitatilor si a dificultatilor generate de procesul integrarii pe piata interna unica europeana si institutionalizarea dialogului consistent intre decidentii politici si oamenii de afaceri.
Evenimentele sunt organizate sub forma unor workshopuri in care CCIR, alaturi de reprezentantii structurilor decidente, raspunde cu maxim pragmatism necesitatii de informare a mediului de afaceri si, pornind de la ideile ce apar in cadrul discutiilor, propune noi teme si solutii.
Raspunzand intrebarii din tema conferintei, domnul Donato Chiarini, Seful Delegatiei Comisiei Europene a afirmat: "UE asigura asistenta in doua puncte cheie: know how si suport financiar. Din exeperienta pe care o avem, nu este intotdeauna posibil pentru toate tarile noi membre sa atraga 100% din bugetul pe care UE il pune la dispozitie. Este o mare provocare pentru autoritatile romane care se vor confrunta cu responsabilitatea de a folosi cum se cuvine fondurile pentru dezvoltarea tarii. Nu voi da exemplu de tari care au pierdut acesti bani, ci voi nominaliza doua dintre exemplele de bune practici in acest sens, si anume experienta Irlandei si a Spaniei.
Programele operationale vor fi aprobate de catre Comisie intre iunie si septembrie 2007, propunerile urmand a fi lansate apoi de catre autoritatile de management.
Autoritatile romane vor trebui sa definitiveze legislatia interna pentru proiectele eligibile si sa asigure training si informare in ceea ce priveste procedurile pentru potentialii aplicanti". Sustinand ideea unui mediu de afaceri informat si bine pregatitit pentru accesarea fondurilor structurale, CCIR a demarat cu ocazia acestui eveniment proiectul catalogului electronic dinamic.
"Ne-am gandit sa construim un mecanism al comunitatii de afaceri, in care sa implicam bineinteles si Guvernul, in asa fel incat sa informam corect mediul de afaceri in legatura cu ceea ce se poate intreprinde, sa stim care sint regulile, sa implicam administratiile locale mai mult, pentru ca foarte multe fonduri merg in aceasta directie, si sa stabilim un cod etic de comportament.