Cipru si Malta devin membre ale zonei euro

Cipru si Malta sunt urmatoarele doua tari care vor profita de beneficiile monedei euro: tranzactiile comerciale si deplasarile mai usor de efectuat sunt doar doua dintre acestea. La 1 ianuarie, lira cipriota si cea malteza au fost convertite la o rata de schimb de 0,585 si respectiv 0,429 euro.

Cipru si Malta sunt urmatoarele doua tari care vor profita de beneficiile monedei euro: tranzactiile comerciale si deplasarile mai usor de efectuat sunt doar doua dintre acestea. La 1 ianuarie, lira cipriota si cea malteza au fost convertite la o rata de schimb de 0,585 si respectiv 0,429 euro.

Asadar, a sosit vremea ca cetatenii acestor doua tari sa isi goleasca pusculitele si sa scoata la lumina banii pe care i-au pus deoparte pentru zile negre. Va exista o perioada de gratie in care bancile centrale vor efectua gratuit operatiunile de schimb – doi ani pentru monede si zece pentru bancnote.

Pentru ca trecerea de la o moneda la alta sa se faca usor, preturile vor fi afisate atat in euro, cat si in vechea moneda, pana la data de 30 septembrie 2008. Au fost puse la dispozitie pachete de prezentare a monedei euro si au fost create site-uri de internet speciale destinate cetatenilor ciprioti si maltezi.

In ceea ce priveste aspectul estetic, europenii de pe tot continentul vor putea admira muflonul cipriot si templul maltez preistoric Mnajdra pe monedele de 1, 2 si 5 centi, corabia cipriota din Kyrenia si stema malteza pe monedele de 10, 20 si 50 de centi care vor fi puse in circulatie in cele doua tari. In Cipru, pe monedele de 1 si 2 euro va figura un idol preistoric in forma de cruce, iar pe cele din Malta – crucea malteza cu opt colturi.

Cele 200 de milioane de monede euro malteze sunt batute la Monetaria din Paris, iar cele 395 de milioane de monede euro cipriote (in valoare de 100,26 milioane de euro) – la Monetaria statului finlandez. Se estimeaza ca au fost realizate 80 de milioane de bancnote euro pentru Malta si 79 de milioane pentru Cipru.

Pentru a inlatura temerile legate de cresterea preturilor in aceasta perioada de tranzitie, au fost lansate o serie de initiative destinate sa ii protejeze pe consumatori si sa ii impiedice pe comercianti sa exploateze situatia. Conform initiativei FAIR (Acordurile privind tarifarea echitabila in domeniul comertului cu amanuntul), 5000 de companii malteze s-au angajat sa nu majoreze preturile si sa afiseze corect ambele variante, in vechea moneda si in euro. O serie de „cumparatori sub acoperire” vor efectua controale in magazine pentru a identifica eventualele abateri, rezultatele acestui demers urmand a fi prezentate pe sectoare de activitate.

Odata cu intrarea celor doua tari in zona euro, numarul membrilor acesteia va ajunge la 15. Dintre tarile care au aderat la UE in 2004, Slovenia este singura care a adoptat moneda euro. Urmatoarea care va face acest pas in 2009 va fi, cel mai probabil, Slovacia.

Sursa: www.ccib.ro

Lasă un răspuns