Delegatie pakistaneza la CCIB

Recent, Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIB) a fost vizitata de o delegatie pakistaneza. La discutiile cu presedintele director general al CCIB, dipl. ec. Stefan D. Popa, au participat reprezentanti ai sectorului public din Pakistan (finante, afaceri externe, comert, politie, vama), evenimentul fiind onorat, de asemenea, de ES Sanaullah, ambasadorul Republicii Islamice Pakistan in Romania.

Recent, Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIB) a fost vizitata de o delegatie pakistaneza. La discutiile cu presedintele director general al CCIB, dipl. ec. Stefan D. Popa, au participat reprezentanti ai sectorului public din Pakistan (finante, afaceri externe, comert, politie, vama), evenimentul fiind onorat, de asemenea, de ES Sanaullah, ambasadorul Republicii Islamice Pakistan in Romania.

Vizita la CCIB a oficialilor pakistanezi, parte integranta a curriculei cursului postuniversitar de administratie publica pe care membrii delegatiei il fac in prezent, este motivata si de rezultatele bune ale unei intalniri asemanatoare in anul 2006, a constituit ca si anul trecut un bun prilej pentru acestia de a se familiariza cu realitatile economico-sociale ale Romaniei, in calitatea sa de proaspat membru al Uniunii Europene, de a identifica puncte de interes in vederea dezvoltarii relatiilor economice romano-pakistaneze si, nu in ultimul rand, de a afla cum functioneaza Camera bucuresteana.

In cadrul acestei intalniri, dipl. ec. Stefan D. Popa a subliniat relatiile foarte bune existente intre Camera bucuresteana si Ambasada Republicii Islamice Pakistan la Bucuresti, precum si preocuparea sustinuta a ES Sanaullah in ceea ce priveste dezvoltarea relatiilor economice romano-pakistaneze. Excelenta Sa dovedindu-se, in opinia presedintelui director general al CCIB, unul dintre cei mai activi ambasadori in plan economic care activeaza in tara noastra. Un exemplu in acest sens il constituie recenta deschidere a Consulatului General Onorific al Republicii Islamice Pakistan la Iasi, eveniment realizat cu sprijinul CCIB si care are drept scop impulsionarea relatiilor economice bilaterale.

Stefan D. Popa a reliefat preocuparea sustinuta a CCIB de a incuraja libera initiativa si de a veni in sprijinul comunitatii de afaceri, in special a intreprinderilor mici si mijlocii, prin punerea la dispozitia acestora a unei game largi de servicii. Presedintele Popa a punctat, de asemenea, implicarea CCIB in parteneriate public privat, aducand drept exemplu organizarea, in parteneriat cu Universitatea Politehnica din Bucuresti, a cursurilor postuniversitare in domeniul managementului proiectelor europene. Pana in prezent au absolvit aceste cursuri circa 300 de specialisti capabili sa ofere consultanta IMM-urilor si sa intocmeasca proiecte de calitate in vederea cresterii gradului de accesare a fondurilor structurale.

In opinia presedintelui Popa, Romania si Pakistanul au economii complementare, putand fi identificate puncte de interes atat in ceea ce priveste activitatea de import-export, cat si in ceea ce priveste cooperarea in dezvoltarea afacerilor si in punerea in practica a unor proiecte de investitii.

Un alt punct atins in cadrul acestei intalniri a fost impactul fenomenului incalzirii globale asupra vietii socio-economice. Stefan D. Popa a subliniat importanta deosebita pe care o are Dunarea in contextul in care, din cauza fenomenului de incalzire globala, Uniunea Europeana incurajeaza in mod sustinut transportul pe apa, pe rauri si canale interioare ca alternativa la transportul pe uscat. Conform presedintelui CCIB, transportul pe apa este mai ieftin decat transportul rutier si decat cel pe calea ferata si mult mai putin poluant. Presedintele Popa a aratat faptul ca CCIB a militat, in ultimii doi ani, pentru construirea pe Dunare a unui complex hidroenergetic. Recent, guvernele de la Bucuresti si Sofia au hotarat construirea unui astfel de complex in zona Vidin-Calafat, si inceperea unor lucrari in zona Turnu-Magurele – Nicopole. Aici ar fi necesar un complex compus din doua hidrocentrale, un pod si un sistem de ecluze, capabil sa asigure navigatia pe tot parcursul anului.

Reprezentantul CCIB a reliefat preocuparea constanta a Camerei bucurestene de incurajare a initiativelor in domeniul protectiei mediului. Vorbind despre Topul firmelor din municipiul Bucuresti, eveniment organizat recent de CCIB, dipl. ec. Stefan D. Popa a aratat ca firmele bucurestene care poseda certificat de mediu acordat de un organism de certificare au beneficiat de bonificatii la punctaj. De asemenea, presedintele CCIB a punctat faptul ca din Top au fost excluse societatile care au creat incidente comerciale sau cele care au comis fapte grave de notorietate publica, precum si cele care au avut, la data de 31 decembrie 2006, datorii la bugetele de stat si locale.
 
Pe agenda intalnirii s-au aflat, de asemenea, subiecte precum: coruptia, dificultatile cu care se confrunta Romania in procesul integrarii in Uniunea Europeana, in special la nivelul mentalitatii, fenomenul migratiei fortei de munca in contextul globalizarii.

Lasă un răspuns