Departamentul de Administrare a Cotelor de Lapte va verifica in teritoriu declaratiile depuse de fermieri pentru obtinerea cotelor de lapte

Departamentul de Administrare a Cotelor de Lapte (DACL) va verifica pana la 25 aprilie declaratiile depuse de fermierii care au solicitat cota de lapte pentru noi investitii sau extinderea exploatatiilor, a declarat pentru Rompres Directorul Departamentului de Administrare a Cotelor de Lapte (DACL), Lucian Elisei.

Departamentul de Administrare a Cotelor de Lapte (DACL)
va verifica pana la 25 aprilie declaratiile depuse de fermierii care au solicitat cota de lapte pentru noi investitii sau extinderea exploatatiilor, a declarat pentru Rompres Directorul Departamentului de Administrare a Cotelor de Lapte (DACL), Lucian Elisei.
"Pana la 1 aprilie – termenul limita – au fost inregistrate la DACL pentru obtinerea cotelor de lapte pe noi investitii sau extinderea capacitatilor 1.223 de exploatatii, cantitatea de lapte solicitata depasind 180.979 tone", a precizat Elisei.
Acesta a spus ca fermierii vor primi cota numai daca investitiile declarate in dosarele depuse vor fi identice cu cele din teritoriu, decizia de cota urmand a fi atribuita dupa 1 mai.
Totodata, pana la 1 aprilie, odata cu inceperea anului de administrare a cotelor de lapte, procesatorii care nu detin   aprobari nu mai pot cumpara lapte de pe piata, iar producatorii care si-au schimbat procesatorii trebuie sa isi notifice schimbarea in termen de 15 zile dupa inceperea anului de administrare a cotelor, pentru ca noul procesator nu va lua laptele pentru procesare daca acestia nu au decizia de cota.
Conform datelor DACL, cota pentru vanzarea directa a fost solicitata de un numar de 861.067 de producatori pentru o cantitate de peste doua milioane de tone de lapte pana la 31 octombrie 2007. De asemenea, un numar de 243.791 de producatori au solicitat cota pentru livrari catre procesare, cantitatea de lapte depasind peste un milion de tone.Directorul DACL a precizat ca toti fermierii care au solicitat cota pentru vanzare directa vor avea o reducere de 11,97 la suta fata de cantitatea solicitata deoarece cererile au depasit alocarile.
"Reducerea a fost aplicata proportional tuturor fermierilor, indiferent de marimea fermei", a spus Elisei. Romania a obtinut in negocierile cu Uniunea Europeana o cota totala de lapte de trei milioane tone pe an. Depasirea acestei cantitati atrage penalizari de 278,3 euro pentru fiecare tona de lapte realizata peste cota, iar in cazul in care cantitatea de lapte produsa este mica, Romaniei i se va diminua cota pentru urmatorii ani.
Sursa: CCIB-Rompres

Lasă un răspuns