In patru ani, 144 de proiecte Sapard reziliate

Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) a reziliat din 2003 si pana in martie 2007 un numar de 144 de proiecte Sapard, 134 dintre acestea fiind proiecte pentru investitii private in industria agroalimentara, in exploatatii agricole si in diversificarea activitatilor economice, potrivit datelor furnizate Agentiei Rompres de APDRP.

Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP)
a reziliat din 2003 si pana in martie 2007 un numar de 144 de proiecte Sapard, 134 dintre acestea fiind proiecte pentru investitii private in industria agroalimentara, in exploatatii agricole si in diversificarea activitatilor economice, potrivit datelor furnizate Agentiei Rompres de APDRP.
Alte 10 proiecte Sapard au fost reziliate in perioada mentionata pentru investitii publice in modernizarea infrastructurii rurale. Motivele pentru are APDRP a reziliat cele 144 de proiecte Sapard difera de la caz la caz, insa cele mai frecvente sunt nerespectarea clauzelor contractuale, a criteriilor de eligibilitate precum si imposibilitatea implementarii proiectului, a afirmat conducerea APDRP. In 2006, au fost reziliate 77 de contracte, iar in acest an au fost reziliate noua contracte. Conform prevederilor stipulate in contractul cadru pentru acordarea ajutorului financiar nerambursabil prin Programul Sapard, APDRP poate inceta executarea contractului, fara sa faca instiintare si fara sa plateasca finantarea nerambursabila, in cazul incalcarii prevederilor contractului cadru, indiferent de momentul in care a fost constatata aceasta situatie. In acest caz APDRP, ca autoritate contractanta, va solicita restituirea completa a sumelor deja platite in cadrul contractului.

Potrivit datelor furnizate de APDRP, rezilierea contractului si suspendarea finantarii prin programul Sapard sau rambursarea fondurilor alocate deja apar din cauza realizarii unor achizitii de catre organismele private care nu sunt originare din tarile membre ale Uniunii Europene sau candidate la Uniunea Europeana. De asemenea, contractele pot fi reziliate si in cazul unor achizitii de servicii, bunuri si lucrari care depasesc echivalentul in lei a 10.000 euro si pentru care beneficiarul nu a obtinut oferte de la cel putin trei furnizori, fapt valabil si pentru studiul de fezabilitate si planul de afaceri.

Lasă un răspuns