Membrii CCIB din Sectiunea Industrie analizeaza activitatea din ultimul an

In ziua de 28 mai, la sediul Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti a avut loc Adunarea Generala a Membrilor Sectiunii Industrie din cadrul CCIB. Din partea Biroului Sectiunii Industrie au participat dl Nicolae VASILE – presedinte, dl Marcel DEACONU – presedinte MUNPLAST, dl Stefan MARGINEAN – presedinte-director general METANEF, dl Aurelientu POPESCU – director general DIAMANT GRUP, dl Mihai VALEANU – director general QASARO.

In ziua de 28 mai, la sediul Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti a avut loc Adunarea Generala a Membrilor Sectiunii Industrie din cadrul CCIB. Din partea Biroului Sectiunii Industrie au participat dl Nicolae VASILE – presedinte, dl Marcel DEACONU – presedinte MUNPLAST, dl Stefan MARGINEAN – presedinte-director general METANEF, dl Aurelientu POPESCU – director general DIAMANT GRUP, dl Mihai VALEANU – director general QASARO.Documentele au fost supuse dezbaterii si aprobarii atat prin votul exprimat in plenul Adunarii, cat si prin corespondenta.
Conform ordinii de zi, oamenii de afaceri bucuresteni din domeniul industriei au aprobat Raportul de activitate al Biroului Sectiunii, Raportul de activitate al Colegiului de Conducere al CCIB pentru perioada iunie 2006-mai 2007, Obiectivele CCIB pentru perioada iulie 2007-iunie 2008, Executia Bugetului de venituri si cheltuieli al CCIB pentru anul 2006, Proiectul Bugetului de venituri si cheltuieli pentru anul 2007. In final, membrii Sectiunii Industrie si-au desemnat reprezentantii pentru Adunarea Generala a Membrilor CCIB.
In deschiderea Adunarii, presedintele director general al CCIB, dipl. ec. Stefan D. POPA, a aratat ca este pentru prima oara cand membrii Sectiunii Industrie se intalnesc dupa aderarea Romaniei la UE si ca, "la cinci luni de la dobandirea statutului de membru UE, trebuie sa vedem si dificultatile pe care integrarea le pune in fata mediului de afaceri si, impreuna, sa incercam sa le facem fata."
Un alt punct nevralgic identificat de presedintele CCIB si care va trebui rezolvat in perioada urmatoare este ca “politicienii, in special atunci cand se afla la putere, dau dovada de o inapetenta cronica fata de discutiile cu mediul de afaceri, in special cu cel autohton. Asteptam in continuare sa vedem ca politicienii isi aduc aminte de oamenii de afaceri nu numai in campanii, cand au nevoie de sponsori, ci si in timpuri obisnuite, atunci cand noi, comunitatea de afaceri, suntem cei care cream prosperitate, locuri de munca si venituri la buget.” La aceste dificultati, CCIB raspunde creand cat mai multi specialisti pentru accesarea fondurilor structurale, pentru a face cat mai abordabil procesul dureros si dificil al integrarii in UE. Pana in prezent, circa 200 de persoane au obtinut diplome de absolvire a cursurilor organizate de CCIB pentru formarea expertilor in elaborarea de proiecte europene.
Presedintele Sectiunii Industrie, vicepresedintele CCIB, Nicolae VASILE, a averizat ca "industria romaneasca fie se modernizeaza, fie moare". Vorbitorul a trecut in revista principalele actiuni realizate de Sectiunea pe care o conduce in perioada mai 2006-mai 2007. Biroul Sectiunii Industrie si-a propus sa contribuie la incadrarea activitatii in directiile stabilite la nivel national si european. Astfel, pentru apropierea agentilor economici din industrie de mediul de expertiza (cercetare, dezvoltare, consultanta, inovare etc) in vederea alinierii la Strategia Lisabona au fost luate masuri concrete, precum sprijinirea infiintarii de Platforme Tehnologice Nationale afiliate la Platformele Tehnologice Europene (MANUFUTURE, ROBOTICA, PHOTOVOLTAICS, FUEL CELLS, WIND ENERGY, NEW MATERIALS etc) in care au intrat ca participanti o serie de firme membre ale CCIB.
In aceeasi ordine de idei, au fost create consortii pentru proiecte suport pentru activitatea economica in scopul sprijinirii agentilor economici sa acceseze fonduri din programele nationale si internationale. De exemplu, CCIB coordoneaza Proiectul INFOAS, cu titlul "Realizarea si dezvoltarea unei retele nationale pentru informare si asistenta in cercetare, dezvoltare, inovare si transfer tehnologic in contextul integrarii Romaniei in spatiul european al cercetarii".
In acelasi scop, in cadrul CCIB a fost infiintat Centrul de Cercetari pentru Economie Aplicata, destinat crearii unor mecanisme adecvate pentru cresterea competitivitatii produselor romanesti. De asemena, a luat fiinta Comitetul Tehnic “Competitivitate”, coordonat de catre dl Marcel DEACONU, membru in Biroul Sectiuni Industrie – pentru eficientizarea participarii agentilor economici la prioritatea “Cresterea Competitivitatii Economice” – din cadrul Fondurilor Structurale acordate de UE Romaniei ca nou membru. O alta realizare mentionata de Nicolae VASILE a fost infiintarea Centrului de Transfer Tehnologic din cadrul CCIB, inclus intr-un proiect INFRATEC finantat de Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica.
Pregatirea profesionala continua a salariatilor agentilor economici, promovarea la export a produselor agentilor economici romani, organizarea de seminarii pe teme fierbinti cum ar fi relocarea sau legea 441 privind societatile comerciale au fost alte puncte prioritare in activitatea Sectiunii Industrie a CCIB.
In cadrul Adunarii Generale a Sectiunii Industrie au mai fost aprobate Obiectivele CCIB pentru perioada iunie 2007 – iulie 2008, menite sa eficientizeze modul in care Camera bucuresteana sprijina si promoveaza interesele comunitatii de afaceri din Capitala. Printre cele mai importante activitati pe care CCIB isi propune sa le realizeze se numara consolidarea pozitiei sale de partener de dialog cu administratia locala si centrala si cresterea reprezentativitatii CCIB in cadrul comunitatii de afaceri din Municipiul Bucuresti, precum si cresterea aportului CCIB in organizarea unui mediu de afaceri stabil, coerent si transparent, favorabil dezvoltarii durabile a economiei Capitalei, inclusiv reabilitarii zonei istorice comerciale a Bucurestiului, precum si a Zonei Metropolitane Bucuresti. De o atentie prioritara se vor bucura in continuare actiunile de constituire si organizare de parteneriate menite sa conduca la o absorbtie sporita a fondurilor structurale.
Alte directii in care cei prezenti au apreciat ca este necesara cresterea aportului CCIB sunt dezvoltarea si consolidarea pietei interne in conditiile aderarii la piata unica europeana, prin masuri care sa vizeze pregatirea comerciantilor pentru confruntarea cu concurentii europeni prezenti in Romania sau care vor investi in viitor, realizarea de actiuni de formare si instruire continua a operatorilor economici, cu precadere a IMM-urilor.
CCIB se va implica si mai mult in intensificarea si diversificarea actiunilor de promovare pe pietele externe a firmelor bucurestene, in promovarea eficientei energetice si a resurselor regenerabile de energie, precum si in promovarea politicilor si tehnologiilor de mediu.
Pentru atingerea acestor obiective membrii Sectiunii Industrie au apreciat ca este necesara dezvoltarea relatiilor de parteneriat ale CCIB cu celelalte camere de comert si industrie teritoriale si cu CCIR, urmarirea realizarii obiectivelor convenite cu camerele teritoriale din Regiunea Sud Muntenia, organizarea cadrului de trecere la pregatirea privatizarii CEC prin subscribtie publica, continuarea actiunilor vizand colaborarea in cadrul SECI si Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est, cu privire la utilizarea Coridorului VII-Dunarea.
Discutarea acestor puncte a beneficiat de sprijinul celor prezenti, care si-au facut cunoscute o serie de puncte de vedere menite sa imbunatateasca mediul de afaceri din Capitala.
Astfel, Stefan MARGINEAN, presedinte director general al societatii METANEF a subliniat ca IMM-urile romanesti sunt dezavantajate in cadrul concurentei de pe piata unita europeana de faptul ca in tara noastra nu se pot obtine credite exclusiv pe baza unor planuri de afaceri, oricat ar fi acestea de judicios intocmite, deoarece bancile solicita garantii patrimoniale. Tot in ideea unei relatii defectuoase a comerciantilor cu bancile, Stefan MARGINEAN a subliniat ca politica BNR de apreciere a cursului leului „extermina exportatorii”.
Aurelientu POPESCU, director general al Diamant Gr., a solicitat ca produsele financiare oferite de Eximbank sa fie facute cunoscute membrilor CCIB si prin intermediul Biroului Sectiunii Industrie, pentru ca accesul la informatiile privind accesare fondurilor structurale sa fie cat mai facil.
In final, Pavel PUGHIN, directorul general al firmei Maguay Impex, a solicitat ca orice strategie de dezvoltare economica sa tina cont de producatorii interni, iar acestia sa bebeficieze de aceleasi facilitati si acces la autoritati ca si reprezentantii societatilor internationale.
Adunarea Generala s-a incheiat prin decizia ca orice informatii detinute de membrii CCIB referitoare le nereguli in domeniul achizitiilor publice sa fie transmise Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti, pentru ca aceasta sa le poata aduce la cunostinta autoritatilor de resort.

Lasă un răspuns