Noi tactici pentru a-ti extinde afacerea

Iti amintesti primul banut pe care l-ai castigat si emotia pe care ai simtit-o in acel moment? Atunci ai inceput sa iti gestionezi propriile finante. Poate in prezent detii o afacere si esti in postura de a gestiona fluxul banilor tai. Daca ai o suma modica atunci cand incepi o afacere, nu este nicio problema, deoarece multi antreprenori incep cu un buget mic, iar apoi extind afacerea in timp. In timp ce afacerea ta este inca la inceput, nu te baza pe credite rapide pentru a o extinde.

Prima tactica pentru ca afacerea ta sa creasca este sa-ti setezi bugetul. Este dificil sa-ti planifici bugetul, dar ai nevoie de unul pentru a-ti conduce afacerea si a te mentine in varf. Insa la un nivel minim, un buget iti perminte sa-ti proiectezi venitul si sa-ti gestionezi cheltuielile luna de luna. De asemenea, cu un buget, te poti pregati pentru evenimente neprevazute precum problemele cu fluxul de lichiditati.

Daca un client decide sa nu mai faca afaceri cu tine, prima ta reactie ar fi sa iti revizuiesti bugetul. Din cauza acestei situatii neasteptate, ar trebui sa reduci costurile ca o reactie la ce se intampla. Pe de alta parte, poate aparea oportunitatea sa-ti extinzi afacerea. Daca aceasta oportunitate cere o investitie mare, a avea un buget te ajuta sa iti dai seama daca aceasta investitie este ideala pentru afacerea ta.

 

O a doua tactica pentru a-ti extinde afacerea este sa iti creezi un fond pentru urgente. Daca cel mai important client iese din afaceri? Daca apare un nou competitor pe piata? Insa nu trebuie sa iti faci griji in aceasta privinta daca ai un fond de urgente care sa te acopere. Cat de mult economisesti depinde de ceea ce ramane dupa cheltuielile pe care le ai de facut. Cei mai multi experti recomanda sa pui deoparte valoarea cheltuielilor de la trei luni la un an pentru un fond de urgente. Daca acest lucru nu se poate intampla pentru moment, incepe cu economiile pe durata unei luni si creste suma din mers.

A treia tactica pentru o afacere in progres este sa-ti platesti propriul salariu mai intai. La inceput de drum, proprietarii multor afaceri isi sacrifica propriile salarii pentru bunul mers al afacerii. Insa atunci cand ai destule economii incat sa acopere pierderile, sa nu-ti platesti propriul salariu in calitate de proprietar nu este cea mai buna miscare. Atunci cand iti trasezi un plan de afaceri, ia in calcul ce suma iti vei atribui inca din prima zi in care ai inceput afacerea. Astfel, vei avea o imagine fidela a capitalului de care vei avea nevoie ca sa iti finantezi propria afacere. La inceput, s-ar putea sa ai un salariu doar pentru a-ti acoperi cheltuielile de baza, insa salariul tau trebuie sa creasca in timp.

Nu uita, a-ti administra propriile finante devine o afacere. Trebuie sa-ti urmaresti finantele, sa-ti setezi scopul pe care trebuie sa il urmezi si sa schimbi cursul afacerii atunci cand lucrurile nu merg. Nu opta pentru un credit doar cu buletinul daca vrei ca afacerea ta sa se extinda.

Lasă un răspuns