Programul de Cooperare Transfrontaliera Romania-Bulgaria va avea un manual pentru aplicanti

Desi Romania si Bulgaria gestioneaza pentru prima data fonduri europene ca state membre, nivelul de pregatire al Programului Operational de Cooperare Transfrontaliera Romania-Bulgaria 2007-2013 este intr-un stadiu avansat. Aceasta a fost concluzia expertilor Directoratului General pentru Politica Regionala (DG Regio) din cadrul Comisiei Europene, in urma intalnirii care a avut loc la Sofia, la inceputul lunii martie.

Desi Romania si Bulgaria gestioneaza pentru prima data fonduri europene ca state membre, nivelul de pregatire al Programului Operational de Cooperare Transfrontaliera Romania-Bulgaria 2007-2013 este intr-un stadiu avansat. Aceasta a fost concluzia expertilor Directoratului General pentru Politica Regionala (DG Regio) din cadrul Comisiei Europene, in urma intalnirii care a avut loc la Sofia, la inceputul lunii martie.
Efortul Romaniei, in calitatea sa de Autoritate de Management pentru acest program
de cooperare transfrontaliera, a fost in special apreciat de Elisabeth Helander, Director pentru Cooperare Teritoriala, Actiuni Urbane si Regiuni indepartate, din cadrul DG Regio.
La intalnire au participat expertii Comisiei Europene in domeniul cooperarii transfrontaliere, experti romani din cadrul Ministerului Integrarii Europene care gestioneaza Programul Operational de Cooperare Transfrontaliera Romania-Bulgaria 2007-2013, alaturi de omologii lor bulgari. O chestiune de interes in cadrul reuniunii a fost intocmirea unui manual care se adreseaza grupului-tinta al programului operational, respectiv potentialii aplicanti. Acest manual are rolul, pe de o parte, de a explica in termeni cat mai putin tehnici programul operational si, pe de alta parte, de a detalia anumite aspecte utile pentru potentialii aplicanti, precum: atributii detaliate ale organismelor de management si detalii privind cheltuielile si beneficiarii eligibili. Acest manual va oferi informatii care sa ajute potentialii aplicanti in pregatirea proiectelor inainte de aparitia ghidului solicitantului. Cu privire la procesul de comunicare aferent acestui program, expertii implicati au hotarat ca activitatile de informare si comunicare trebuie sa aiba loc foarte aproape de momentul solicitarii de proiecte (call for proposals), respectiv incepand cu luna septembrie. Se vor organiza seminarii de informare pentru Partenerii Principali (Lead Partners) in proiecte, asa incat acestia sa stie exact ce responsabilitati au in cadrul proiectului din care fac parte, precum si modul in care trebuie sa mediatizeze proiectul. Solicitarea de proiecte va avea ca scop selectarea pentru finantare a proiectelor care indeplinesc cele mai multe criterii prevazute in programul operational, precum si cele care se dovedesc a fi proiecte de importanta strategica. Referitor la durata de implementare a proiectelor care vor obtine finantare,reprezentantii Comisiei Europene au recomandat ca durata proiectelor sa fie una relativ scurta, pentru a intensifica disciplina acestora (maxim 2-3 ani).
Programul isi propune sa stimuleze cooperarea in regiunea de granita, in domenii diverse, precum: infrastructura de transporturi, informatica si comunicatii, protectia mediului inconjurator, dezvoltarea economica si sociala, prin crearea de parteneriate durabile intre actori de pe ambele laturi ale frontierei. Bugetul programului, unic pentru cele doua state membre, pe 7 ani, este de 256 milioane euro din care 218 milioane euro finantare europeana din Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR) si 38 milioane euro co-finantare nationala. Zona eligibila pentru acest program este constituita pe partea romaneasca de cele sapte judete de pe granita, respectiv: Mehedinti, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Calarasi, Constanta, iar pe partea bulgareasca de cele noua districte omoloage judetelor romanesti: Vidin, Vratsa, Montana, Veliko Tarnovo, Pleven, Ruse, Dobrich, Silistra si Razgrad. Beneficiari directi (eligibili pentru finantare) sunt autoritati ale administratiei publice regionale si locale si unitatile subordonate acestora, ADR-uri, agentii de mediu, agentii de transport, directii pentru situatii de urgenta, universitati, institute de cercetare, ONG-uri, camere de comert. Etapele finalizarii programului operational sunt urmatoarele:la inceputul lunii aprilie 2007 proiectul final al Programului Operational se va supune consultarii publice nationale si la mijlocul lunii aprilie 2007 va fi supus aprobarii Guvernului României. La sfarsitul lunii aprilie, Programul Operational va fi transmis in mod oficial Comisiei Europene.
De asemenea, Memorandumul de intelegere intre Romania si Bulgaria cu privire la implementarea Programului Operational se semneaza cel mai probabil inainte de sfarsitul primului semestru 2007.

Sursa: IEMA-MIE.ro

Lasă un răspuns