Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), alaturi de Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica si organizatia norvegiana SINTEF au semnat un acord pentru accesarea in parteneriat a fondurilor din Programul Norvegian de Cooperare si Mecanismul Financiar SEE.
Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), alaturi de Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica si organizatia norvegiana SINTEF au semnat un acord pentru accesarea in parteneriat a fondurilor din Programul Norvegian de Cooperare si Mecanismul Financiar SEE.
"Dorim sa impulsionam reprezentantii mediului de afaceri sa realizeze consortii care sa functioneze si dupa acesta finantarea oferita de partea norvegiana.
Solicitam ca structurile guvernamentale care gestioneaza aceste fonduri sa asigure transparenta totala prin informarea constanta asupra proiectelor castigatoare dar si argumentatia pentru cele care nu au obtinut finantare", a declarat presedintele CCIR, domnul Dragos Seuleanu, la evenimentul de lansare a Programului Norvegian de Cooperare si a Mecanismului Financiar SEE ce a avut loc marti, 13 noiembrie a.c., la hotelul Intercontinental Bucuresti.
Mecanismul financiar SEE a fost infiintat, in 2004, ca parte a procesului de extindere a UE si a spatiului Economic European (SEE) de catre Norvegia, Islanda si Liechtenstein, tarile donatoare.
Obiectivul general al Mecanismului Financiar SEE este contributia la coeziunea economica si sociala in Europa, reducerea disparitatilor in interiorul SEE.
Prin intermediul SEE, se pot realiza proiecte complementare pe domenii eligibile pentru fondurile structurale.
Pentru Romania, valoarea mecanismului finaciar SEE este de 50,5 mil. Euro din care 47,55 reprezinta contributia norvegiana.
Companiile publice sau private, institutiile, ministerele, ONG-urile si partenerii sociali reprezenta candidati eligibili si pot implementa proiecte in parteneriat cu entitati locale sau cu entitati din spatiul SEE, cum ar fi statele donatoare.
Pe de alta parte, Programul Norvegian de Cooperare are ca principal scop promovarea dezvoltarii economice sustenabile si are o alocare finaciara de 48 mil. Euro pentru Romania.
Programul sustine proiectele initiate ca parteneriate intre companii private sau publice, institutii, ministere, ONG-uri si parteneri sociali din Norvegia, pe de-o parte, si din Romania pe de alta parte.
"Vom aplica in primul rand prin proiecte pe relatia bilaterala si vom disemina informatia in teritoriu pentru a incuraja in mod special parteneriatele bilaterale la nivel regional. Obiectivul principal al acordului semnat intre Camera de Comert si Industrie a Romaniei, Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica si organizatia norvegiana SINTEF este acela de a incuraja transferul tehnologic, infuzia de know-how din partea norvegiana si impartasirea de bune practici in folosul oamenilor de afaceri", a explicat domnul Dragos Seuleanu, presedintele CCIR.