Conferinta Dezvoltare economica si securitate in regiunea Marii Negre

Desfasurata la Washington in organizarea Centrului pentru Studii Strategice si Internationale (CSIS), a Camerei de Comert si Industrie a Romaniei si a Fundatiei pentru Democratie, Cultura si Libertate, conferinta a reunit un proeminent grup de experti care au analizat problemele economice si de securitate care afecteaza regiunea Marii Negre, inclusiv sprijinul SUA si al UE in gestionarea provocarilor cu care se confrunta regiunea. Participantii au evaluat modalitatile in care cooperarea regionala a statelor Marii Negre se poate imbunatati in urmatorii ani prin mijloace (instrumente) politice, economice si de securitate.
Desfasurata la Washington in organizarea Centrului pentru Studii Strategice si Internationale (CSIS), a Camerei de Comert si Industrie a Romaniei si a Fundatiei pentru Democratie, Cultura si Libertate, conferinta a reunit un proeminent grup de experti care au analizat problemele economice si de securitate care afecteaza regiunea Marii Negre, inclusiv sprijinul SUA si al UE in gestionarea provocarilor cu care se confrunta regiunea. Participantii au evaluat modalitatile in care cooperarea regionala a statelor Marii Negre se poate imbunatati in urmatorii ani prin mijloace (instrumente) politice, economice si de securitate.Presedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, dl Victor BABIUC, a subliniat faptul ca, drept urmare a volumului redus al investitiilor straine in Romania, economia romaneasca a devenit permisiva la capitalul rusesc si cel din Orientul Mijlociu. El s-a referit si la efectul ponderii ridicate a populatiei rurale din Romania, care a fost mai greu implicata in procesul de dezvoltare economica. In regiunea extinsa a Marii Negre, tarile trebuie sa isi reproiecteze si sa isi dezvolte infrastructura (comunicatii, drumuri, conducte pentru petrol si gaze etc.) pentru a putea sa spere la o dezvoltare accelerata.
La randul sau, presedintele Fundatiei pentru Democratie, Cultura si Libertate, dl Dragos SEULEANU, a punctat aceasta prioritate reamintind o teza folosita de mai multi participanti la conferinta, si anume ca subdezvoltarea economica submineaza increderea in democratie, si a subliniat ca este necesar dialogul deschis intre tarile regiunii Marii Negre atat pe teme de cooperare, cat si pe teme cu potential conflictual.
Ca tara membra NATO si in contextul aderarii in numai doua luni la Uniunea Europeana, implicarea Romaniei in eliminarea acestor amenintari este imperativa, a spus Traian Basescu, aratand ca Romania isi asuma rolul de dezvoltator al unor strategii de colaborare pentru Est, catre tarile Marii Negre si Marii Caspice, dupa modelul strategiilor comunitare pentru colaborarea catre zonele de Nord si Sud si va folosi mecanismul elaborat de UE: "Politica de Vecinatate Europeana". "Un rol deosebit revine si parteneriatului strategic pe care Romania il are cu SUA. In acest context, Black Sea German Marshall Fund este un mecanism eficient pentru atingerea obiectivelor mentionate", a mai spus presedintele Romaniei.
Una dintre cele mai importante concluzii ale reuniunii de la Washington a fost aceea ca dezvoltarea democratiei trebuie sa se petreaca concomitent cu cresterea economica. Din aceasta cauza, extinderea NATO si extinderea UE trebuie sa fie coordonate. "Cred ca aici omitem esenta. Oricare dintre extinderi (NATO, sau UE – n. red.) inseamna, de fapt, extinderea democratiei", a spus Traian BASESCU.
Traian Basescu a reamintit ca din zona extinsa a Marii Negre se furnizeaza, in momentul de fata, 50% din energia necesara UE si perspectiva este ca, in urmatorii zece ani, 70% din necesarul de energie al tarilor UE sa fie furnizat din aceasta zona, atragand atentia: "Spatiul economic si politic evolueaza in stransa interdependenta si este important sa amintim ca promovarea reformelor in intreaga regiune a Marii Negre este ingreunata de monopolul energetic al Rusiei in zona. Acest fapt este cu atat mai ingrijorator, cu cat regresul liberalizarii si privatizarii colosilor energetici rusesti este evident", in contextul in care anterior subliniase ca stabilizarea regiunii extinse a Marii Negre nu este posibila fara participarea UE si a SUA.
Utilizarea capacitatii de tranzit a regiunii Marii Negre este esentiala pentru dezvoltarea economica si democratica a acesteia, precum si pentru furnizarea de energie catre Europa de Vest si Sud. Romania are in acest sens in vedere doua mari proiecte de transport al energiei: oleoductul Constanta-Trieste si gazoductul Nabucco. Iar portul Constanta are dubla capacitate: de port la Marea Neagra si de port dunarean, la extremitatea canalului Dunare – Marea Neagra. "Odata cu finalizarea celei de-a patra etape de dezvoltare a portului, acesta va deveni al doilea port european ca marime dupa Rotterdam. Portul Constanta are terminale speciale pentru petrol brut (cu o capacitate de 24 milioane de tone anual) si pentru produse petroliere (12 milioane de tone anual). Este important ca posibilitatile acestuia sa fie utilizate la maximum, prin conectarea la rutele de transport dinspre Marea Caspica", a explicat Presedintele Romaniei.
Janusz Bugajski, directorul proiectului pentru noile democratii din CSIS, a facut un apel la participanti pentru continuarea dezbaterilor pe tema dezvoltarii economice a regiunii Marii Negre.

Lasă un răspuns