Miercuri, 26.09, Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR) in colaborare cu Colegiul Tehnic al Institutului National Roman pentru Studiul Amenajarii si Folosirii Surselor de Energie (IRE) a organizat seminarul cu tema: Contributii la strategia energetica a Romaniei.
Miercuri, 26.09, Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR) in colaborare cu Colegiul Tehnic al Institutului National Roman pentru Studiul Amenajarii si Folosirii Surselor de Energie (IRE) a organizat seminarul cu tema: Contributii la strategia energetica a Romaniei.
Dorim sa exprimam punctul de vedere al mediului de afaceri si sa facem sugestii la Strategia Nationala, pentru ca noi, Camera de Comert si Industrie a Romaniei, ne propunem sa devenim purtatorul de cuvant al mediului de afaceri. Astfel, ne-am propus sa contribuim la strategia guvernamentala intr-o maniera constructiva. In acest context sunt doua prioritati: energie si resurse. De asemenea, consider ca trebuie aduse adaugiri in urmatoarele sectoare: energie, mediu si industria prelucrarii, a declarat vicepresedintele CCIR, dl Sorin Dimitriu.
Fara indoiala ca actuala strategie are elemente de progres care reflecta noua politica UE a energiei, respectiv: securitatea alimentarii cu energie, dezvoltarea durabila, dezvoltarea concurentei in piete, dar si masuri si prevederi strategice care descurajaza investitiile, a subliniat dl dr. ing. Jean Constantinescu, IRE.
La randul sau, dl prof.dr. Aureliu Leca a declarat: Romania, o tara bogata in resurse energetice sarace si scumpe. Romania are cea mai energo-intensiva economie din cadrul Uniunii Europene. Eficienta energetica este ce-a mai usor disponibila. Totusi, este posibila o criza in producerea energiei electrice, deoarece Romania poate deveni un importator net de electricitate, fiind astfel amenintata securitatea alimentarii consumatorilor.
Totodata, domnia sa a subliniat faptul ca dupa ce Bulgaria a oprit patru unitati nucleare de 440 MW (KNE, Koslodui), Romania a fost nepregatita pentru a deveni principal exportator in zona. In acest context, avem nevoie de o strategie energetica reala si lucida pe termen lung, a mai declarat dl prof.dr. Aureliu Leca.
Este evident efortul de aliniere la politica Uniunii Europene si de abandonare a centralism-etatismului. Totusi, documentul este eclectic si nu se sprijina pe analize serioase, inclusiv ale obstacolelor in dezvoltarea pietelor eficiente ale energiei in Romania. Principalele masuri par sa nu incurajeze investitiile prin cresterea increderii in piete si crearea de avantaje competitive. Se mizeaza in continuare pe o larga si discutabila finantare publica in zonele concurentiale ale sectorului. Nu se promoveaza convingator sursele alternative, generarea distribuita, cresterea eficientei energiei incepand de la consumator si nu in general, pe tot lantul, a concluzionat dl dr. ing. Jean Constantinescu.