Intreprinderile mici si mijlocii, coloana vertebrala a economiei

Recent, la sediul Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), a avut loc seminarul cu tema "Intreprinderile mici si mijlocii, coloana vertebrala a economiei, globalizare si cooperare internationala".
    Intalnirea a fost organizata de Uniunea Federala a Intreprinderilor Mici si Mijlocii din Germania (BVMW), al carei presedinte, dl Mario Ohoven, a fost prezent in prezidiu alaturi de dl. Sorin Dimitriu, vicepresedinte al CCIR, dl Dipl. Ec. Stefan D. Popa, presedinte director general al Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIB),

Recent, la sediul Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), a avut loc seminarul cu tema "Intreprinderile mici si mijlocii, coloana vertebrala a economiei, globalizare si cooperare internationala".
    Intalnirea a fost organizata de Uniunea Federala a Intreprinderilor Mici si Mijlocii din Germania (BVMW), al carei presedinte, dl Mario Ohoven, a fost prezent in prezidiu alaturi de dl. Sorin Dimitriu, vicepresedinte al CCIR, dl Dipl. Ec. Stefan D. Popa, presedinte director general al Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIB), dl Mircea Toader, director general, Directia Afaceri Europene din Ministerul pentru IMM, Comert si Profesii Liberale, dl Hans-Werner Czerwinski, Consulul Onorific al Romaniei la Hamburg, d-na Ana Bontea, Consiliul National pentru Intreprinderile Private Mici si Mijlocii din Romania si dl. Mircea Munteanu, reprezentantul Ventrust Romania.
Cuvantul de deschidere al intalnirii l-a avut domnul Sorin Dimitriu, care a tinut sa prezinte motivele pentru care Romania este o tara atractiva din punct de vedere investitional, dintre acestea amintind cadrul legislativ stabil si armonizat cu legislatia europeana, existenta unei piete concurentiale libere, un mediu economic cu un potential de dezvoltare dintre cele mai ridicate din Uniunea Europeana, credibilitatea Romaniei pe plan extern si nu in ultimul rand finantarile din fonduri europene postaderare de care beneficiaza Romania.
Din punctul de vedere al colaborarii intre Romania si Germania, pe plan economic, dl Dimitriu a propus realizarea unor consortii pentru cercetare, in scopul obtinerii de fonduri din domeniul cercetare-dezvoltare, domeniu care se bucura de o foarte mare importanta in finantarile Uniunii Europene.
Domnul Mario Ohoven si-a exprimat interesul permanent pentru dezvoltarea relatiilor economice dintre Romania si Germania, ceea ce este in interesul ambelor tari. Din punctul de vedere al domnului Ohoven, dezvoltarea economica inregistrata de Germania in ultima perioada se datoreaza tocmai largirii granitelor Uniunii Europene catre est, Germania beneficiind de pe urma acestei extinderi prin patrunderea pe noi piete de desfacere, dar si prin atragerea de forta de munca mai ieftina si cu o inalta calificare din tarile estice.
 Presedintele BVMW a mai subliniat potentialul pe care il are Romania de a se dezvolta si dorinta Germaniei de a ii fi alaturi in acest proces. In aprecierea domniei sale, Romania are toate sansele sa se transforme intr-un "stat tigru", cu o crestere economica spectaculoasa, asemanatoare unor state asiatice.
In luarea sa de cuvant, presedintele director general al CCIB, dipl. ec. Stefan D. POPA, a tinut sa multumeasca domnului Mario Ohoven pentru aprecierile facute la adresa economiei romanesti, subliniind faptul ca IMM-urile  din tara noastra au nevoie de sustinere din partea unor economii puternice cum este cea a Germaniei.
Insistand din nou asupra necesitatii unui dialog continuu si coerent intre economic si politic, Stefan D. POPA a mentionat ca fiind de o importanta capitala sustinerea IMM-urilor in relatia cu mediul politic, aratand implicarea Camerei de Comert si Industrie Bucuresti in acest proces, in primul rand datorita faptului ca aproximativ 90% din membrii CCIB sunt IMM-uri.
Din punctul de vedere al CCIB, intreprinderile mici si mijlocii din Romania au o nevoie stringenta de modernizare a managementului si a mentalitatii cu care sunt abordate afacerile, datorita conditiilor de piata cu care se confrunta dupa 1 ianuarie 2007, in acest scop CCIB implicandu-se pana in prezent in pregatirea a aproximativ 250 de specialisti in domeniul atragerii de fonduri structurale.
In contextul in care economia romaneasca se afirma ca una tot mai dinamica, Bucurestiul, ca si zona adiacenta, care va deveni in curand una metropolitana, inregistreaza avantul economic cel mai impresionant din tara, aici concentrandu-se circa 44% din investitiile straine directe, 60% din investitiile la nivel national, 35% din exporturile romanesti si 45% din importuri.
    Stefan D. POPA a  insistat in semnalarea unor domenii de interes in care se poate investi in Romania, cum sunt energiile neconventionale, inclusiv cea solara si eoliana, dar mai ales in productia energiei hidro. Dunarea, care de la 1 ianuarie 2007 a devenit un fluviu intern al Uniunii Europene, necesita lucrari hidrotehnice complexe pe sectorul sau romanesc. CCIB a lansat demersurile pentru construirea unui nod hidrotehnic in sectorul Turnu Magurele – Nicopole, constand dintr-un pod rutier si feroviar, o hidocentrala si un sistem de ecluze care sa permita ca navigatia sa se desfasoare pe intregul an, chiar si in perioadele secetoase. O lucrare de o asemenea importanta poate beneficia de expertiza, experienta si aportul tehnologic al Germaniei a mai spus domnul Stefan D. Popa.
In incheiere presedintele Stefan D. POPA si-a exprimat speranta ca aceasta intalnire va impulsiona relatiile economice la nivelul intreprinderilor mici si mijlocii dintre cele doua tari.

Lasă un răspuns