Care sunt taxele vamale si alte masuri ficale aplicabile in cazul importului de, sa zicem, mobila din Argentina ?
Cum se poate afla soldul contingentelor tarifare comunitare ?
Codul fiscal al partenerului de afaceri este inca valabil ?
As putea sa expediez clientului meu produse supuse accizelor in regim de suspendare ?
Care sunt taxele vamale si alte masuri ficale aplicabile in cazul importului de, sa zicem, mobila din Argentina ?
Cum se poate afla soldul contingentelor tarifare comunitare ?
Codul fiscal al partenerului de afaceri este inca valabil ?
As putea sa expediez clientului meu produse supuse accizelor in regim de suspendare ?
Raspunsurile la aceste intrebari vor putea fi obtinut on-line, dupa adrerarea la UE, accessand: http://ec.europa.eu/taxation/customs/common/databeses
Incepand din data de 16 octombrie, Comisia Europeana pune la dispozitia intreprinderilor din statele membre UE accesul on-line gratuit la informatii privind domeniul fiscal, in speta privind accizele . Fiecare operator autorizat sa fabrice,depoziteze, transporte sau primeasca produse supuse accizarii va fi posesorul unui numar de acciza, a carui valabilitate poate fi accesata on-line.
Acest sistem, cunoscut ca SEED on Europe (sistem de schimb al datelor asupra accizarii) este un prim pas pe calea implementarii unui sistem computerizat de urmarire a miscarii marfurilor accizate, in regim de suspendare, care va inlocui sistemul actual, mai greoi, bazat pe necesitatea insotirii marfii cu documentul AAD(Administrative Accompanying Document).
Noua procedura se inscrie pe linia simplificarii legislatiei si reglementarilor administrative si se bazeaza pe utilizarea mijloacelor moderne, ceea ce va contribui la :
– reducerea cheltuielilor administrative pentru operatorii de bauturi alcooice, produse manufacturate din tutun si produse din domeniul energiei (petrol, motorina, electricitate, gaz, carbune);
– securizarea livrarilor (inainte de livrare sunt verificate datele comerciantului);
– informatii in timp real privind miscarea acestor marfuri
Toate statele membre impun accize celor trei categorii de produse (alcool,tutun,energie) si veniturile din acestea le apartin in totalitate, asa cum prevede legislatia in materie adoptata in contextul stabilirii Pietei Interne, la 1 ianuarie 1993. Circulatia produselor supuse accizarii intre statele membre se face in general in regim de suspendare, iar drepturile de acciza sunt platite in final statului membru in care marfurile sunt comercializate. Pana in prezent livrarea marfii se efectua acompaniata de un document, a carui copie trebuia trimisa expeditorului, dupa ce marfa ajungea la destinatie.
Potrivit noii proceduri, expeditorul si destinatarul produselor trebuie sa se inregistreze in baza de date a sistemului SEED din tara lor, in caz contrar nefiind autorizata expedierea/primirea marfii.
Pe o implementare completa a sistemului de control automat a circulatiei marfurilor se va putea conta incepand cu anul 2009, data pana la care operatorii economici isi vor schimba practic modul de lucru in sensul simplificarii operatiunilor comerciale. Tinand seama de complexitatea sa si de eforturile din domeniul comunicatiilor necesare pentru punerea lui in practica, sistemul este unul cat se poate de ambitios, cu o contributie insemnata la buna functionare a pietei interne europene. Se estimeaza ca atunci cand va fi complet functional, sistemul va fi utilizat de cca 100 000 operatori economici.
SEED ON EUROPE este un pas important in punerea in practica a principiilor e-government, ceea ce va contribui la realizarea principalelor obiective ale strategiei Lisabona.