Marti, 15 mai 2007, la Bruxelles, s-a ajuns la o propunere de compromis in cadrul trialogului informal intre reprezentantii Parlamentului European, ai Comisiei Europene si ai Consiliului Uniunii Europene in ceea ce priveste reglementarea tarifelor de roaming in retelele mobile.
Marti, 15 mai 2007, la Bruxelles, s-a ajuns la o propunere de compromis in cadrul trialogului informal intre reprezentantii Parlamentului European, ai Comisiei Europene si ai Consiliului Uniunii Europene in ceea ce priveste reglementarea tarifelor de roaming in retelele mobile.
Astfel propunerea de compromis contine elementele sustinute de Romania, prin MCTI, in cadrul Consiliului Uniunii Europene, tarifele urmand sa scada drastic in folosul cetatenilor, lucru ce confirma justetea pozitiei adoptate de MCTI care a cautat sa obtina un beneficiu cat mai mare pentru cetatenii Romaniei cunoscand in acelasi timp realitatile pietei de profil.
De altfel, Romania, prin Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, a sustinut in mod constant necesitatea stabilirii tarifelor la nivelul care este prevazut in actuala propunere de compromis, intrucat acest nivel asigura protejarea consumatorilor impotriva unor tarife excesiv de mari pentru utilizarea serviciilor de roaming, permitand in acelasi timp dezvoltarea sectorului de comunicatii si promovarea concurentei pe piata telefoniei mobile.
MCTI isi exprima satisfactia ca, prin atingerea acestui compromis, cetatenii romani vor putea beneficia de tarife foarte scazute in cel mai scurt timp posibil, in lipsa acestui compromis reglementarea urmand sa urmeze calea unei a doua lecturi, lucru ce ar fi impins adoptarea Regulamentului pentru luna decembrie.
Cele mai importante elemente ale pozitiei de compromis sunt cele referitoare la tarifele care urmeaza a fi practicate pentru apelurile de voce de catre operatorii de telefonie mobila dupa adoptarea prezentului Regulament.
Astfel, tariful la pretul cu amanuntul (Eurotarif), cel care va fi platit efectiv de consumator, nu poate depasi valoarea de 0,49 euro/ minut + TVA pentru apelurile efectuate, urmand ca acesta sa scada in urmatorii 2 ani de aplicare a regulamentului la 0,46, respectiv 0,43 eurocenti. In ceea ce priveste apelurile primite Regulamentul prevede tarife de 0,24 euro/minut in primul an, iar in urmatorii ani de 0,22, respectiv 0,19 eurocenti.
Tarifele pentru piata de gros, aplicabile acordurilor intre companii pentru furnizarea de servicii de roaming, au fost fixate la 0,30 eurocenti pe minut pentru primul an, respectiv 0,28 si 0,26 euro/minut pentru urmatorii doi ani de aplicare a Regulamentului. Regulamentul urmeaza sa intre in vigoare in ziua imediat urmatoare publicarii acestuia in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, dupa adoptarea lui de catre Parlamentul European la sfarsitul acestei luni si de catre Consiliul Uniunii Europene pe data de 7 iunie la Luxemburg.
Regulamentul obliga operatorii ca in termen de o luna de intrarea sa in vigoare sa puna la dispozitia consumatorilor noile tarife pentru serviciile de roaming prevazute de Regulament si sa ii informeze in privinta tarifului actual al serviciului de roaming si despre tarifele prevazute de noul regulament, urmand ca acestia din urma sa decida in termen de 2 luni asupra tarifelor pe care le prefera. Daca in decursul acestei perioade nu isi exprima nicio optiune atunci consumatorul este trecut automat pe tarifele prevazute de noul Regulament. Reglementarea pentru tarifele de gros se va aplica in termen de 2 luni de la intrarea in vigoare a prezentului Regulament.
Sursa: CCIB.RO