A Treia Sedinta Comuna a Guvernelor Romaniei si Republicii Ungare Muncitorii romani, fara restrictii in Ungaria

Sedinta de Guvern romano-ungara, desfasurata in data de 14 noiembrie la Sibiu, Capitala Culturala Europeana 2007, a fost una de succes, finalizata cu semnarea a 15 documente.
"In calitate de state membre ale Uniunii Europene este de datoria noastra sa aducem cat mai aproape de concetatenii nostri valorile, principiile pe baza carora functioneaza UE", a spus primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu. Premierul Republicii Ungare, Ferenc Gyurcsany, a subliniat buna relatie de colaborare care exista in cadrul Uniunii Europene intre cele doua state, indeosebi dupa aderarea Romaniei.

Sedinta de Guvern romano-ungara, desfasurata in data de 14 noiembrie la Sibiu, Capitala Culturala Europeana 2007, a fost una de succes, finalizata cu semnarea a 15 documente.

"In calitate de state membre ale Uniunii Europene este de datoria noastra sa aducem cat mai aproape de concetatenii nostri valorile, principiile pe baza carora functioneaza UE", a spus primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu. Premierul Republicii Ungare, Ferenc Gyurcsany, a subliniat buna relatie de colaborare care exista in cadrul Uniunii Europene intre cele doua state, indeosebi dupa aderarea Romaniei.

In cadrul sedintei s-a hotarat ca de la 1 ianuarie muncitorii calificati din Romania sa fie liberi sa se angajeze pe teritoriul Ungariei. S-au mai semnat acorduri pentru organizarea comuna de evenimente sportive, cooperare in domeniile agriculturii, energiei si dezvoltarii.

Guvernul Roman si Guvernul Republicii Ungaria isi vor sprijini federatiile sportive din cele doua tari pentru a candida impreuna pentru organizarea unor evenimente sportive de anvergura. Reprezentantii celor doua Guverne au aprobat in sedinta comuna de astazi un document de intelegere pe aceasta tema.

Ministerele Agriculturii din Romania si Republicii Ungare vor intensifica colaborarea bilaterala, in spiritul viitoarei agende europene in domeniu si al provocarilor generate de reforma Politicii Agricole Comune a Uniunii Europene. S-au propus, in acest sens, consultari si schimburi de experienta in problematica afacerilor europene privind pregatirea pozitiilor in domeniul agriculturii la lucrarile Comitetelor si Comisiilor de specialitate ale Comisiei Europene, Consiliului UE pe domeniile prioritare ale presedintiei UE.

Guvernul a aprobat planul de actiuni de fundamentare a politicii de dezvoltare policentrica a Romaniei in cadrul Conceptului Strategic de Dezvoltare Teritoriala a Romaniei 2007-2030 si planul de actiuni comune ale Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor cu Ministerul Administratiei Locale si Dezvoltarii Regionale din Ungaria.

Modelul de dezvoltare teritoriala bazat pe retele de poli de dezvoltare este modelul de crestere economico-sociala adoptat de Uniunea Europeana. Logica modelului consta in identificarea aglomerarilor de resurse si de potential care vor reprezenta "motoarele" de crestere a teritoriului UE. In vederea constituirii unei retele europene de poli de crestere, Statele membre UE trebuie sa-si armonizeze politicile lor de retele de poli de dezvoltare, astfel ca reteaua rezultata sa satisfaca criteriile de rationalitate si de echilibru definite la nivel european.

Instituirea unui sistem de certificare profesionala a contractorilor de lucrari publice in Romania, armonizata cu sisteme similare europene

Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor a prezentat in cadrul Sedintei de Guvern Comune Romano Maghiare din 14 noiembrie 2007, documentul de politica publica vizand proiectul de instituire a unui sistem de certificare profesionala a contractorilor de lucrari publice in Romania, armonizata cu sisteme similare europene.

Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor din Romania si Ministerul Administratiei Locale si Dezvoltarii Regionale din Republica Ungara, au semnat in cadrul Sedintei de Guvern Comune din 14 noiembrie 2007, un Memorandum de Intelegere privind cooperarea dintre cele doua State Membre in promovarea proiectelor de interes comun, prevazute a fi co-finantate din fonduri UE.

Prin acest memorandum, cele doua parti se angajeaza sa promoveze proiecte de interes comun, sa finanteze proiecte ce au drept scop realizarea dezvoltarii regionale a zonei transfrontaliere, sa identifice sursele si mecanismul corespunzator de intocmire a proiectelor de interes comun si sa sustina initiativele de dezvoltare teritoriala integrata.

Premierul Calin Popescu-Tariceanu a precizat ca acordul semnat in domeniul energiei pleaca de la preocuparea care exista la nivelul UE de asigurare a unei independente energetice. "Tinand cont de modul cum evolueaza aceasta piata, fiecare tara doreste o diversificare a surselor de aprovizionare, de unde si discutia despre coridoarele de transport", a spus premierul Calin Popescu-Tariceanu, precizand ca in cadrul sedintei de astazi s-a discutat proiectul Nabucco, devenit prioritar la nivelul UE. "Avem un interes comun ca acest proiect sa se concretizeze. Ungaria este total disponibila pentru implicarea si sustinerea acestui proiect", a spus primul-ministru roman.

Premierul Calin Popescu-Tariceanu a salutat si liberalizarea pietei muncii din Ungaria, incepand cu 1 ianuarie 2007. "Ca prim-ministru, ca liberal, consider ca pentru Romania, o tara nou integrata in UE, principiul libertatii alegerii tarii in care cetatenii sai sa lucreze este un principiu fundamental si de acea am militat pentru liberalizarea pietei  muncii si nu pentru ca Romania ar vrea sa exporte forta de munca, mai ales ca ne confruntam cu un deficit de forta de munca", a precizat premierul Tariceanu.

Un alt proiect convenit la sedinta Guvernelor Romaniei si Republicii Ungare se refera la realizarea liniei de transport feroviar de mare viteza care sa lege Budapesta de Bucuresti si Constanta. Realizarea acestei linii feroviare va duce la cresterea gradului de confort, a vitezei medii de circulatie si va contribui la protectia mediului, a precizat primul-ministru.

Tot in domeniul infrastructurii, cele doua Guverne au convenit realizarea drumului rapid Satu Mare – Nyiregzhaza pentru care a fost deja elaborat studiul de fezabilitate iar in luna aprilie 2008 va fi deschisa finantarea. "Este un exemplu bun de ce putem face impreuna; oferim astfel posibilitatea unor schimburi comerciale, culturale si turistice mult mai intense", a spus premierul Tariceanu.

Sursa: www.ccib.ro

Lasă un răspuns