Comertul romano-slovac ar putea sa depaseasca 1,2 miliarde euro la finele anului

Constructiile, industria constructoare de masini, aviatia utilitara, productia de componente auto si de produse electrocasnice si, nu in ultimul rand, industria agro-alimentara si turismul sunt principalele domenii ce vor permite dezvoltarea intr-un ritm si mai accelerat a schimburilor romano-slovace in perioada urmatoare.
"Este un moment prielnic pentru dezvoltarea cooperarii economice dintre firmele romanesti si cele slovace, mai ales pentru firmele mici si mijlocii. Romania ofera acum un climat si un mediu foarte favorabil dezvoltarii afacerilor", a declarat Ivan Belka,

Constructiile, industria constructoare de masini, aviatia utilitara, productia de componente auto si de produse electrocasnice si, nu in ultimul rand, industria agro-alimentara si turismul sunt principalele domenii ce vor permite dezvoltarea intr-un ritm si mai accelerat a schimburilor romano-slovace in perioada urmatoare.
"Este un moment prielnic pentru dezvoltarea cooperarii economice dintre firmele romanesti si cele slovace, mai ales pentru firmele mici si mijlocii. Romania ofera acum un climat si un mediu foarte favorabil dezvoltarii afacerilor", a declarat Ivan Belka, reprezentantul CCI Nitra in urma intalnirii de afaceri organizate la sediul CCI Bucuresti.
La intalnirea avuta la Camera de Comert bucuresteana a participat o delegatie de afaceri din regiunea Nitra, in cadrul unei misiuni economice organizate impreuna cu Camera Regionala de Comert Nitra. Din delegatia oaspete a facut parte si Katarina Sceptova, director in cadrul Agentiei Slovace pentru Investi?ii si Comert. De asemenea, la intalnirea de afaceri a luat parte si Miloslav Benacka, consilier economic si comercial al ambasadei Republicii Slovace de la Bucuresti. Gazdele au fost reprezentate de directorul general adjunct al CCIB, Ancuta Conta.
"Romania este unul dintre cei mai importanti parteneri economici si comerciali din regiune. Aceasta o dovedeste si volumul schimburilor dintre tarile noastre, care a crescut cu circa 35% în acest an. Trebuie precizat ca Slovacia are un avantaj considerabil, avand in vedere faptul ca in prima jumatate a acestui an exporturile spre Romania au crescut cu 80%. Si importurile din Romania cresc, nu la fel de spectaculos, dar este cu 10-15% mai mult decat anul trecut. Sper ca la finele anului, comertul bilateral sa depaseasca 1,2 miliarde euro", a afirmat Miloslav Benacka.
Vorbitorul a precizat ca mai ales in ceea ce in domeniul investitiilor recirpoce mai sunt multe de facut. "Avem 200 de firme cu capital slovac care func?ioneaza in Romania, ceea ce este relativ putin fata de participarea altor tari. Este un domeniu pe care dorim sa-l imbunatatim", a adaugat vorbitorul.
Dupa ce a fost un timp o tara cu productie predominant agro-alimentara, Slovacia a devenit destinatia preferata de marii producatori de autoturisme, respectiv de Skoda-Volkswagen, Peugeot, Kia, dar si de mari producatori de electrocasnice, sub licenta Sony, Whirlpool etc. Firmele mici si mijlocii s-au dezvoltat in mod spectaculos in ultima vreme, si valorifcand posibilitatile de subcontractare a unor produse si componente pentru acesti mari investitori.
"Sectorul energetic, livrarea de componente pentru centralale energetice sunt alte domenii capabile sa atraga firmele slovace in Romania. Turismul este de asemenea un sector promitator, mai ales ca Romania este cunoscuta de turistii slovaci. Doresc insa sa invit romanii sa descopere frumusetile Slovaciei, care ofera locuri execelente pentru petrecerea vacantei", a declarat consilierul economic si comercial al Ambasadei slovace.
Productia romaneasca de grane este, de asemenea, in vizorul unor firme slovace, cum ar fi Slovak Mills, companie cu o capacitate de prelucrare de 17.000 tone lunar, interesata de realizarea unei cooperari cu parteneri locali in domeniu. Dezvoltarea pietei romanesti a atras si interesul companiei slovace AMI, producator de produse de iluminat, care doreste sa incheie un parteneriat pentru comercializarea produselor sale in Romania.
Pentru sprijinirea relatiilor bilaterale, cele doua Camere de Comert vor organiza misiuni economice, schimburi sustinute de informatii si participarea la targuri si expozitii internationale a membrilor comunitatilor de afaceri din capitala Romaniei si regiunea Nitra.

Lasă un răspuns