Comisia Europeana lanseaza consultarea publica privind bio-combustibilii

Comisia Europeana a lansat o consultare publica asupra „bio-combustibililor in noua legislatie privind promovarea energiei reinnoibile”. Principalele elemente abordate sunt: mijloacele de obtinere a unei cote de 10% de biocombustibil si cum sa asiguri protejarea mediului.

Comisia Europeana a lansat o consultare publica asupra „bio-combustibililor in noua legislatie privind promovarea energiei reinnoibile”. Principalele elemente abordate sunt: mijloacele de obtinere a unei cote de 10% de biocombustibil si cum sa asiguri protejarea mediului. Consultarea este o urmare a noii Politici Energetice pentru Europa. Aceasta politica a inclus de asemenea o propunere pentru o tinta obligatorie de 20% energie regenerabila din totalul de piata al energiei pana in 2020 si o tinta de 10% pentru partea de biocombustibili utilizati in transport. Consultarea va sprijini Comisia in elaborarea unei propuneri care va incorpora aceste tinte in legislatie.

Comisionarul Piebalgs a declarat: „Combustibilul ecologic joaca un rol cheie in cresterea securitatii energetice si in reducerea emisiilor din transport, oferind in acelasi timp noi surse de venit pentru oamenii dependenti de agricultura, atat in UE cat si in tarile in curs de dezvoltare. Cu toate acestea, avantajele nu trebuie sa fie contrabalansate de poluarea mediului prin exploatarea neconforma a terenurilor sau prin mijloace si modalitati de productie invechite. De aceea sunt bucuros sa anunt acest exercitiu de consultare, care ne va ajuta sa elaboram un plan simplu si practic de durabilitate”.

Comisia doreste sa obtina punctele de vedere ale autoritatilor publice, afacerilor, organizatiilor non-guvernamentale si alte parti interesate cu privire la patru intrebari:

– Cum ar trebui proiectat un sistem de viabilitate pe termen lung pentru biocarburanti?
– Cum se poate monitoriza incidenta globala a  utilizarii biocarburantilor asupra terenului?
– Cum se poate incuraja utilizarea biocombustibilului de generatia a doua?
– Ce alte masuri mai trebuie luate face posibila atingerea cotei de 10% biocombustibil ?

Consultarea va ramane deschisa pana pe 4 Iunie 2007
Sursa: CCIB.RO

Lasă un răspuns