Cum deducem cheltuielile scolii de soferi oferite unui angajat

In conditiile in care forta de munca de calitate, calificata, este din ce in ce mai greu de gasit in Romania, tot mai multi angajatori incearca sa gaseasca solutii de fidelizare a angajatilor valorosi, pe care doresc sa-i pastreze in firma. Metodele variaza in functie de caracteristicile angajatului, dar si de strategia firmei. Oferirea unui curs gratuit la o scoala de soferi, in vederea obtinerii carnetului auto, se poate bucura de o primire entuziasta din partea unor tineri aflati la inceput de drum. Pe langa asta, diverse bonusuri si mariri de salariu la incheierea unor etape importante, pot constitui argumente importante in deciziile unui angajat de a ramane sau nu, cel putin pe termen mediu, intr-o companie.

Scoli de soferi sunt multe, unele dintre ele avand servicii impecabile, care ofera:
– obtinerea avizului psihologic
– efectuarea analizelor medicale pentru dosarul auto
– predarea a 24 de ore de legislatie specifica
– material didactic pentru partea teoretica (incluzand chestionare auto)

Desi intentiile unei companii care doreste sa-si fidelizeze angajatii, prin oferirea acestor cursuri, sunt laudabile, de multe ori apar dificultati la inregistrarea acestora in contabilitate, respectiv la deducerea acestor sume. Pentru clarificare, trebuie sa evidentiem faptul ca inregistrarea facturii primita de la scoala de soferi va fi facuta in contul 614 (Cheltuieli cu studiile si cercetarile) = 401, in care se inregistreaza valoarea studiilor şi a cercetarilor executate de terti (respectiv furnizorii de servicii).

In plus, daca firma doreste sa se asigura ca proaspatul sofer auto va ramane in firma o perioada determinata, poate face act aditional la contractul de munca, in care se specifica perioada in care angajatul nu poate demisiona. In cazul in care acesta doreste sa plece mai devreme, din suma platita scolii de soferi (fara TVA) se va scadea perioada in care a muncit, iar suma neacoperita se va recupera din salariu.

Aceasta modalitate este utilizata si de angajatori din domeniul transporturilor (chiar RATB utilizeaza o procedura asemanatoare), acestia oferind cursuri auto pentru obtinerea diverselor categorii auto (B, C, D, E) pentru care au nevoie de soferi, si conditionand efectuarea acestor cursuri, respectiv dobandirea carnetului auto, de semnarea unui contract de munca pe o perioada determinata (in general intre cinci si sapte ani).

Astfel, aspectul legal al deducerii cheltuielilor legate de cursurile unei scoli de soferi oferite unui angajat sunt rezolvate, ramanand de pus la punct doar alegerea unei firme serioase care ofera astfel de servicii, astfel incat toate aspectele pregatirii viitorului sofer sa fie perfect acoperite.

 

Lasă un răspuns