Cum te ajuta sa cresti notiunile aplicate de educatie financiara

Educatia financiara devine din ce in ce mai populara printre romanii de toate varstele, iar primele notiuni apar inca din familie. Din acest motiv, parintii au un rol esential in cultivarea unor comportamente sanatoase ale propriilor copii in ceea ce priveste banii, in primul rand prin simplul exemplu personal, considera specialistii de la KRUK.

De ce este importanta educatia financiara? Pentru ca, stapanind-o, oamenii isi pot administra mai bine finantele proprii, mentinand un echilibru intre venituri si cheltuieli si optand pentru solutii de creditare responsabile.

Ce se invata din notiunile de educatie financiara

In primul rand, educatia financiara ii invata pe oameni sa faca diferenta intre cheltuielile importante si cele care pot fi reduse sau eliminate, pentru ca unele nu sunt in avantajul lor. In trecut, oameniicu mai putine cunostinte in gestionarea banilor, luau salariul, isi plateau facturile si dupa acest pas se descurcau cum stiau cu bugetul ramas, de multe ori cumparand  bunuri si servicii de care nu aveau neaparata nevoie sau haine pe care de multe ori nici nu le purtau.

Primele notiuni care ar trebui sa le fie familiare oamenilor pentru a se educa din punct de vedere al finantelor sunt: bani( numerar saucard), bugetul de venituri si cheltuieli, economisire, banci, investitii, credit, dobanda, produse financiare.

Educatia financiara invata cand este cazul ca oamenii sa se opreasca din cheltuit, atunci cand lucrurile respective nu le sunt necesare si ce este de facut pentru a creste veniturile. In plus, fiecare persoana va incepe sa-si administreze mai bine banii, analizandu-si intrarile si iesirile de numerar, atat in familie, cat si in cazul in care detine o firma. Asadar, regula de baza a educatiei financiare este simpla: castiguri mai mari, cheltuieli mai mici.

Cum ajuta notiunile aplicate in dobandirea libertatii financiare

Educatia financiara se invata, in prima faza, dupa cum s-a precizat deja, din familie. Parintii si bunicii au un rol esential in acest sens, oferind un exemplu, dar si punand la cale diverse metode prin care sa-i invete pe cei mici cum sa-si pastreze si sa-si cheltuiasca banii intr-un mod inteligent: oferindu-le lunar o suma de bani pentru diverse cheltuieli, stabilindu-le o „pusculita” de economii etc.

Apoi, scoala, poate avea si ea un rol important in formarea tanarului econom, iar mai tarziu, cursurile online de acest tip vor completa cunostintele intr-un mod aprofundat.

S-a spus mai devreme ca educatia financiara contribuie si la o creditare responsabila. Multi dintre romanii care s-au imprumutat peste puteri s-au vazut in incapacitatea de a mai rambursa banii si au ajuns sa le fie gestionate dosarele de companiile de recuperari. Multi aflati intr-o astfel de situatie au putut sa afle ce este KRUK si cum ii ajuta intr-un mod aplicat sa depaseasca situatia in care se afla. Faptul ca angajatii acestei institutii le-au oferit cu adevarat suport, ajutandu-i sa-si administreze mai bine banii si sa-si ierarhizeze cheltuielile, i-a ajutat sa vada cat este de important sa ai cunostinte de baza in finante si economie, pentru a fi intr-o stare de echilibru financiar.

In concluzie, educatia financiara are o importanta covarsitoare in viata de zi cu zi, ajutandu-i pe oameni sa fie proprii stapani si sa nu cada in capcana cheltuielilor iresponsabile.