Firma de contabilitate sau contabil angajat?

Demararea unui business are o multime de necunoscute, indiferent cate planuri si-au facut cei care conduc acel business si cat de bine sunt pregatiti. Administrarea financiara genereaza, fara doar si poate, cele mai multe necunoscute. Orice entitate juridica, indiferent de forma ei, are nevoie de servicii de contabilitate, in asa fel incat administrarea financiara sa fie cat se poate de transparenta si sa poata fi construita eficient.

Daca exista o certitudine in ceea ce priveste necesitatea de servicii de acest fel, incertitudinea apare in momentul in care trebuie sa se aleaga intre o firma de conta si un contabil angajat full time.

Raspunsul apare in functie de anumite particularitati si evident, in functie de avantajele oferite de fiecare varianta.

Contabilul angajat

Conform celor de la firmadeconta.ro, angajarea unui contabil se justifica doar in cazul in care afacerea are un numar mare de angajati si o cifra mare de afaceri. In felul acesta, contabilul poate sa se ocupe full time de actele necesare pentru acesti angajati si isi asuma toate responsabilitatile firmei. Exista chiar si firme mari care au mai mult de un contabil.

Avantajele oferite de contabilul angajat sunt urmatoarele:

  • Are o evidenta clara a tuturor actiunilor financiare ale firmei si poate sa fie mereu la zi cu ceea ce se intampla
  • Este prezent mereu la sediul firmei, ceea ce poate sa fie extrem de util in cazul unui control neasteptat
  • Poate fi consultat fara probleme ori de cate ori este nevoie.

Din pacate, contabilul angajat trebuie sa fie platit cu un salariu fix, indiferent e volumul de munca si este destul de greu sa fie concediat in cazul in care nu isi face treaba asa cum trebuie.

Firma de contabilitate

Daca se alege un contabil expert sau o firma care sa duca la bun sfarsit necesitatea de contabilitate primara, pot sa apara mult mai multe avantaje. De regula, costul solicitat de o firma de contabilitate este mai mic, de multe ori cu extrem de multe procente decat cel solicitat de un contabil angajat. De asemenea, nu este necesara incheierea unui contract de munca, ci doar incheierea unui contract de prestari servicii, ceea ce ofera o flexibilitate mult mai mare. Practic, in cazul in care exista nemultumiri, contractul se poate rupe fara niciun fel de probleme.

Pentru o firma mica, serviciile oferite de o firma de contabilitate sunt la fel de buna ca si cele oferite de un contabil angajat. Avantajele pot sa continue cu faptul ca nu trebuie sa fie ocupat un loc in plus la birou si relatia poate sa fie una cat se poate de profesionala.

Dezavantajul firmei de contabilitate ar putea fi faptul ca nu este prezenta in cazul in care apare un control ANAF inopinant, insa majoritatea firmelor ofera asistenta la controale, asadar acest avantaj este minimalizat.

Lasă un răspuns