FORUMUL INTERNATIONAL DE INVESTITII 2006

Cea de-a sasea editie a Forumului International de Investitii (FII 2006), organizat de Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), Romexpo s.a, in parteneriat cu camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIMB), Consiliul Investitorilor Straini (CIS), Agentia Romana pentru Investitii Straine (ARIS), Programul German de Promovare Economica si Ocupare a Fortei de Munca in Romania (WBF/GTZ) si Comisia Nationala a Romaniei pentru UNESCO s-a desfasurat in zilele de 3 si 4 octombrie , la Complexul Expozitional Romexpo.

Cea de-a sasea editie a Forumului International de Investitii (FII 2006), organizat de Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), Romexpo s.a, in parteneriat cu camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIMB), Consiliul Investitorilor Straini (CIS), Agentia Romana pentru Investitii Straine (ARIS), Programul German de Promovare Economica si Ocupare a Fortei de Munca in Romania (WBF/GTZ) si Comisia Nationala a Romaniei pentru UNESCO s-a desfasurat in zilele de 3 si 4 octombrie , la Complexul Expozitional Romexpo.
Ca in fiecare an, prestigiosul eveniment de afaceri  reprezinta un prilej deosebit pentru atragerea si promovarea investitiilor in economie, prin transmiterea unui semnal pozitiv oamenilor de afaceri si investitorilor straini asupra potentialului investitional al tarii noastre in context european.

FII 2006, a avut ca sponsor general firma de avocatura Zamfirescu, Racoti, Predeoiu     Zamfirescu Racoti Predoiu, si s-a desfasurat simultan cu cea mai importanta manifestare expozitionala a anului – Targul International Bucuresti (TIB) 2006, fiind creat astfel un cadru de dezbateri, parteneriate si contacte directe intre oamenii de afaceri, investitori, reprezentanti ai autoritatilor publice centrale si locale. 

Prezent la inaugurarea FII 2006, TIB 2006, INVENTIKA,  presedintele Romaniei, dl Traian Basescu, a adresat un indemn oamenilor de afaceri de a-si spori eforturile pentru ca tehnologiile si produsele noastre sa se situeze la nivelul cerintelor impuse de piata unica europeana.
Lucrarile Forumului, desfasurate sub tematica „ Aderarea la Uniunea Europeana – oportunitati sau constrangeri pentru investitiile straine directe ?”, au reunit reprezentanti ai Agentiilor de Promovare a Investitiilor din tarile membre ale UE si ale Europei de Est, ai ministerelor si autoritatilor publice, ai ambasadelor, ai camerelor de comert si industrie, oameni de afaceri din tara si strainatate.
Desfasurate pe sesiuni de prezentari si dezbateri, lucrarile au abordat oportunitatile si riscurile privind investitiile directe in contextul pietei europene extinse, experiente ale tarilor admise in UE in ultimul val precum si sectoarele prioritare pentru investitiile directe in Romania, alaturi de proiecte care pot fi realizate in parteneriat public-privat.

Cele doua sesiuni plenare, desfasurate in prima zi a Forumului au dezbatut tematici privind Climatul investitional in Romania in contextul actual; Ajutorul de stat si competitivitatea; Aderarea Romaniei la UE si proprietatea industriala – oportunitati si constrangeri;Fondurile structurale si de coeziune pentru Romania 2007-2013; Pregatirea IMM pentru concurenta pe piata si noi investitii si modernizare etc.

 „Initiativa CCIR de a organiza un astfel de eveniment este de bun augur pentru climatul investitional din Romania. Avantajul competitiv al tarii dvs. se datoreaza regimului fiscal relaxat, Romania  atragand, in ultimii ani, cele mai multe investitii straine din regiune, iar impreuna cu Bulgaria, investitiile straine insumeaza o cincime din totalul pe regiune”, a precizat Soknan Han Jung, rezident coordonator ONU si Rezident Reprezentativ UNPD.

Seara zilei de luni a fost rezervata celei de a treia editii a Galei  Investitorul Anului 2005 din Romania

Destinat promovarii investitiilor remarcabile la nivel national, realizate in anul 2005, evenimentul a reusit si de data aceasta sa aduca in prim plan cazurile de succes in comunitatea de afaceri si sa sensibilizeze companiile pentru adoptarea unor strategii de dezvoltare bazate pe investitii. Evaluarea investitiilor realizate si a efectelor acestora, precum si stabilirea clasamentelor pe categorii, s-a realizat in baza unei metodologii unitare, de catre Comisia din care alaturi de CCIR au mai facut parte:

–          Agentia Romana pentru Investitii Straine (ARIS)
–          Institutul National de Statistica (INS)
–          Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie din cadrul MEC
–          Consiliul Investitorilor Straini din Romania (CIS)
–          Camera de Comert Americana din Romania
–          Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS)

Prin acordarea premiilor pentru cei mai importanti investitori ai anului 2005, au fost evidentiate companiile care, prin activitatea desfasurata, au creat locuri de munca, produse si servicii noi, contribuind la crearea unui mediu de afaceri stabil si stimulativ in tara noastra.

Au fost acordate urmatoarele premii:

• Trofeul de excelenta pentru investitii in Europa de S-E si Diploma de excelenta in afaceri:
1. BANCA COMERCIALA ROMANA, nominalizata de OECD ca fiind cea mai mare privatizare din Europa de Sud-Est.
2. SIVECO S.A. pentru investitii inovative. De asemenea, societatii SIVECO i s-a acordat si trofeul Investitorului anului 2005 in Romania, tot pentru categoria Investitii inovative.
3. SAINT GOBAIN GLASS ROMANIA, societate care a fost desemnata de OECD ca Investitorul National al anului 2005 in Romania.

• Trofeul Investitorului anului 2005 in Romania:
1. PLUS DISCOUNT ROMANIA – la categoria Investitii Greenfield, sectiunea Societatii comerciale cu capital majoritar strain.
2. SC ELECTRICA OLTENIA – la categoria Investitii in privatizare/ sector industrial, sectiunea Societati comerciale cu capital majoritar strain.
3. ORANGE ROMANIA – la categoria Investitii pentru dezvoltare, sectiunea Societati comerciale cu capital majoritar strain.
4. SC HIDROELECTRICA S.A. – la categoria Investitii pentru dezvoltare, sectiunea Societati comerciale cu capital de stat.
5. VODAFONE ROMANIA – la categoria Investitii, fuziuni si achizitii.
6. KAUFLAND ROMANIA SCS – la categoria Investitia care a generat cele mai multe locuri de munca, sectiunea Societati comerciale cu capital majoritar strain.

Prima sesiune plenara din cea de a doua zi a manifestarii a avut ca tema „Parteneriatul Public Privat (PPP) – solutie pentru dezvoltare”.  „CCIR are in vedere crearea unui Centru de Excelanta pentru PPP, care va asigura interfata dintre programele de dezvoltare economico-sociala si obiectivele de investitii finalizate prin intermediul PPP, constituindu-se ca un eficient si operational Centru de informare si consultanta reciproca, intre sectorul public si cel privat”, a precizat Aurel Vainer, membru in Colegiul de Conducere al institutiei camerale.

Despre viitorul investitiilor directe si despre sectoarele prioritare in Romania din acest punct de vedere s-au purtat discutii in a doua sesiune plenara. Cu acest prilej au fost scoase in evidenta principalele puncte de atractie ale mediului de afaceri romanesc: dreptul de a transfera profiturile integral in strainatate si sumele obtinute in urma instrainarii actiunilor sau a lichidarii investitiei, scutirea de la plata taxelor vamale pentru importurile de utilaje, instalatii, produse de software, echipamente noi necesare investitiei, posibilitatea de amortizare accelerata, scutirea de la plata TVA pentru importul de masini, utilaje destinate activitatii productive si forta de munca bine calificata si ieftina. 

Lasă un răspuns