Majorarea capitalului social al CEC a fost avizata favorabil, cu o larga majoritate, de Comisia de buget, finante, banci si Comisia pentru politica economica, reforma si privatizare din Camera Deputatilor, ambele conduse de deputati ai PSD, respectiv Mihai Tanasescu si Mihai Tudose.
Majorarea capitalului social al CEC a fost avizata favorabil, cu o larga majoritate, de Comisia de buget, finante, banci si Comisia pentru politica economica, reforma si privatizare din Camera Deputatilor, ambele conduse de deputati ai PSD, respectiv Mihai Tanasescu si Mihai Tudose.
Cu exceptia a doua abtineri, toti membrii celor doua comisii au votat pentru, in cazul proiectului de lege de aprobare a OUG 135/2006, care prevede majorarea capitalului CEC cu 500 de milioane lei (circa 150 milioane euro). Inaintea majorarii de capital, CEC avea un capital social de aproape 150 milioane lei si o retea teritoriala de 1.390 unitati, pe care nicio alta banca din Romania nu o are, precizeaza Rompres. Cota de piata a CEC a scazut insa la 3,92% in 2006, fata de 8,24% in 2002 sau 30% in 1990. Incepand din 2005, situatia financiara a CEC s-a imbunatatit, fiind stopate pierderile, iar profiturile au urcat in ritm accentuat.
Presedintele CEC, Eugen Radulescu, a explicat ca CEC a pierdut cota de piata incepand din 1990 deoarece a fost „izolata“ printr-o lege speciala de restul sistemului bancar. El a aratat ca institutia s-a modernizat in ultima perioada, creditele acordate au crescut de patru ori in ultimii doi ani, a fost implementat un sistem informatic, au fost lansate carduri si produse bancare in valuta.
In opinia sa, la fel ca institutiile similare din alte state est-europene, CEC va deveni o banca de prima marime indiferent daca va ramane in proprietatea statului sau va fi privatizata partial sau total.
La sfarsitul anului trecut, dupa stoparea procesului de privatizare a institutiei din cauza ofertelor nesatisfacatoare, Guvernul a decis o majorare de capital de 150 milioane de euro la CEC.
Casa de Economii si Consemnatiuni a inregistrat un profit brut de 24 milioane lei in trimestrul I al anului 2007, in crestere cu 60% fata de perioada similara a anului 2006. Creditele acordate clientilor nebancari au ajuns la un volum de 3,5 miliarde lei, in crestere cu 60% fata de trimestrul I 2006, si cu 425 % fata de perioada similara din 2005, a anuntat presedintele CEC, Eugen Radulescu. Sursele atrase sunt de peste sase miliarde lei, in crestere cu 18% fata de trimestrul I 2006.
Conform unor opinii exprimate de mediul de afaceri, cele mai insistente fiind ale Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti, care a organizat si o dezbatere publica pe aceasta tema, relansarea bancii ar trebui folosita pentru a relua ideea privatizarii acesteia prin subscriptie publica, nu pentru a o lasa in patrimoniul statului, care este cel mai ineficient administrator.
Sursa: CCIB.RO