Ministerul Finantelor Publice propune reintroducerea, pentru o perioada determinata, a sistemului de plata a taxei pe valoarea adaugata aferenta importurilor din state non-UE la organele vamale. Masura va fi aplicata, incepand cu 15 aprilie 2007, pana la sfarsitul anului 2008.
Ministerul Finantelor Publice propune reintroducerea, pentru o perioada determinata, a sistemului de plata a taxei pe valoarea adaugata aferenta importurilor din state non-UE la organele vamale. Masura va fi aplicata, incepand cu 15 aprilie 2007, pana la sfarsitul anului 2008.Aceasta masura nu-i va afecta pe importatorii care in anul anterior au derulat importuri cu valori semnificative si indeplinesc criteriile pentru a obtine certificat de amanare a platii TVA.
Ministerul Finantelor Publice propune aceasta masura pe baza informatiilor furnizate de Autoritatea Nationala de Administrare Fiscala intrucat, modificarea de la 1 ianuarie 2007 a Codului Fiscal, care a eliminat sistemul de plata la vama a TVA pentru importurile din statele non-UE a dus la cresterea evaziunii fiscale, intrucat aceasta masura de relaxare fiscala a fost exploatata de unii importatori in interes propriu si in defavoarea bugetului de stat, situatie ce impune luarea unor masuri urgente.
Ministerul Finantelor Publice mai propune introducerea garantarii in vama a taxei pe valoarea adaugata, pana la prezentarea dovezii ca bunurile au fost livrate intr-un alt stat membru, pentru ca exista pericolul ca bunurile importate in regim de scutire de TVA, care urmeaza sa fie livrate intr-un stat UE, sa nu ajunga la destinatie ci sa fie plasate in economia subterana.
Din informatiile transmise de Reprezentanta Permanenta a Romaniei la Bruxelles, rezulta ca din cele 27 de state membre ale UE, 15 aplica in prezent sistemul platii in vama pentru taxa pe valoarea adaugata aferenta importurilor. Printre acestea, se numara: Germania, Grecia, Franta, Italia, Marea Britanie, Portugalia.
Ungaria a aplicat, la data aderarii, masura simplificata, dar a reintrodus sistemul platii in vama datorita acelorasi probleme cu care se confrunta si Romania in prezent.
Sursa: www.ccib.ro