Recuperarea TVA din cheltuieli de afaceri si protocol

Compania Tax Back International, in colaborare cu Enterprise Ireland, Agentia de Comert si Tehnologie a Guvernului Irlandei, si Camera de Comert si Industrie Romania-Irlanda, au organizat in colaborare cu CCIB si CCIR, la sediul Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti un seminar cu tema: "Noi oportunitati de returnari de TVA pentru companiile romanesti dupa aderarea Romaniei la UE".
Compania Tax Back International, in colaborare cu Enterprise Ireland, Agentia de Comert si Tehnologie a Guvernului Irlandei, si Camera de Comert si Industrie Romania-Irlanda, au organizat in colaborare cu CCIB si CCIR, la sediul Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti un seminar cu tema: "Noi oportunitati de returnari de TVA pentru companiile romanesti dupa aderarea Romaniei la UE".
 In deschiderea seminarului, dipl. ec. Åžtefan D. Popa, presedinte director general al Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIB), a facut o succinta trecere in revista a situatiei actuale si de perspectiva privind dezvoltarea regiunii Bucurestiului, a preocuparilor Camerei Bucuresti, ca reprezentanta a comunitatii de afaceri, de a promova o atitudine corespunzatoare in relatiile dintre putere si mediul economic. "Astazi – sublinia domnia sa – atentia noastra se indreapta spre aspectele concrete care sa permita firmelor romanesti sa faca fata competitiei pe piata unica europeana. Seminarul de fata este menit sa raspunda acestor necesitati, abordand spinoasa si extrem de importanta problema a recuperarii TVA".
 Pornind de la realitatea ca pana la 01.01.2007, companiile romanesti erau supuse unor restrictii in ceea ce priveste numarul de tari din care isi puteau recupera taxele aferente cheltuielilor de afaceri si protocol informatiile care vor fi obtinute din acest seminar sunt cu atat mai pretioase, cu cat ele vin din partea unei tari precum Irlanda, un model de succes in integrarea europeana si pe care va trebui sa-l urmam indeaproape pentru a ne asigura beneficiile pe care aderarea la UE le permite si le promite, dar nu le garanteaza, a precizat Stefan D. Popa.
 Referindu-se la faptul ca beneficiem de prezenta d-lui ministru Noel Ahern, presedintele CCIB a tinut sa sublinieze: "Veti avea posibilitatea sa aflati din cea mai autorizata sursa, masurile pe care Irlanda, cunoscuta si ca" Noul Tigru European "a reusit sa le întreprinda in ceea ce priveste recuperarea TVA pentru o gama larga de cheltuieli, inclusiv pentru cele de protocol. Totodata, domnul ministru ne va da un mesaj în legatura cu preocuparile guvernului Irlandez in ceea ce priveste sprijinirea sectorului privat si a mediului de afaceri, un exemplu de cum ar trebui sa functioneze si la noi, in anumite domenii, aceasta notiune a parteneriatului public-privat, atat de incurajat de UE si atat de nebagat in seama de unii pe care i-am ales sau i-am votat".
 Noel Ahern a tinut sa sublinieze importanta pe care o au in ponderea economiei nationale companiile care isi desfasoara afaceri pe plan international."Irlanda are un PIB de 40 de mii de euro pe cap de locuitor, mult peste media europeana si o crestere economica de peste 5%. Datoram aceasta excelenta situatie calitatii noastre de membra a UE, bunei gestionari a fondurilor structurale, oamenilor foarte bine pregatiti si bunei comunicari in cadrul parteneriatului public-privat, a mai adaugat domnia sa.
 Referindu-se la subiectul seminarului, Ionel Constantin, secretar general al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, a declarat: "Din pacate, constatam ca, in pofida unor reglementari salutare, 80% dintre companii nu isi revendica, din diverse motive, TVA platit peste hotare pentru cheltuieli de afaceri si protocol".
 Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana ofera firmelor romanesti posibilitatea de a-si recupera TVA pentru o gama larga de cheltuieli de afaceri si protocol. Datorita modificarilor survenite in noua legislatie fiscala, ele au acum prilejul sa isi reduca substantial cheltuielile de afaceri in strainatate. Companiile romanesti au dreptul sa isi recupereze TVA aferenta unei palete largi de servicii din peste 35 de state atat membre UE, cat si din state din afara Comunitatii.

Lasă un răspuns