In sedinta de Guvern din ziua de 11.09.2007 a fost adoptata o Hotarare de Guvern prin care se abroga art. 2 din Hotararea de Guvern 709 din 12 iulie 2005 privind recunoasterea infiintarii Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIB). Abrogarea acestui articol s-a facut la solicitarea si pe baza unei note de fundamentare semnate de Ovidiu Silaghi, ministru pentru IMM, comert, turism si profesii liberale, dar fara consultarea in prealabil a CCIB, asa cum cere Legea 52/2003 privind transparenta decizionala in administratia publica.
In sedinta de Guvern din ziua de 11.09.2007 a fost adoptata o Hotarare de Guvern prin care se abroga art. 2 din Hotararea de Guvern 709 din 12 iulie 2005 privind recunoasterea infiintarii Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIB). Acesta facea referire la sediul, statutul, organele de conducere si patrimoniul Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti si are urmatorul text:
"Art. 2. – (1) Sediul Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti este in municipiul Bucuresti, bd. Octavian Goga nr. 2, sectorul 3.
(2) Statutul Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti este cel adoptat de Adunarea generala a comerciantilor din 15 aprilie 2005.
(3) Organele de conducere ale Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti sunt cele alese de Adunarea generala a comerciantilor din 15 aprilie 2005, iar patrimoniul initial al Camerei este cel stabilit de aceeasi adunare generala."
Abrogarea acestui articol s-a facut la solicitarea si pe baza unei note de fundamentare semnate de Ovidiu Silaghi, ministru pentru IMM, comert, turism si profesii liberale, dar fara consultarea in prealabil a CCIB, asa cum cere Legea 52/2003 privind transparenta decizionala in administratia publica. La art. 6, par.3, Legea 52/2003 prevede: „Anuntul referitor la elaborarea unui proiect de act normativ cu relevanta asupra mediului de afaceri se transmite de catre initiator asociatiilor de afaceri si altor asociatii legal constituite, pe domenii specifice de activitate, in termenul prevazut la alin. (2)." – respectiv 30 de zile.
Proiectul de Hotarare nu a figurat nici pe ordinea de zi a sedintei Executivului din 11 septembrie a.c., iar Hotararea Guvernului din 11 septembrie 2007, la care ne referim, a fost luata fara a fi publicata imediat pe site-ul Guvernului, asa cum s-a facut in cazul celorlalte documente adoptate in aceeasi sedinta a Executivului. Desigur ca aceasta practica ilegala ridica doua intrebari legitime: Cine este in spatele ministrului Silaghi, avand suficienta putere pentru a impune astfel de actiuni? Ce alta Camera de Comert teritoriala urmeaza sa cada prada acelorasi practici, in cazul in care va deranja pe cineva?
Constatand ca linistea sistemului cameral si punerea pe primul plan a preocuparilor care privesc comunitatea de afaceri, promovarea IMM si ridicarea nivelului de absorbtie a fondurilor europene sunt pur si simplu vorbe goale, conducerea executiva a Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti a convocat de urgenta o reuniune extraordinara a Colegiului de Conducere al CCIB, pentru a putea decide care sunt caile cele mai eficiente de a ne apara impotriva unor practici arbitrare din partea autoritatilor. Subliniem ca aceasta atitudine, care a dus la adoptarea Hotararii de Guvern din 11.09.2007, este in deplina concordanta cu refuzul conducerii MIMMCTPL de a negocia si incheia cu CCIB un protocol de parteneriat public-privat pentru colaborarea in sustinerea intereselor IMM, protocol supus spre analiza conducerii MIMMCTPL pe data de 26 iunie. Precizam ca la data de 23 august 2007 a fost semnat un astfel de protocol cu unele camere de comert si industrie teritoriale.
Asa cum a precizat si in scrisoarea Cab.P-1946/03.09.2007, adresata tuturor presedintilor camerelor de comert si industrie teritoriale din Romania, precum si ministrului Ovidiu Silaghi, presedintele-director general al CCIB, dipl. ec. Stefan D. Popa subliniaza ca este decis sa isi duca pana la capat mandatul care i-a fost incredintat de Adunarea Generala a membrilor CCIB si, in numele si cu ajutorul oamenilor de afaceri din Capitala, al opiniei publice, al sistemului judiciar in care are toata increderea, va lupta impotriva oricarei incercari de a priva Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti de ceea ce i se cuvine prin efectul legii.
Din pacate, Hotararea de Guvern din 11.09.2007, care constituie o noua imixtiune a Guvernului in viata si activitatea ONG-urilor, are potentialul de a deschide din nou un razboi in sistemul cameral romanesc.