Adunare Generala caracterizata de pragmatism la CCIB

In ziua de 12 iulie a avut loc Adunarea Generala a Membrilor Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti, care a fost precedata de Adunarile Generale pe Sectiuni (Industrie, Servicii si Comert-Turism), in cadrul carora au fost dezbatute si aprobate Raportul de activitate al Colegiului de Conducere al CCIB in perioada iunie 2006-mai 2007si Obiectivele CCIB pentru perioada iulie 2007-iunie 2008.

In ziua de 12 iulie a avut loc Adunarea Generala a Membrilor Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti, care a fost precedata de Adunarile Generale pe Sectiuni (Industrie, Servicii si Comert-Turism), in cadrul carora au fost dezbatute si aprobate Raportul de activitate al Colegiului de Conducere al CCIB in perioada iunie 2006-mai 2007si Obiectivele CCIB pentru perioada iulie 2007-iunie 2008.
Subliniind ca Adunarea este statutara, dat fiind ca 70% dintre membrii cu drept de vot erau prezenti in sala sau isi exprimasera optiunea in scris inainte de deschiderea Adunarii, conform Statutului CCIB, dipl. ec. STEFAN D. POPA, presedinte director general al Camerei bucurestene a inaugurat lucrarile in plen amintind cateva dintre principalele orientari ale organizatiei pe care o conduce in perioada la care se refera Raportul. "Politicienii, a spus vorbitorul, dau dovada de o inapetenta cronica fata de discutiile cu mediul de afaceri. Am adresat atat presedintelui Basescu, cat si premierului Tariceanu, mai multe scrisori deschise in care solicitam abandonarea tensiunilor politice, din cauza impresiei negative pe care acestea o creeaza asupra investitorilor straini. Intre semnalele negative pe care le-am primit, as aminti opinia unui politician grec care a descris situatia politica din Romania ca fiind una fluida".
Referindu-se la activitatile cele mai vizibile pentru opinia publica intreprinse anul trecut de CCIB, raportorul a mentionat dezbaterile publice si interventiile impotriva vanzarii CEC-ului catre un intreprinzator extern. Opinia Camerei este in continuare aceea ca ultima mare banca romaneasca trebuie privatizata cu participarea capitalului autohton, inclusiv a cetatenilor dornici sa achizitioneze actiuni.
Presedintele Stefan D. Popa a supus dezbaterii Adunarii Generale principalele doleante ale comerciantilor, asa cum au fost ele formulate in cadrul Adunarilor Generale pe Sectiuni. Ca atare, CCIB se va implica in mod prioritar in: amendarea Legii achizitiilor publice si alinierea prevederilor acesteia la procedurile UE; sesizarea BNR privind aprecierea monedei nationale in mod nerealist, deoarece aceasta afecteaza activitatea societatilor din sectorul comertului exterior; dezvoltarea relatiilor comerciale cu Republica Moldova, precum si cu zonele traditionale romanesti din Ucraina (Cernauti si Ismail). In acest context, membrii CCIB au fost informati cu privire la solicitarea adresata premierului roman, ca in alcatuirea unor delegatii economice in strainatate sa se tina seama de legaturile pe care le au Camerele teritoriale in respectivele zone, dandu-se ca exemplu surprinderea exprimata de CCI a Rep. Moldova fata de lipsa din misiunea care a vizitat recent Chisinaul a CCIB, impreuna cu care au fost realizate actiuni de prestigiu precum Fabricat in Moldova, Zilele economiei Rep. Moldova in Romania, Zilele economiei Romaniei in Rep. Moldova, Festivalul vinului moldovenesc, precum si manifestarile dedicate facilitarii mutarii granitei comunitare pe Prut, cu ocazia aderarii Romaniei la UE.
De asemenea, CCIB se va implica in infiintarea Centrului de Informare Turistica a Bucurestiului prin colaborarea cu ANAT si Primaria Capitalei, precum si in organizarea, pana la finele anului, a unei dezbateri pe tema directiilor de dezvoltare ale turismului romanesc, la care sa fie invitate autoritatile de resort, patronate si asociatii profesionale, societati comerciale de profil.
Conform solicitarilor membrilor sai, CCIB isi va extinde colaborarea cu primariile de sector in vederea sprijinirii me?te?ugarilor artizani prin organizarea de piete volante specializate ?i supravegheate.
In perioada imediat urmatoare, CCIB va pune accentul pe disiminarea permanenta a  informatiilor privind proprietatea industriala, va organiza  seminarii in colaborare cu organismele abilitate privind implementarea sistemului calitatii in Romania, rolul certificarii de conformitate a produselor si serviciilor romanesti, noile reglementari ale UE referitoare la poluare, in special cea produsa prin utilizarea carbunelui in obtinerea energiei electrice. Presedintele Stefan D. Popa a solicitat participantilor sa semnaleze Camerei cazuri concrete de tratament discriminatoriu in competitii sau in acordarea unor contracte cu institutiile publice, in vederea asigurarii de catre CCIB a consultantei si suportului juridic.
Precizand ca IMM-urile constituie principalul obiectiv al activitatii CCIB, dat fiind ca ele cad primele prada coruptiei si birocratiei, Stefan D. Popa a subliniat importanta acordata de Camera bucuresteana aplicarii conceptului de parteneriat public-privat, amintind protocoalele semnate cu Institutia Prefectului Municipiului Bucuresti, cu Academia de Politie Alexandru Ioan Cuza si cu alte universitati de stat si particulare, cu camere de comert de peste hotare, precum si proiectul de protocol propus spre semnare MIMMCTPL, de la care se astepta inca o reactie.
Dupa citirea si votarea Raportului Comisiei de Cenzori, a executiei bugetului de venituri si cheltuieli pe 2006, precum si a Bugetului de venituri si cheltuieli pe anul in curs, Adunarea Generala a continuat intr-o atmosfera destinsa, interactiva, de discutii intre cei prezenti.

Lasă un răspuns