Aspiratorul robot, un accesoriu hi-tech pentru locuinta ta

Un aspirator care sa curete singur casa de praf este cu siguranta visul oricarei gospodine moderne, care are foarte putin timp liber. Tehnologia actuala vine insa in sprijinul acestora prin conceptul de aspirator automat, denumit si aspirator robot, o inovatie aparuta pe piata in ultimii ani, care curata singur podelele casei de mizerie si praf, fara efort uman suplimentar.

Principiul de functionare al unui aspirator robot este urmatorul: majoritatea acestora sunt in forma de disc, putandu-se astfel roti usor in spatiile stramte, functioneaza cu baterii reincarcabile si sunt prevazuti cu perii care strang praful, depozitandu-l intr-un rezervor intern care trebuie golit periodic. Elementul inovator il constituie navigatia, adica alcatuirea unei harti virtuale a spatiilor care vor fi curatate si marcarea zonelor unde deja s-a facut curat. O combinatie de senzori acustici, in infrarosu si unde radio detecteaza obstacolele, pe care le ocoleste si zonele murdare, pe care le curata.

 

Din punct de vedere al clasificarii aspiratoarelor robot, putem vorbi de trei mari categorii, functie de modul de aspirare: modele cu aspirare uscata (functia principala intalnita la majoritatea modelelor este cea de aspirator de praf si matura), curatare umeda, cu apa (mop) – modele capabile sa curete podelele (atentie, nu si carpetele)cu substante speciale sau apa si modele hibride, acestea din urma aspira si spala in acelasi timp.

Aspecte esentiale in alegerea unui aspirator robot

Atunci cand achizitionati un aspirator robot trebuie sa aveti in vedere trei aspecte foarte importante: timpul de functionare al acestuia, timpul de incarcare si tiparele de curatare. Un aspirator robot performant depaseste 2 ore de functionare. Referitor la tiparele de curatare, este ideal ca acestea sa fie cat mai variate, iar aspiratorul sa fie dotat cu perii laterale sau frontale, elemente care permit curatarea mizeriei din zonele greu accesibile.

Eficienta acestor minuni tehnologice depinde fara indoiala de multitudinea functiilor cu care acestea sunt prevazute. Functia cea mai importanta a aspiratorului robot este cu siguranta posibilitatea de a programa procesul de igienizare, acesta putand efectua sarcinile domestice desemnate fara a fi supravegheat. Optiunea de andocare automata nu este, de asemenea, de neglijat: in momentul epuizarii energiei aparatul isi intrerupe procesul de curatare pentru a se intoarce la baza unde se reincarca automat, dupa care isi va relua sarcinile programate.

Un alt element important il constituie raportul dimensiune-performanta, esential chiar, spunem noi, in alegerea unui aspirator robot eficient. Acesta trebuie sa aiba o inaltime cat mai redusa, pentru a putea patrunde in zonele greu accesibile.

Lasă un răspuns