Tehnologiile de varf, rezultatele cercetarii si dezvoltarii vor ajunge mai repede la intreprinderile interesate din domeniul energetic, in timp ce proiectele de investitii vor fi mai eficient promovate, ca efect al conlucrarii convenite intre Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIB) si Comitetul National Roman al Consiliului Mondial al Energiei CNR-CME, pe baza unui protocol de colaborare.
Tehnologiile de varf, rezultatele cercetarii si dezvoltarii vor ajunge mai repede la intreprinderile interesate din domeniul energetic, in timp ce proiectele de investitii vor fi mai eficient promovate, ca efect al conlucrarii convenite intre Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIB) si Comitetul National Roman al Consiliului Mondial al Energiei CNR-CME, pe baza unui protocol de colaborare. Documentul a fost semnat recent de Nicolae Vasile, vicepresedintele CCIB si Iulian Iancu, presedintele CNR-CME, in deschiderea Conferintei cu tema "Piata de energie electrica", organizata la sediul Camerei bucurestene.
Cele doua organisme s-au angajat sa se sprijine reciproc si sa contribuie la integrarea activa a politicilor energetice din tara noastra in optiunile si tendintele majore care se manifesta pe plan mondial. De asemenea, un alt punct prioritar pe agenda comuna este crearea unor legaturi stranse cu economia, in paralel cu abordarea problemelor de protectie a mediului inconjurator. Pe aceasta cale, se vor elabora studii care sa fundamenteze contributiile celor doua organizatii la strategia energetica pe termen mediu si lung a Romaniei si punctele de vedere asupra documentelor de politica energetica emise de autoritati. Atentia ambelor organizatii non-profit se va centra pe promovarea si apararea drepturilor consumatorilor.
CCIB impreuna cu CNR-CME vizeaza realizarea unui mediu economic cu adevarat concurential in domeniul atat de sensibil si controversat al energiei.
Problemele actuale ale sistemului energetic romanesc, aparitia "baietilor destepti" adica a celor care au acces la surse ieftine de energie, sunt legate in mare masura de mecanismele pietei de energie, aflate in stransa interdependenta de investitiile in infrastructura, declara in interventia sa Nicole Vasile.
Infrastructura existenta in acest moment in Romania nu permite tratamentul egal al consumatorilor, ceea ce conduce la dezechilibre profunde, respectiv unii, relativ putini, au acces la surse ieftine, iar altii, in general cetatenii au acces la sursele slab performante, adica la energie scumpa, a spus vorbitorul.
"Evolutia asteptata este ca modernizarea infrastructurii sa permita flexibilizarea consumului, respectiv posibilitatea de alegere a furnizorului, printr-o politica de (de)reglementare, care a fost deja elaborata in principiu in Romania, dar inca nu este functionala", a afirmat vicepresedintele CCIB.