Mihai Daraban – întărirea rolului pe care afacerile îl au în asigurarea prosperităţii națiunilor

Este îmbucurător să observăm că președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), dl. Mihai Daraban, și secretarul general al CCIR, dl. Ovidiu Silaghi, au participat la Congresul Mondial al Camerelor de Comerț desfășurat la Geneva în calitate de membri ai Consiliului General al World Chamber Federation (WCF). Acest eveniment important a adunat reprezentanți de marcă, inclusiv secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, António Guterres, și președintele Camerei de Comerț Internaționale, Nicolás Uribe Rueda.

Congresul a abordat câteva dintre cele mai relevante probleme globale actuale, cu accent pe multilateralism, inovație și sustenabilitate. Este îmbucurător să se constate că există un consens global privind consolidarea rolului afacerilor în asigurarea prosperității națiunilor. Afacerile performante au un impact semnificativ asupra creării de locuri de muncă și pot contribui la reducerea șomajului și la îmbunătățirea nivelului de trai prin investiții pe termen mediu și lung. De asemenea, investițiile în cercetare și dezvoltare tehnologică pot aduce inovații și progrese semnificative, care să conducă la dezvoltarea de produse și servicii mai eficiente, având un impact pozitiv asupra vieților oamenilor și asupra creșterii economice.

Este interesant să observăm că se propune crearea de platforme interoperabile pentru promovarea comerțului multilateral între state, subliniindu-se importanța vocii oamenilor de afaceri în raport cu decidenții politici. În acest sens, CCIR deja dispune de o astfel de platformă funcțională, SNIA, care promovează conceptul de comerț liber și este utilizată de investitorii români și străini.

Federația Mondială a Camerelor (WCF) are un rol crucial în consolidarea și susținerea rețelei globale de camere de comerț. Prin parteneriatele încheiate cu numeroase camere de comerț din întreaga lume, WCF contribuie la implementarea unor inițiative menite să consolideze camerele de comerț în economiile în curs de dezvoltare și în economiile emergente. Prin intermediul acestor parteneriate, se stimulează colaborarea și schimbul de experiență între organizații și camerele de comerț, susținând dezvoltarea economică la nivel global.