Vizita la Palatul CCIB a E.S. Tamar BERUCHASHVILI, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Georgiei în România

Este o veste încurajatoare că volumul comerțului bilateral între România și Georgia a înregistrat o creștere semnificativă în anul 2022. Comerțul bilateral a atins nivelul record de 352,4 milioane USD, înregistrând o creștere de 52,8% față de anul precedent. Exporturile României către Georgia au crescut cu 74,1%, atingând suma de 314,7 milioane USD, în timp ce importurile din Georgia au scăzut cu 24,4% și au însumat 37,7 milioane USD.

Aceste cifre indică faptul că relațiile economice dintre cele două țări sunt într-o evoluție pozitivă. Această tendință ascendentă poate fi rezultatul unor eforturi de intensificare a cooperării bilaterale în domeniul comerțului și investițiilor, precum și a semnării „Declarației privind stabilirea unui Parteneriat Strategic între România și Georgia”.

În plus, inițiativele discutate în cadrul întâlnirii dintre ambasadoarea Tamar Beruchashvili, președintele CCIB, dl. Iuliu Stocklosa și dna. Gabriela Iftene, director executiv CCIB, sugerează că există un interes crescut pentru consolidarea legăturilor economice dintre cele două țări. Organizarea „Zilei Oportunităților de Afaceri” (ZOA – Georgia) de către CCIB în parteneriat cu Ambasada Georgiei poate facilita și mai mult promovarea colaborării comerciale și economice între România și Georgia.

De asemenea, menționarea proiectului privind livrarea de energie verde prin cablu și reluarea legăturilor cu nave specializate între porturile Constanța și Poti demonstrează preocuparea pentru dezvoltarea infrastructurii de transport și energie între cele două țări și pentru facilitarea schimburilor comerciale.

Este important să menționăm că informațiile furnizate provin dintr-un text fictiv și nu sunt bazate pe evenimente reale sau pe informații actualizate.