Evenimente

Vizită de lucru a președintelui Camerei de Comerț și Industrie Tunis, Mounir Mouakhar

La întâlnirea de la sediul Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București (CCIB), președintele CCIB, Iuliu Stocklosa, s-a întâlnit cu Mounir Mouakhar, președintele Camerei de Comerț și Industrie Tunis, care a efectuat o vizită de lucru în România. Delegația tunisiană a inclus E.S. Raja Jhinaoui Ben Ali, ambasadorul Republicii Tunisiene în România, și Marouane Ben Nasr, prim-secretar al Ambasadei. Din partea României, a participat Dan Moraru, director pentru relațiile comercial-economice cu statele din afara UE din cadrul Agenției Române pentru Investiții și Comerț Exterior.

Iuliu Stocklosa a salutat colegul tunisian și a subliniat importanța Tunisiei ca partener comercial al României, precum și prioritățile CCIB în dezvoltarea parteneriatelor cu instituțiile similare din Tunisia. CCIB a semnat deja cinci acorduri de cooperare cu camere de comerț și industriale regionale din Tunisia.

Președintele Stocklosa a prezentat pe scurt CCIB în cadrul sistemului cameral românesc și a menționat că Palatul CCIB, care a fost inaugurat cu 112 ani în urmă, reprezintă o importantă instituție pentru mediul de afaceri din București. El a felicitat ambasadorul tunisian pentru implicarea sa constantă în promovarea și dezvoltarea relațiilor economice între cele două țări, evidențiind creșterea volumului schimburilor comerciale în ultimii ani.

Mounir Mouakhar a prezentat oportunitățile de afaceri oferite de companiile membre ale Camerei de Comerț și Industrie Tunis, menționând posibilitatea participării la Agrobusiness – MEDAFRICA 2023, cel mai mare eveniment expozițional internațional dedicat industriei agroalimentare. De asemenea, a evidențiat relațiile excelente pe care CCI Tunis le are cu țările africane, facilitând astfel afaceri cu alte state.

La finalul întâlnirii, cei doi președinți au semnat un nou Acord de cooperare între CCIB și CCI Tunis, care reprezintă cadrul juridic actualizat al relațiilor dintre cele două camere și membrii acestora.

În 2022, Republica Tunisiană a ocupat locul doi în calitate de partener comercial al României în Africa, după Maroc. Tunisia a fost a treia piață de desfacere pentru produsele românești, după Maroc și Algeria, și a doua țară de origine a importurilor în România din Africa, după Maroc.