Parlamentul European al Întreprinderilor 2018 – a V-a ediţie

Camera de Comerţ şi Industrie a României organizeaza la cea de-a V-a ediţie a Parlamentului European al Întreprinderilor – EPE 2018, un eveniment co-organizat de Asociaţia Camerelor de Comerţ şi Industrie Europene – EUROCHAMBRES și Parlamentul European.

Evenimentul se va desfăşura în data de 10 octombrie 2018, în hemiciclul Parlamentului European, la Bruxelles, în Belgia.

Conceptul de Parlament European al Întreprinderilor (EPE) pornește de la premisa că între instituțiile UE și principalii actori ai creșterii economice – antreprenorii – există un decalaj democratic. Legiuitorii UE nu iau în considerare pe deplin preocupările antreprenorilor și, pe de altă parte, rolul și modul de funcționare al Uniunii Europene nu este cunoscut îndeajuns de bine.

Scopul EPE este de a da cuvântul antreprenorilor, adevărații actori ai creșterii economice în Europa și de a informa factorii de decizie – prin vocea companiilor – în legătură cu așteptările comunității de afaceri. Antreprenorii vor avea ocazia unică de a dezbate cu înalții reprezentanți ai instituțiilor UE și de a le oferi feedback direct, de jos în sus, cu privire la politicile UE.

Acest exercițiu va consolida buna înțelegere din partea legiutorilor UE privind nevoile, preocupările și provocările cu care se confruntă zilnic antreprenorii. De asemenea, va permite antreprenorilor să înțeleagă mai bine obiectivele Uniunii Europene și rolul fiecărei instituții implicate în procesul legislativ.

Fiecărei delegaţii îi este alocat un număr de locuri, corespunzător celui deţinut de ţara respectivă în Parlamentul European, României revenindu-i 32 de locuri.

În urma fiecărei sesiuni care va avea loc în cadrul EPE se va vota o rezoluţie, iar la final un document de poziţie care va fi folosit de către Eurochambres în activităţile sale şi care va fi înaintat Parlamentului European. Rezultatele voturilor obținute la ultima ediție a EPE se regăsesc în anexă.

Având în vedere succesul considerabil al ediţiilor anterioare, Eurochambres se aşteaptă la aproximativ 1000 de participanţi din cele 28 de state UE şi din cele 18 state non-UE membre ale Eurochambres.

MOTIVE PENTRU A PARTICIPA
În data de 10 octombrie 2018, 751 de antreprenori care provin din cele 28 de state membre ale UE și din 18
state non-UE vor avea oportunitatea de a se simți pentru o zi ca Membrii Parlamentului European (MEP) în
Hemiciclul Bruxellesului, discutând și votând rezoluții politice, la fel după cum procedează adevărații
europarlamentari!
Contextul: Conceptul de Parlament European al Întreprinderilor (EPE) pornește de la premisa că între instituțiile UE și principalii actori ai creșterii economice – antreprenoriii – există un decalaj democratic. Legiuitorii UE nu iau în considerare pe deplin preocupările antreprenorilor și, pe de altă parte, rolul și modul de funcționare al Uniunii Europene nu este cunoscut îndeajuns de bine.
Obiective: Scopul evenimentului este de a da cuvântul antreprenorilor, adevărații actori ai creșterii economice în Europa și de a informa factorii de decizie – prin vocea companiilor – în legătură cu așteptările comunității de afaceri. Antreprenorii vor avea ocazia unică de a dezbate cu înalții reprezentanți ai instituțiilor UE și de a le oferi feedback direct, de jos în sus, cu privire la politicile UE.
Acest exercițiu va consolida buna înțelegere din partea legiutorilor UE privind nevoile, preocupările și provocările cu care se confruntă zilnic antreprenorii. De asemenea, va permite antreprenorilor să înțeleagă mai bine obiectivele Uniunii Europene și rolul fiecărei instituții implicate în procesul legislativ.
Participanții: EPE va fi compus din același număr de antreprenori ca numărul de deputați din Parlamentul European, urmând aceeași defalcare pe țări. 751 de întreprinzători din statele UE vor constitui membrii EPE și se vor aduna în hemiciclul Parlamentului European, care este în sine un simbol al democrației și al participării. În același timp, companiile având posibilitatea de a sta într-un cadru atât de prestigios, vor putea vedea cum decurg adevăratele dezbateri europene și vor înțelege că nu este mereu simplu să ajungi la un acord.
Statele non-UE, de asemenea, vor fi implicate în eveniment și vor avea drept de vot.
Pe lângă antreprenori, evenimentul va găzdui invitați din instituțiile UE, reprezentanți ai Camerelor de Comerț și ai mass-mediei internaționale.
Subiecte: Pe parcursul EPE, antreprenorii vor dezbate și își vor exersa drepturile de vot pe trei problematici cheie ale UE:
Competențe, Comerț și Viitorul Uniunii Europene. Aceste subiecte sunt rezultatul unei „comparații încrucișate” între prioritățile politice înaintate de instituțiile UE și EUROCHAMBRES.
Pentru fiecare dintre aceste domenii, un reprezentant al instituțiilor europene va fi invitat pentru a urmări dezbaterile și pentru
a oferi feedback companiilor. Un adevărat dialog între lumea afacerilor și lumea instituțiilor!