Problema mediului poate fi rezolvata daca e tratata ca oportunitate de business

Attila Korodi, ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile, s-a intalnit saptamana trecuta la Bucuresti cu reprezentantii Consiliului Investitorilor Straini (Foreign Investors Council – FIC), asociatie care ii reprezinta pe furnizorii a circa 80% din investitiile straine directe din Romania.

Attila Korodi, ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile, s-a intalnit saptamana trecuta la Bucuresti cu reprezentantii Consiliului Investitorilor Straini (Foreign Investors Council – FIC), asociatie care ii reprezinta pe furnizorii a circa 80% din investitiile straine directe din Romania.

Ministrul Mediului a raspuns astfel invitatiei F.I.C de a inventaria impreuna principalele probleme de mediu identificate de investitorii straini. Managementul deseurilor, investitiile in ape si ape uzate, certificatele de emisii de gaze cu efect de sera, energiile regenerabile, renaturarea terenurilor agricole sau forestiere degradate s-au aflat pe agenda discutiilor.

Attila Korodi a prezentat oportunitatile de investitii destinate protectiei mediului, subliniind: Infrastructura de apa/apa uzata este o tema de interes major, deoarece in urmatorii 6 ani fiecare judet al Romaniei va beneficia de un proiect in valoare de 80 – 130 de milioane de euro in acest sector, din fonduri europene. Intentia Uniunii Europeana este ca actionariatul majoritar al companiilor care adminsitreaza poriectele sa apartina sectorului public. Dar exista oportunitati reale si pentru sectorul privat, legate de furnizarea tehnologiilor, de serviciile conexe, dar si de activitatea de mentenanta a infrastructurii care va fi creata prin aceste proiecte.

Potrivit ministrului, actiunile de impaduriri si reimpaduriri, dar si domeniul energiilor regenerabile pot oferi de asemenea oportunitati interesante pentru investitorii straini, in special pentru actiunile de responsabilitate sociala corporatista.

Reprezentantii marilor companii si-au manifestat preocuparea fata problema certificatelor de emisii cu efect de sera, aratand ca, in ce priveste piata certificatelor, regulile nu sunt inca suficient de clare. Ministrul mediului le-a transmis investitorilor ca, in recentele intalniri avute cu reprezentantii Comisiei Europene, a sustinut ca Romania trebuie sa beneficieze, in domeniul alocarii certificatelor, de compensatii: Pana in anul 2005, Romania a pus in practica masuri de reducere serioase a emisiilor, cu costuri semnificative in timp ce membrii vechi ai Uniunii Europene nu au fost supusi unor astfel de constrangeri, ceea ce le-a permis o dezvoltare accelerata. Vrem ca la nivelul de decizie al Uniunii sa se gaseasca solutii compensatorii pentru Romania, a declarat Attila Korodi.

Problematica deseurilor s-a aflat, de asemenea, in centrul discutiilor. Membrii F.I.C. au deplans legislatia insuficient de stimulativa din domeniul reciclarii deseurilor, iar reprezentantul unei companii importante de bauturi racoritoare a pus la dispozitia M.M.D.D un sondaj recent, care subliniaza ca atat investitorii, cat si cetatenii asteapta o implicare mult mai serioasa din partea autoritatilor locale, in chestiunea deseurilor. Attila Korodi a prezentat cateva din propunerile de acte normative pe care Ministerul Mediului le pregateste in acest sector (in ce priveste deseurile din constructii, transportul deseurilor etc.), precum si intentia M.M.D.D de a reglementa, pana la sfarsitul anului, obligatia ca autoritatile locale si serviciile de salubriate sa asigure colectarea selectiva a deseurilor.

Attila Korodi le-a multumit investitorilor pentru interesul acordat problematicii de mediu, subliniind ca, in opinia sa, ea nu isi va gasi solutii potrivite decat daca tema mediului va fi tratata ca o reala oportunitate de business atat de investitori, cat si de autoritati. Ministrul le-a transmis reprezentantilor F.I.C. ca, pentru a veni in intampinarea investitorilor, MMDD poarta in prezent discutii cu reprezentantii Comisiei Europene pentru solutii de simplificare a duratei si procedurilor de autorizare pentru activitati in sectorul protectiei mediului.

Sursa: www.ccib.ro

Lasă un răspuns