Initiativa romaneasca privind reforma bugetului Uniunii Europene, prezentata la Bruxelles

Raportul Gestionarea diversitatii intr-o Europa in crestere: o perspectiva romaneasca asupra procesului de reforma a bugetului Uniunii Europene, realizat de o echipa de economisti formata din europarlamentarul ALDE, Daniel Daianu – coordonator, Catalin Pauna, Alina Ujupan si Liviu Voinea, a fost prezentat saptamana trecuta la Bruxelles, in cladirea Berlaymont a Comisiei Europene, in cadrul unui seminar privind reforma bugetului UE, la care a participat si comisarul european pentru multilingvism, Leonard Orban.

Raportul Gestionarea diversitatii intr-o Europa in crestere: o perspectiva romaneasca asupra procesului de reforma a bugetului Uniunii Europene, realizat de o echipa de economisti formata din europarlamentarul ALDE, Daniel Daianu – coordonator, Catalin Pauna, Alina Ujupan si Liviu Voinea, a fost prezentat saptamana trecuta la Bruxelles, in cladirea Berlaymont a Comisiei Europene, in cadrul unui seminar privind reforma bugetului UE, la care a participat si comisarul european pentru multilingvism, Leonard Orban.

Raportul, o initiativa ne-guvernamentala, vine in contextul in care, in septembrie 2007, Comisia Europeana a lansat dezbaterea privind revizuirea bugetului UE, dupa ce, la summitul din decembrie 2006, Consiliul European a cerut Comisiei sa efectueze pana in 2008/2009 o revizuire a bugetului Uniunii Europene, abordand in special Politica Agricola Comuna si sistemul de resurse proprii.

Potrivit raportului, prezentat de trei dintre autorii sai, reforma PAC-ului nu ar trebui sa reduca fondurile alocate agriculturii, ci sa se axeze pe o redistribuire a cheltuielilor, care ar viza, printre altele, ca ‘sumele alocate fermelor cu o suprafata sub 5 ha sa creasca, in timp ce sumele alocate fermelor mari sa fie reduse treptat, iar directionarea fondurilor sa poata fi ameliorata prin trecerea de la obiective multifunctionale la o distinctie clara a acestora’. De asemenea, autorii sustin ca, in contextul globalizarii, al necesitatii de a re-orienta si dezvolta abilitatile populatiei ocupate in agricultura, mai multe fonduri ar trebui alocate pilonului al doilea al PAC-ului, concentrat pe dezvoltarea rurala.

In ceea ce priveste politica de coeziune, semnatarii studiului sunt de parere ca aceasta este supusa presiunilor cauzate de asteptarile stakeholder-ilor privind capacitatea acesteia de a raspunde la nevoi variate, de amenintarea ‘re-nationalizarii’, si de atitudini politice care responsabilizeaza politica de coeziune pentru relocalizare. In acest context, cei patru cercetatori sustin ca alocatiile pentru politica de coeziune sa trebui mentinute la acelasi nivel, daca nu chiar marite.

Prezent la dezbatere, comisarul Leonard Orban a sustinut, dupa incheierea seminarului, ca acest proces de revizuire bugetara este un proces de analiza a modului in care viitorul buget al UE va raspunde provocarilor cu care Uniunea se confrunta si se va confrunta in continuare. In ceea ce priveste intrebarea daca o contributie romaneasca aduce in mod clar o plus-valoare la aceasta problema a revizuirii bugetare, raspunsul este categoric da, a subliniat oficialul european.

De asemenea, comisarul european a amintit ca, la nivelul Comisiei Europene, se intentioneaza prezentarea unui document privind aceasta revizuire bugetara cel mai probabil la sfarsitul acestui an sau la inceputul anului viitor, urmand ca documentul respectiv sa fie discutat in 2009-2010 si sa constituie baza formularii propunerilor pentru un nou cadru financiar, care va incepe din 2014.

Am elaborat acest studiu pentru ca suntem de parere ca Romania trebuie sa fie mai prezenta in dezbaterea europeana. Am incercat sa impletim o perspectiva europeana cu o servitute fireasca care nu duce la o lipsa de onestitate intelectuala fata de problematica cu care se confrunta o societate cum este cea romaneasca, dar si cea din Bulgaria, sau din Polonia, a precizat Daniel Daianu.

Europarlamentarul liberal a subliniat, totodata, importanta care o are pentru Romania o asemenea abordare, in conditiile in care ‘situatia radical schimbata pe pietele mondiale la produsele de baza te duce la ideea ca nu mai este nevoie de subventii. Avem nevoie de un PAC regandit, care sa ajute la protectia pamantului ca bun strategic, sa atenueze cresterile inevitabile ale preturilor la alimente care vor lovi si cetatenii europeni’, a adaugat coordonatorul studiului.

Potrivit Alinei Ujupan, influenta Romaniei in ceea ce priveste procesul de revizuire bugetara depinde de cum isi gestioneaza aceasta resursele de putere, care nu se refera doar la voturile Romaniei din Consiliu ci si de ce argumente aducem si cat de bine documentate sunt acestea. Speram ca acest studiu va folosi in aceasta directie, a adaugat cercetatoarea.

Romania este o tara cu mari probleme structurale care ar avea mult de suferit daca reforma bugetului ar echivala cu reducerea cheltuielilor, in special pentru agricultura, si/sau pentru coeziune, a avertizat economistul Liviu Voinea, subliniind ca raportul prezentat marti la Bruxelles este prima interventie romaneasca in cadrul procesului de consultare deschis de Comisia Europeana.

Sursa: www.ccib.ro

Lasă un răspuns