Luni, 12 noiembrie 2007, a avut loc festivitatea de premiere a societatilor comerciale din Sectorul 2 al Capitalei, organizata de Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti, in colaborare cu Primaria Sectorului 2. Se continua astfel o traditie de promovare si premiere a invingatorilor din competitia economiei, editia din acest an (a VIII-a) avand o semnificatie aparte, fiind desfasurata in primul an al aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, cand intreprinzatorii romani trebuie sa faca fata competitiei de pe Piata Unica Europeana extinsa.
Luni, 12 noiembrie 2007, a avut loc festivitatea de premiere a societatilor comerciale din Sectorul 2 al Capitalei, organizata de Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti, in colaborare cu Primaria Sectorului 2. Se continua astfel o traditie de promovare si premiere a invingatorilor din competitia economiei, editia din acest an (a VIII-a) avand o semnificatie aparte, fiind desfasurata in primul an al aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, cand intreprinzatorii romani trebuie sa faca fata competitiei de pe Piata Unica Europeana extinsa.
In cuvantul sau de deschidere, presedintele-director general al CCIB, dipl. ec. Stefan D. Popa a tinut sa reaminteasca reprezentantilor celor 760 de societati care compun Topul Firmelor din acest sector, principiile care au stat la baza elaborarii acestuia, clasamentul fiind intocmit pe baza situatiilor financiare pentru anul 2006, depuse la Ministerul Finantelor Publice, in conformitate cu directivele europene. Au fost respectate aceleasi criterii de departajare pentru toate cele sase mari domenii de activitate existente in competitiile la nivel municipal si national, respectiv, cercetare – dezvoltare si high tech; industrie; agricultura, pescuit si piscicultura; constructii; servicii; comert, export si turism.
Fara a intra in detalii tehnice, trebuie subliniat ca la baza departajarii a stat un set de criterii cu dubla valenta. Pe de o parte, criteriile strict economice, adica cifra de afaceri, rata profitului, eficienta utilizarii resurselor umane si a capitalului, cu indicatori relevanti pentru dezvoltarea sustenabila, precum efortul propriu de dezvoltare, sistemul propriu de conducere si asigurare a calitatii, obtinerea de certificate de conformitate a produselor. Pe de alta parte, este promovata mentalitatea manageriala si etica in afaceri. Astfel, din Top au fost eliminati operatorii economici care au datorii la buget, care au creat incidente comerciale sau au comis fapte grave de notorietate publica.
Referindu-se la importanta evenimentului, presedintele-director general al CCIB a tinut sa sublinieze: "Seria Topurilor pe sectoare debuteaza si in acest an la Primaria Sectorului 2, cu care avem o conlucrare remarcabila si care ar putea fi data ca exemplu de colaborare intre autoritati si mediul de afaceri, precum si pentru rezultatele care se pot obtine daca ambele parti, societatea civila si autoritatile, inteleg ca sunt "condamnate" la conlucrare, daca vor sa atinga telurile pentru care au fost alese. Astfel, decernarea premiilor pentru cele mai bune societati comerciale din sector, vin sa se adauge altor realizari care demonstreaza ca atunci cand exista bunavointa, autoritatile si Camera de Comert pot conlucra pentru binele comunitatii de afaceri"
La randul sau, Neculai Ontanu, primarul Sectorului 2, a felicitat initiativa remarcabila a Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti de a aduce, si in acest an, la rampa, invingatorii in competitia economica a anului 2006. "Folosesc acest prilej pentru a multumi inca o data CCIB, personal domnului presedinte-director general Stefan D. Popa, pentru faptul ca, iata, ne aflam la cea de a opta editie de cand organizam impreuna acest eveniment, ceea ce evidentiaza fructuoasa colaborare dintre noi. Este important pentru administratie sa aiba o relatie buna cu Camera, cu mediul de afaceri, in general. Cu atat mai mult cu cat sectorul 2 cunoaste o dinamica extrem de puternica de dezvoltare economica si urbanistica, printre cele mai importante din Bucuresti, un sector cu mai bine de 400.000 de locuitori, o familie foarte mare, cu implinirile si problemele ei de fiecare zi."
Vorbind despre implicarea mediului de afaceri, primarul Neculai Ontanu s-a referit si la aspecte de alta natura, adica proiecte sociale, culturale, de mediu, de dezvoltare a invatamantului, educatia tineretului etc. Companiile mari si mici, care au fost alaturi de conducerea primariei in momentele grele, cand oamenii au avut nevoie de ajutorul lor, au primit premii de excelenta pentru implicarea activa in derularea programului de responsabilizare sociala corporatista si dezvoltare durabila a sectorului.
Revenind la eveniment, primarul sectorului 2 a anuntat, in premiera, prezenta a doi invitati de marca, academician dr. Dan Haulica, membru corespondent al Academiei Romane si a criticului de arta Pavel Susara, ambii invitati avand cate un expozeu de exceptie, reusind sa innobileze manifestarea cu o inspirata imbinare a potentialului de care dispune mediul de afaceri si cultura, ca simbioza a unei reusite conlucrari intre productia de bunuri materiale si "productia" de bunuri spirituale, atat de necesare intr-o societate dinamica, in plina ascensiune.
Inainte de decernarea premiilor si a diplomelor, presedintele-director general al CCIB a subliniat inca odata ideea de continuitate a bunei colaborari dintre Camera si Primaria Sectorului 2, in avantajul societatilor comerciale: „Colaborarea noastra nu se limiteaza numai la analiza si identificarea directiilor de actiune pentru imbunatatirea performantelor mediului de afaceri si a conditiilor de viata ale cetatenilor, ci include si abordarea unor subiecte de mare interes, la nivel local si general.
Astfel, promovam, inclusiv in parteneriat public-privat, cu finantare prin fondurile structurale, o serie de proiecte vizand dezvoltarea sectorului 2 in domenii precum imbunatatirea infrastructurii, utilizarea rezultatelor cercetarii stiintifice prin folosirea surselor alternative de energie la incalzirea scolilor si a altor obiective sociale, modernizarea parcurilor si inca multe altele. Iata, asadar, ca in fata celor mai performante firme din acest sector se gasesc astazi doi parteneri de colaborare, care atesta faptul ca bunele relatii dintre societatea civila si autoritati sunt intotdeauna profitabile, inclusiv pentru cetateni!"
Sursa: www.ccib.ro