Subiectul primei reuniuni a Colegiului Stiintific din cadrul Centrului de Cercetari pentru Economie Aplicata, lansat recent la sediul Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIB), a vizat necesitatea crearii de parteneriate sau consortii, conditie sine qua non pentru accesarea fondurilor postaderare.
Subiectul primei reuniuni a Colegiului Stiintific din cadrul Centrului de Cercetari pentru Economie Aplicata, lansat recent la sediul Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIB), a vizat necesitatea crearii de parteneriate sau consortii, conditie sine qua non pentru accesarea fondurilor postaderare.La sedinta au participat personalitati ale vietii noastre economice, precum Andrei Szuder, directorul general al Centrului de Tehnologii Avansate din cadrul Politehnicii bucurestene, Doru Dumitru Palade, fost ministru al cercetarii, in prezent director stiintific la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Mecanica Fina etc.
Cu aceasta ocazie, membrii Colegiului si-au ales si conducerea executiva: Andrei Szuder a fost votat in unanimitate in functia de presedinte, iar vicepresedinte a fost desemnat Dan Ifrim, director general adjunct al CCIB.
"Romanii nu depun proiecte de frica sa nu greseasca", a declarat Nicolae Vasile, vicepresedinte al CCIB, referindu-se la "psihoza" care impiedica a priori unele firme sa acceseze fondurile europene. Cum accesul la fondurile postaderare presupune si o contributie financiara importanta din partea beneficiarului, succesul Romaniei in folosirea banilor pusi la dispozitia sa de Uniunea Europeana depinde de modul in care vor fi gestionate doua probleme majore: formarea personalului capabil sa conduca un proiect si identificarea mijloacelor financiare pentru sustinerea derularii acestuia.
In ciuda dificultatilor întocmirii unei documentatii corecte, conform cerintelor UE, finantarea din resurse comunitare ramane o cauza pentru care merita sa lupti, a mai spus vorbitorul. In acest context, castig de cauza vor avea firmele care au un program de inovare, de promovare a ideilor ingenioase, cu valoare pragmatica. De altfel, la nivelul Aliantei pentru Dezvoltarea Economica a Romaniei (ADER), a fost promovata o initiativa destinata sa sprijine accesul intreprinderilor mici si mijlocii la fondurile europene, respectiv asigurarea redactarii gratuite a dosarului necesar, initiativa care a fost preluata si de o parte din firmele de consultanta.
Apetitul pentru finantarea asigurata de Bruxelles este in declin, fenomen care ar trebui sa dea de gandit autoritatilor, a punctat si Andrei Szuder.
Situatia Romaniei este cu atat mai dramatica, cu cat structura PIB la nivel national este defectuoasa, sub standardele europene, din cauza pastrarii unei ponderi mari a veniturilor din agricultura si a scaderii aportului industriei de la 50% in anul 1990, la 26%, a precizat fostul ministru al cercetarii, Doru Dumitru Palade.
In aceste conditii, CCIB, prin Centrul de Cercetari pentru Economie Aplicata, a decis sa se implice in crearea de consortii pentru realizarea unor proiecte de interes major. Astfel, o prima idee analizata de membrii Colegiului Stiintific este posibilitatea colaborarii cu cele sase primarii de sector pentru construirea unor parcuri industriale. Aceste facilitati, realizate in conformitate cu normele europene, ar da o noua sansa continuarii activitatii firmelor amenintate cu inchiderea portilor pentru ca nu li se mai prelungeste avizul de mediu.