Comisia Europeana propune revizuirea normelor UE privind etichetarea produselor alimentare

Comisia Europeana a adoptat la 30 ianuarie o propunere privind sporirea claritatii etichetelor produselor alimentare, precum si a relevantei acestora pentru necesitatile consumatorilor din Uniunea Europeana.
Scopul proiectului de regulament respectiv este de a moderniza si a aduce imbunatatiri normelor UE privind etichetarea produselor alimentare, astfel incat etichetele acestor produse sa ofere consumatorilor informatiile necesare esentiale, sub o forma lizibila si usor de inteles, cu scopul de a facilita o alegere a produselor bazata pe informare.
Comisia Europeana a adoptat la 30 ianuarie o propunere privind sporirea claritatii etichetelor produselor alimentare, precum si a relevantei acestora pentru necesitatile consumatorilor din Uniunea Europeana.

Scopul proiectului de regulament respectiv este de a moderniza si a aduce imbunatatiri normelor UE privind etichetarea produselor alimentare, astfel incat etichetele acestor produse sa ofere consumatorilor informatiile necesare esentiale, sub o forma lizibila si usor de inteles, cu scopul de a facilita o alegere a produselor bazata pe informare.

In temeiul propunerii adoptate, alimentele preambalate vor trebui sa afiseze pe partea anterioara a ambalajului etichete care cuprind informatii cheie privind calitatile nutritive ale produsului. Sunt stabilite, de asemenea, cerinte generale privind modul in care trebuie sa fie afisate informatiile privind calitatile nutritive ale produselor alimentare pe eticheta acestora, dar este lasata la latitudinea statelor membre promovarea unor regimuri nationale suplimentare, cu conditia ca acestea sa nu submineze normele UE.

Din motive de sanatate publica, proiectul de regulament extinde cerintele actuale privind etichetarea alergenilor si asupra produselor alimentare care nu sunt preambalate, inclusiv asupra alimentelor vandute in restaurante si in unitatile de catering. Noile norme propuse ar trebui sa aduca beneficii si industriei alimentare, deoarece stabilesc un cadru legislativ mai clar si mai armonizat pentru etichetarea produselor alimentare si asigura conditii de egalitate pentru toti agentii din acest sector. Proiectul de regulament a fost elaborat in urma unor consultari extinse cu asociatiile consumatorilor, reprezentanti ai industriei alimentare si alte parti interesate.

Comisarul pentru sanatate, Markos Kyprianou, a declarat: „Etichetele produselor alimentare pot avea o influenta considerabila asupra deciziei consumatorului de a cumpara. Etichetele care prezinta prea multe informatii, informatii confuze sau care induc in eroare pot reprezenta pentru consumator mai curand un obstacol decat un sprijin. Propunerea adoptata astazi are drept scop de a asigura afisarea pe etichetele produselor alimentare a informatiilor esentiale, prezentate in mod clar si lizibil, astfel incat cetatenii UE sa poata alege produse care sa asigure o alimentatie echilibrata.”

Norme moderne pentru o piata moderna

Consumatorii din ziua de azi sunt bombardati cu informatii privind produsele alimentare pe care le cumpara. In plus, modul in care aceste informatii sunt prezentate devine din ce in ce mai variat si mai complex, in timp ce calitatea etichetelor produselor alimentare variaza considerabil de la un produs la altul si de la un stat membru la altul. Studiile efectuate arata ca etichetele moderne ale produselor alimentare produc confuzie in cazul multor consumatori, care sunt coplesiti de cantitatea de informatii prezentate si nu le pot identifica pe cele esentiale.

Propunerea Comisiei are drept scop facilitarea accesului consumatorilor la cele mai importante informatii afisate pe etichetele produselor alimentare si asigurarea unei oarecare uniformitati a modului de prezentare in toate cele 27 de state membre. In acelasi timp, noile masuri propuse sunt flexibile in functie de schimbarile de pe piata si cauta sa incurajeze inovarea in industria alimentara.

Facilitarea alegerii unei alimentatii mai sanatoase

Una dintre prioritatile Comisiei privind sanatatea publica este de a promova o alimentatie mai sanatoasa in randul cetatenilor UE. O parte a acestei campanii implica furnizarea catre consumatori a instrumentelor necesare pentru a permite alegerea bazata pe informare a unor produse care asigura o nutritie sanatoasa.

Informatiile clare, precise si relevante de pe etichetele produselor alimentare pot constitui un instrument important, care permite consumatorilor sa verifice exact continutul produselor pe care le cumpara si le consuma. Propunerea adoptata la 30 ianuarie solicita afisarea clara pe partea anterioara a ambalajului produsului alimentar a continutului sau energetic si a cantitatii de grasime, grasimi saturate, carbohidrati cu referire specifica la zaharuri si sare din fiecare portie sau din 100 ml/g de produs. In plus, trebuie specificata proportia acestor elemente in comparatie cu dozele de referinta (de exemplu, doza zilnica recomandata).

Informatii clare, usor de inteles

Cea mai des intalnita reclamatie a consumatorilor cu privire la etichetele produselor alimentare este, cu siguranta, cea referitoare la imposibilitatea de a gasi sau de a citi informatiile cautate. Adesea, informatiile esentiale sunt tiparite cu caractere foarte mici, sunt ascunse sau umbrite de mesaje publicitare.

Din acest motiv, proiectul de regulament stabileste principii generale pentru etichetarea produselor alimentare, care trebuie sa fie respectate in cadrul industriei alimentare. Aceste principii includ cerinte privind lizibilitatea etichetei (care trebuie sa afiseze caractere de cel putin 3mm), claritatea si acuratetea acesteia, precum si cerinta potrivit careia prezentarea unor informatii optionale nu distrage atentia de la informatiile obligatorii.

Protectie sporita impotriva alergenilor

Avand in vedere riscurile grave pe care alergenii le pot prezenta pentru sanatate, proiectul de regulament propune obligativitatea ca toate alimentele care contin substante alergene (precum alunele, laptele, mustarul sau pestele) sa mentioneze acest lucru pe eticheta sau sa indice clar intr-un alt mod prezenta alergenului. Acesta reprezinta un pas inainte fata de cerinta actuala privind etichetarea referitoare la alergeni care este aplicata, la nivel comunitar, numai in cazul produselor alimentare preambalate.

Conform noilor norme, va trebui, de asemenea, ca alimentele neambalate si cele servite in restaurante sau de catre unitati de catering sa indice prezenta alergenilor pentru a asigura o mai buna protectie a celor care sunt expusi reactiilor la astfel de produse.

Sursa: www.ccib.ro

Lasă un răspuns