COMUNICAT DE PRESA

CCIB in apararea victimelor pirateriei si contrafacerilor
In fata avalansei de produse audiovizuale piratate de pe piata romanesca, autoritatile de la Bucuresti au decis sa analizeze posibilitatea de a renunta la obligativitatea aplicarii hologramelor, sistem care si-a dovedit ineficienta in asigurarea protectiei produselor originale in UE si care a ramas in picioare doar in Romania.  Afirmatia a fost facuta in cadrul seminarului privind Combaterea pirateriei si a contrafacerilor
CCIB in apararea victimelor pirateriei si contrafacerilor
In fata avalansei de produse audiovizuale piratate de pe piata romanesca, autoritatile de la Bucuresti au decis sa analizeze posibilitatea de a renunta la obligativitatea aplicarii hologramelor, sistem care si-a dovedit ineficienta in asigurarea protectiei produselor originale in UE si care a ramas in picioare doar in Romania.  Afirmatia a fost facuta in cadrul seminarului privind Combaterea pirateriei si a contrafacerilor, organizat de TAIEX – Biroul de Asistenta Tehnica si Schimb de Informatii al Comisiei Europene in colaborare cu Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti, la sediul CCIB. 
"Legislatia din tara noastra corespunde in mare masura cu normele europene.(.). Trebuie insa imbunatatit modul de aplicare a legislatiei, pentru ca, in ciuda numarului mare de acte constatatoare, au fost foarte putine actiuni judecatoresti, ceea ce inseamna ca legea nu are inca puterea sa produca un efect descurajant", a spus Laurentiu Oprea, directorul Directiei de Registre, Gestiune Colectiva si Relatii Publice .
In cadrul dialogului moderat de dr. Nicola Antonio Laurelli – Biroul Central Antifrauda din Italia, au sustinut prezentari experti din tara noastra si din alte state membre ale UE – respectiv din Italia, Marea Britanie si Ungaria, de la Oficiul Roman pentru Drepturi de Autor (ORDA), Autoritatea Nationala a Vamilor (ANV), Rominvent S.A., Academia de Politie, Biroul Central Antifrauda din Italia, Consiliul Drepturilor de Autor din Ungaria etc.
"Prezenta acestor personalitati la seminar demonstreaza ca preocuparea CCIB pentru a crea un sentiment de responsabilitate in randul comerciantilor, referitor la problemele legate de protectia proprietatii intelectuale, are o sustinere prestigioasa la nivel national si international. Efecte ale acestei colaborari perseverente incep sa gaseasca ecou in randurile comunitatii romanesti de afaceri. In cadrul colaborarii cu comitetele Pro din tarile vecine, comitete organizate sub egida Pactului de Stabilitate, in special cu cel din Republica Moldova si cu structura omoloaga din fosta Iugoslavie, CCIB a acordat o mare atentie combaterii criminalitatii transfrontaliere si depistarii cat mai eficiente, chiar din zona de trecere a granitei, a produselor contrafacute destinate pietei romanesti sau altor state membre ale Uniunii Europene", a declarat dipl. ec. Stefan D. Popa, presedintele CCIB, in alocutiunea sa.
Accentuand asupra implicatiilor multiple, de ordin  economic, social si cultural pe care pirateria le are asupra dezvoltarii societatii si a legaturilor stranse cu crima organizata, Mihaly Ficsor, presedintele Consiliului Drepturilor de Autor din Ungaria a mentionat cateva date referitoare la amploarea fenomenului la nivel mondial: 37% din toate CD-urile de vanzare in 2005 erau piratate, ceea ce inseamna 1,2 milarde de CD-uri. In 2005, valoarea totala a traficului de produse piratate a atins 4,5 miliarde USD, a spus Mihaly Ficsor. Problemele legate de pirateria pe Internet sunt si mai complicate si mai ample, fapt pentru care Parlamentul European a aprobat inca din anul 2001 directive referitoare la societatea informationala, specificand obligatia producatorilor de film (videograme) si de muzica (fonograme) sa-si organizeze modalitatile de combatere si de descurajare a intruziunilor asupra drepturilor de autor.
Solutia adoptata in UE este colaborarea dintre diversele institutii in combaterea contrafacerilor si pirateriei, modalitate aplicata cu oarecari sorti de izbanda si în tara nostra.  
Oamenii de afaceri pot lupta impotriva contrafacerilor si a pirateriei, a demonstrat Graham Hagger, reprezentantul Marii Britanii, abordand aceasta problematica din perspectiva industriei. In conditiile in care profitul din pirateria practicata pe tot globul este estimat la 4,5 miliarde USD, singura tara neatinsa de acest flagel fiind, pana in prezent Afganistanul, Asociatia Internationala a Producatorilor de muzica – IFPI, cu sediul la Londra si cu birouri de reprezentare active in 48 de tari, a reusit sa puna la punct un sistem de investigare si sa contracareze o parte din retelele ce amenintau sa atace diverse piete. Astfel, in 2006,  printr-o campanie concertata la scara globala, IFPI a anihilat 49 de linii de productie de CD-uri si DVD-uri piratate, respectiv peste 12 milioane de CD-uri si DVD-uri si a furnizat dovezi pentru declansarea a 30.000 de actiuni penale in 18 tari.
    Departamentul Comunicare CCIB

Lasă un răspuns