Cum sa ai parte de o batranete fara griji, cu ajutorul OVB Romania

Mai ai parte de ceva ani buni de muncă până la momentul în care vei ieși la pensie, așa că pare prematur să te gândești de acum la el. Ai altele pe cap: rate, plata facturilor, coșul zilnic și multe altele. Fără să îți dai seama, timpul trece pe lângă tine și ajungi să te trezești că ai ajuns în prag de pensionare, și viitorul nu pare deloc unul liniștit pentru tine. De aceea, nu neglija acest aspect și pregătește-te din timp pentru el. Poți să ai parte de acea bătrânețe liniștită pe care ți-o dorești, mai ales dacă știi să iei la timp, deciziile potrivite.

Educația financiară contează

Din păcate, majoritatea românilor sunt de-a dreptul corigenți în ceea ce privește educația financiară. Cel mult strâng niște bani în casă, sau la vrei instituție bancară și cam atât. Lucrurile au început însă să se miște în direcția bună, chiar dacă pașii sunt destul de mici. Pentru a reuși să îți asiguri o bătrânețe fără grija zilei de mâine, este important ca acum să iei cele mai bune decizii și să îți alcătuiești un plan de economii eficient. Pare ceva destul de complicat, mai ales dacă nu știi cum funcționează lucrurile, dar cu ajutorul unei echipe de consultanți de la OVB Romania totul devine, dintr-o dată, mult mai simplu. Vei primi informațiile de care ai nevoie pentru a alege cea mai bună variantă pentru tine, dar și cei dragi, așa că deja ești cu un mare pas înainte. Viitorul nu mai pare chiar atât de îndepărtat, nu?

Depozite bancare

Dacă ți se pare prea mult, poți oricând să apelezi la varianta clasică de economisire, preferată și folosită de majoritatea românilor: depozitele bancare. Cu toate acestea, ai parte de unele riscuri, pentru că tentația de a-i cheltui este prezentă la orice pas, și mai mult, există chiar și posibilitatea să pierzi suma acumulată din motive care nu țin de tine, cum ar fi desființarea instituției bancare sau un atac cibernetic. De asemenea, dobânzile sunt destul de… anemice.

Investiții

O altă modalitate de a-ți asigura un trai bun la vârsta a treia ar fi investițiile, dar românii nu sunt prea dispuși să încerce așa ceva, deoarece li se pare destul de riscant. Specialiștii în domeniu sunt de părere că poți încerca varianta cea mai la îndemână, cumpărarea de acțiuni ale unei firme/companii și în urma cărora vei primi dividende. Există posibilitatea ca acestea să fie virate într-un cont bancar de care să nu te atingi, chiar dacă tentația este una destul de mare. Cu toate acestea, în unele cazuri, destul de multe, vorbim despre sume derizorii, care în niciun caz nu te duc cu gândul la o senectute lipsită de grija zilei de mâine.

Ce presupune un plan economic bun

Aminteam ceva mai sus de folosirea unui plan economic bun, menit să îți facă viața mai ușoară. Folosește-te de consultanții OVB Romania pentru unele indicații în acest sens, și totul va fi mult mai simplu. Pentru că, deși ne repetăm, nu stăm deloc bine la ce presupune o educație financiară bună. Câteva detalii îți oferim și noi.

Organizarea bugetului personal

Orice plan economic începe cu organizarea bugetului personal. Fă o listă cu veniturile și cheltuielile. Vei înțelege mai bine ”unde dispar banii”, și cum poți să ții sub control cheltuielile.

Nevoile de bază

Chiar dacă vrei să economisești, nu trebuie să tai din banii alocați lunar pentru nevoile de bază: rate, facturi la utilități, chiria, întreținerea. Acestea reprezintă cheltuielile de bază și ignorarea lor nu va face decât să îți agraveze problemele. Penalități, întreruperea energiei electrice sau a gazelor, evacuarea din locuință, și chiar riști să ajungi în fața instanței.

Economisește mai bine în altă parte: ieși mai rar în oraș, gătește și nu mai comanda masa și altele asemănătoare. Vei observa, cu surprinde, că dacă până acum simțeai că nu-ți ajung banii de la o lună la alta, lucrurile încep să se schimbe în bine.

Bani pentru haine și încălțăminte

Suntem ființe vizuale, care pun încă accent pe aspectul fizic, așa că lunar cheltuim destul de mult pe haine și încălțăminte. Alege mai bine acele piese vestimentare versatile, de bună calitate, care întreținute așa cum trebuie, își vor păstra aspectul impecabil mai mult timp. Depinde și de tine cum creezi apoi o ținută spectaculoasă din piese vestimentare care par banale, dar ce nu face o eșarfă sau o cravată? Vei cheltui mult mai puțin, lunar, și în plus, vei descoperi că nu toate îți sunt necesare. Suma economistă lunar va conta enorm, mai ales dacă apelezi și la consultant financiari, care să îți ofere cele mai bune soluții pe termen lung.

Vacanțele și relaxarea

Nu zice nimeni să renunți la concediul de odihnă pentru a economisi cheltuielile cu cazarea, deplasarea și mesele zilnice. Doar că poți renunța la un hotel de 4 stele și poți opta, în schimb, pentru o pensiune. Lasă deoparte resort-ul și mergi pe o variantă mai ieftină, dar care să te mulțumească din toate punctele de vedere.

Bătrânețea nu trebuie să fie una plină de griji, de teamă că nu ai ce pune pe masă, sau că nu ai acces la tratamente medicale de care ai nevoie. Nici să apelezi non-stop la ajutorul copiilor nu este o soluție. Fii prevăzător, gândește-te din timp la toate aceste lucruri și apelează la consultanții financiari de la OVB Romania. Vei primi cele mai bune soluții, în funcție de cazul tău, și iată cum viitorul nu mai pare atât de sumbru!