Trei noi contracte ISPA semnate de Ministerul Transporturilor pentru imbunatatirea infrastructurii rutiere si feroviare

Un nou contract finantat de Uniunea Europeana prin Facilitatea ISPA pentru Asistenta Tehnica pentru pregatirea pachetului de proiecte pentru infrastructura rutiera finantate prin Fondul de Coeziune a fost semnat de Ministerul Transporturilor ieri, 9 mai 2007 .
Obiectivul acestui contract este elaborarea proiectului tehnic si a studiilor de fezabilitate pentru  pachetul de proiecte rutiere finantate si implementate prin Fondul de Coeziune.

Un nou contract finantat de Uniunea Europeana prin Facilitatea ISPA pentru Asistenta Tehnica pentru pregatirea pachetului de proiecte pentru infrastructura rutiera finantate prin Fondul de Coeziune a fost semnat de Ministerul Transporturilor ieri, 9 mai 2007 .
Obiectivul acestui contract este elaborarea proiectului tehnic si a studiilor de fezabilitate pentru  pachetul de proiecte rutiere finantate si implementate prin Fondul de Coeziune.
Obiectivele specifice pot fi impartite pe urmatoarele grupuri de activitati:
a) Revizuirea si actualizarea Studiilor de Fezabilitate si a Proiectelor Tehnice existente, inclusiv  studiul de impact asupra mediului precum si  documentatia de licitatie pentru  urmatoarele sectiuni de autostrada (constructie noua -2X2 benzi) apartinand coridorului IV TEN- T ( ramura nordica):
– Nadlac- Arad (40 km), intre granita cu Ungaria si viitoarea varianta de ocolire Arad;
– Orastie- Sibiu (77 km), intre Deva/Orastie si variantele de ocolire Sibiu, incluzand si  varianta de ocolire Sebes(7 km);
– Lugoj- Deva ( 91 km), intre Lugoj si variantele de ocolire Deva / Orastie.
b) Studii pentru alte sectoare de drum in sprijinul celor mentionate mai sus:
– O analiza de ansamblu (in baza informatiilor existente) privind subsectiunile Coridorului  IV  (Nadlac – Pitesti) si actualizarea Analizei Cost- Beneficiu in baza ultimelor date disponibile (trafic si cost)
– Studiu de intretinere al autostrazii si pregatirea licitatiei pentru sistemul de operare si intretinere pentru Arad- Sibiu
– Strategia privind Sistemul Inteligent de Trafic pentru Romania
– Pregatirea aplicatiilor pentru Fondul de Coeziune, a documentatiilor de licitatie si termenii de referinta pentru viitoarele  contracte de lucrari si asistenta tehnica aferente  urmatoarelor  etape ale pachetului  de proiecte pentru sectorul rutier
Cu o valoare totala de 12,695,000.00 Euro, Contractul de Asistenta Tehnica a fost atribuit prin licitatie internationala restransa consortiului DIWI Consult International GmbH / Roughan & O’Donovan Consulting Engineers / IC Consulenten Ziviltechniker GesmbH. Durata de implementare a contractului este de 18 de luni.
Contractul a primit finantare in proportie de 85% de la Uniunea Europeana, prin programul ISPA, diferenta de 15% fiind acoperita de catre Guvernul Romaniei, de la bugetul de stat. Beneficiarul final este Compania Nationala de  Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania S.A.
Tot pe 9 mai s-au semnat la sediul Ministerului Transporturilor, in prezenta domnului ministru Ludovic Orban, doua noi contracte, in valoare totala de 29 milioane EURO, co-finantate de Comisia Europeana, prin Facilitatea ISPA (75%), si de bugetul de stat (25%).
Imbunatatirea conditiilor de transport, cresterea sigurantei in circulatie si asigurarea unor viteze de 160 km/h pentru trenurile de calatori si 120 km/h pentru trenurile de marfa sunt principalele beneficii aduse sectorului transporturi din Romania prin implementarea acestor contracte.
Lucrarile de reabilitare a 47,77 km linie de cale ferata pe sectiunea Campina – Predeal vor aduce la standarde europene linia de cale ferata Bucuresti – Brasov, parte importanta a Coridorului IV Pan-European.
Primul contract de lucrari la linia de contact, protectia instalatiilor din cale si vecinatate si energoalimentarea liniei de contact are o valoare de 13.397.621,60 EURO si a fost atribuit  consortiului SPIE RAIL – ISAF S.A., Franta.
Lucrarile semnalizare, bloc automat si telecomunicatii reprezinta obiectul celui de-al doilea contract in valoare de 15.232.521,87 EURO, contract atribuit consortiului ANSALDO SEGNALAMENTO FERROVIARIO S.p.A. – ISAF S.A., Italia.
Contractul de lucrari de infrastructura si suprastructura a caii ferate urmeaza a fi semnat pana la data de 24 mai 2007.
Contractele au fost atribuite in urma desfasurarii unor licitatii internationale deschise, organizate pentru fiecare contract in parte, iar beneficiarul acestora este Compania Nationala de Cai Ferate "CFR" S.A.
Durata de executie a lucrarilor este de 40 luni, iar perioada de garantie este de 24 luni de la data finalizarii lucrarilor.

Sursa: CCIB.RO

Lasă un răspuns