Desfasurarea activitatilor economice in directia dezvoltarii durabile este o preocupare permanenta a UE, iar in calitatea sa de membru Romania va trebui sa adopte in cel mai scurt timp o politica similara.
Desfasurarea activitatilor economice in directia dezvoltarii durabile este o preocupare permanenta a UE, iar in calitatea sa de membru Romania va trebui sa adopte in cel mai scurt timp o politica similara.
Misiunea nu este deloc usoara, in primul rand datorita faptului ca Romania trebuie sa recupereze printr-o crestere economica sustinuta decalajele fata de celelalte state membre ale UE, ori cresterea economica este de cele mai multe ori dublata de folosirea intensiva a resurselor naturale. Este evident faptul ca efortul trebuie facut in doua directii: cresterea competitivitatii si productivitatii, pe de-o parte, si integrarea in principul durabilitatii, pe de alta parte.
Acestea au fost ideile principale pe care s-au centrat discutiile Forumului pentru dezvoltare durabila si protectia mediului in zona de Sud – Est, desfasurat la Constanta in data de 05 octombrie.
Evenimentul a fost avut ca scop identificarea cailor prin care se poate promova o crestere economica durabila si modalitatile prin care se poate realiza un echilibru intre nevoi si resurse. Problema acuta cu care se confrunta statele europene este aceea a existentei unui consum ce are un ritm de crestere net superior capacitatii de regenerare a resurselor. Aruncand o privire asupra situatiei actuale din Romania, observam ca desi exista legi care ar putea asigura un minim de protectie pentru mediu, inca se actioneaza cu maxima nepasare fata de acest subiect. Un exemplu in acest sens este deversarea in Dunare a unor ape reziduale cu temperaturi ridicate, ceea ce creaza un puternic dezechilibru in eco-sistem. Un alt exemplu este defrisarea masiva din ultimii ani ce a facut ca suprafata impadurita sa scada in Romania la 25%, pentru zona Dobrogei chiar la 5%.
Situatia nu va fi atat de sumbra si pentru viitor daca se vor utiliza cele 4 mld. Euro alocati din fondurile europene Programului Operational Regional (POR) la nivel national. Pentru zona de Sud Est POR are alocati apoximativ 600 mil. Euro.
Absorbtia intr-un procent cat mai mare a acestor fonduri nu se poate realiza insa decat prin elaborarea unor proiecte bune la care exista un mare deficit si, in plus, printr-un demers de simplificare si anulare a barierelor birocratice in eligibilitate. In acest sens, sistemul cameral sustine in totalitate demersul de descentralizare, a declarat Dragos Seuleanu, presedintele CCIR, prezent la eveniment.
O alta problema a Romaniei, semnalata la Forum de Dragos Seuleanu, este cea a deficitului fortei de munca.
Fara indoiala, deficitul de forta de munca poate fi acoperit prin asigurarea de facilitati, cum ar fi case sociale si mijloace de transport, care sa incurajeze mobilitatea populatiei si orientarea ei catre zone cu cerere in crestere, ceea ce reprezinta o miscare mult mai buna decat importul fortei de munca.
Forumul pentru Dezvoltare durabila si protectia mediului a fost organizat de Fundatia Grupului de Initiativa Ecologica si Dezvoltare Durabila, in parteneriat cu Camera de Comert si Industrie a Romaniei, Agentia pentru Dezvoltare Regionala, Academia Romana, Patriarhia Romana, Cancelaria Sfantului Sinod, Academia de Stiinte Agricole si Silvice Gheorghe Ionescu Sisesti si Euroaction”