Recent, la Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti au avut loc lucrarile Forumului de Afaceri Romania-Sicilia. La deschiderea oficiala, oaspetii au fost intampinati de Ancuta Conta, director general al CCIB.
Au participat, din partea italiana, Antonio Librizzi, seful delegatiei si Vito Vacca, directorul "Proiectului Tara Romania“ (Progetto Paese), iar din partea romana, Marcel Diaconu, presedintele asociatiei patronale din industria maselor plastice ASPAPLAST si Aurel Rizea, presedinte executiv al Asociatiei Producatorilor de Mobila din Romania-APMR.
Recent, la Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti au avut loc lucrarile Forumului de Afaceri Romania-Sicilia. La deschiderea oficiala, oaspetii au fost intampinati de Ancuta Conta, director general al CCIB.
Au participat, din partea italiana, Antonio Librizzi, seful delegatiei si Vito Vacca, directorul "Proiectului Tara Romania“ (Progetto Paese), iar din partea romana, Marcel Diaconu, presedintele asociatiei patronale din industria maselor plastice ASPAPLAST si Aurel Rizea, presedinte executiv al Asociatiei Producatorilor de Mobila din Romania-APMR.
In alocutiunea sa, presedintele ASPAPLAST a facut o prezentare generala a industriei de mase plastice din Romania, evidentiind faptul ca, in prezent, activeaza in acest domeniu peste 1000 de firme, din care 200 contribuie semnificativ la volumul total de produse procesate. In ansamblu, se constata un trend pozitiv in aceasta industrie, productia de mase plastice crescand, in octombrie 2007, cu 10,6% fata de aceeasi perioada a anului 2006. Referindu-se la exportul pe grupe de produse in primele 11 luni ale lui 2007, Marcel Diaconu a aratat ca industria de mase plastice detine o pondere importanta, de 8,8% din total export, activitate care inregistreaza si ea o crestere de 10,3% in primele 10 luni din 2007, comparativ cu aceeasi perioada din 2006.
Referindu-se la asociatia pe care o conduce, ASPAPLAST, Marcel Diaconu a tinut sa puncteze cateva repere semnificative: 60 dintre membri, companii private, prelucreaza peste 65% din materialele plastice din Romania, asociatia este membru deplin „EuPC”(Confederatia Europeana a Prelucratorilor de Mase Plastice) si membru PlasticsEurope-Mediterranean Cluster, membru „Fepachim“ (Federatia Patronala din Industria Chimica si Petrochimica), membru al Camerei de Comert Bucuresti si al Aliantei pentru Dezvoltarea Economica a Romaniei-ADER.
La randul sau, Aurel Rizea, presedintele executiv al APMR, a subliniat faptul ca Romania detine mari resurse lemnoase, 27 % din tara fiind acoperita de paduri, estimate la 60,4 milioane ha, masa lemnoasa insumand o cantitate de peste 1 milion mc, din care 39% sunt rasinoase. Nu este, deci, de mirare ca in prezent in Romania activeaza 400 de firme de mobila de toate categoriile – mari, mjlocii si mici. Astfel, productia de mobila a Romaniei reprezinta la 3,1%, din PIB detine 5 % din exportul tarii si inglobeaza 7 % din personalul ocupat, iar ca balanta comerciala are un aport efectiv de 700 milioane euro.
"Participam la marile targuri internationale, cu cel putin 100 de firme de prestigiu, in toate marile orase ale lumii. Anul acesta am participat la Shanghai, la Congresul Mondial al Mobilei si suntem activi pe mari piete ale lumii“- a tinut sa precizeze Aurel Rizea. "In ceea ce priveste exportul, locul I il detine Franta ( cu 19 %), urmata de Germania, iar pe locul 3 Italia. In ceea ce priveste importul, insa, locul 1 revine Italiei, cu 28 % si speram ca actuala intalnire sa fie de bun augur pentru colaborarea cu omologii nostri din Italia“.
Nu este prima reuniune bilaterala dintre oamenii de afaceri din Sicilia si cei romani, mijlocita de Camera de Comert si Industrie a Bucurestiului, si, asa cum sublinia si la intalnirea de la finele anului trecut seful delegatiei, Antonio Librizzi. Sicilia este interesata sa dezvolte legaturi solide cu Romania pe multiple paliere, atat din punct de vedere economic si comercial, cat si cultural.”Credem ca este momentul ca organizatia Camerei de Comert si Industrie Bucuresti sa devina partenerul nostru natural in initiativa de promovare a relatiilor romano-siciliene“, sublinia domnia sa cu acel prilej.
Iata ca n-au fost cuvinte de complezenta si o alta delegatie, formata din reprezentantii unor mari companii siciliene din domeniul maselor plastice si prelucrarii lemnului, s-a asezat din nou la masa tratativelor, in aceeasi atmosfera ospitaliera creata de Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti.
Sectoarele identificate de "Progetto Paese“ pentru cooperarea bilaterala sunt extrem de diversificate: arta si cultura, mediu si turism, electronica si IT&C (studii de fezabilitate, publicatii), agro-industrie si pescuit, mase plastice si, nu in ultimjul rand, logistica si transporturile. Proiectul isi mentine optiunea initiala de a fi organizate, in total, 9 misiuni institutionale in Romania si una in Sicilia, toate imbracand forma unor runde de intalniri bilaterale ale oamenilor de afaceri pentru verificarea interesului reciproc de a colabora, precum si pentru consolidarea relatiilor deja existente.
Din acest ultim punct de vedere merita reamintit faptul ca, in mai putin de 14 luni de la aderarea Romaniei la UE, tabloul macroeconomic al Romaniei a suferit schimbari semnificative, un rol important in realizarea cresterii economice si integrarii depline in Comunitatea Europeana revenind si firmelor italiene. Un bilant din primavara anului trecut evidentia faptul ca Italia ocupa locul 2 in comertul exterior al Romaniei, cu un volum de 4,71 miliarde euro, din care exporturile romanesti au fost de peste 2 miliarde euro, iar importul de produse italiene in tara noastra s-au cifrat la 2,64 miliarde de euro. Cateva luni mai tarziu, un alt bilant situa Italia pe locul 5 in topul investitorilor straini. Toate acestea reprezinta premize sigure ca si "Progetto Paese“, pentru care guvernul provinciei siciliene a alocat sume importante, va contribui substantial la intensificarea activitatilor investitionale in Romania si dezvoltarea sectoarelor care au facut obiectul recentului Forum de Afaceri Romania-Sicilia.
Sursa: www.ccib.ro