Joi, 20 septembrie a.c., la Hotelul Hilton Bucuresti a avut loc Forumul Economic romano – islandez, organizat de Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR) si Consiliul de Afaceri al Islandei.
Companiile islandeze si romanesti incheie parteneriate de succes pentru exploatarea resurselor de energie regenerabile.
Joi, 20 septembrie a.c., la Hotelul Hilton Bucuresti a avut loc Forumul Economic romano – islandez, organizat de Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR) si Consiliul de Afaceri al Islandei.
La eveniment au participat 30 de companii islandeze care doresc sa initieze afaceri in Romania. In deschidere, au rostit alocutiuni Presedintele Islandei, E.S. dl. Olafur Ragnar Grimsson, si E.S. Ministrul Comertului din Islanda, dl. Bjorgvin G. Sigurdsson precum si Darius Mesca, secretar de stat in Ministerul Economiei si Finantelor.
Principala tema abordata in cadrul prezentarilor care au urmat a vizat resursele de energie regenerabile, mai exact necesitatea trecerii de la o productie de energie bazata pe combustibili fosili la una sustenabila.
Islanda este un bun exemplu de transformare dintr-o tara dependenta de combustibili fosili la una care produce energie curata. Romania si Islanda pot coopera cu succes in domeniul resurselor regenerabile de energie, iar pentru noi tara dumneavoastra este importanta atat ca piata, cat si ca pozitie strategica pentru accesul catre alte tari din Estul si Sud Estul Europei”, a declarat E.S. dl. Olafur Ragnar Grimsson.
Islanda produce preponderent energie bazata pe resurse regenerabile, iar reprezentantii companiilor participante la intalnire s-au aratat dornici sa-si utilizeze mijloacele financiare si know-how-ul pentru a intra pe piata romaneasca.
La randul sau, dl. Ionel Constantin, Secretarul General al CCIR, a prezentat participantilor mediul de afaceri din Romania, insistand asupra oportunitatilor investitionale si asupra facilitatilor pe care le ofera tara noastra.
Volumul cumulat al investitiilor straine directe a depasit pragul de 30 de miliarde de EUR, inregistrandu-se un stoc ISD de 31,130 miliarde EUR. Cresterea încrederii investitorilor straini în mediul de afaceri din România s-a concretizat in reinvestirea unei parti importante din profit în economia romaneasca”, a declarat oficialul CCIR.
Islanda reprezinta, fara indoiala, un exemplu de cultura de business avand ca experienta trecerea de la conditia de tara saraca spre un model performant la nivel european si global.
Succesul Formului a fost intarit de semnarea a doua contracte de parteneriat intre reprezentantii partii romane si cei ai partii islandeze. Unul are ca obiect transformarea deseurilor lemnoase ale unei fabrici in biocombustibili, iar celalalt, semnat cu autoritatea locala din orasul Roman, reprezinta master planul pentru incalzirea orasului cu biocomubustibili.
Sistemul cameral s-a dovedit un partener valoros pentru oamenii de afaceri islandezi care doresc sa investeasca in tara noastra, sa identifice potentiali parteneri, sau sa se informeze asupra oportunitatilor de afaceri. El sprijina, totodata, companiile romanesti în procesul de extindere pe pie?ele externe.