Peste 16.000 de firme din Romania au obligatia sa completeze declaratii Intrastat

Numarul operatorilor economici din Romania care trebui sa declare date Intrastat incepand din ianuarie 2007 este in prezent de 16.377, din totalul de aproape 50.000 care efectueaza schimburi intracomunitare, a declarat directorul Directiei Statisticii Comertului din cadrul Institutului National de Statistica, Florentina Gheorghe.
Firmele care in anul anterior au depasit pragurile valorice de comert intracomunitar stabilite pentru anul in curs vor transmite declaratia Intrastat pentru toate lunile anului
Numarul operatorilor economici din Romania care trebui sa declare date Intrastat incepand din ianuarie 2007 este in prezent de 16.377, din totalul de aproape 50.000 care efectueaza schimburi intracomunitare, a declarat directorul Directiei Statisticii Comertului din cadrul Institutului National de Statistica, Florentina Gheorghe.
Firmele care in anul anterior au depasit pragurile valorice de comert intracomunitar stabilite pentru anul in curs vor transmite declaratia Intrastat pentru toate lunile anului, in timp ce operatorii economici care depasesc pragurile valorice in cursul anului, transmit declaratia  Intrastat incepand cu luna in care au fost depasite.
Pragurile reprezinta limita valorica a schimburilor intracomunitare sub care operatorii economici sunt scutiti sa transmita declaratia Intrastat. Pragurile statistice se stabilesc separat si pot avea valori diferite pentru introduceri (achizitii) si respectiv expedieri (livrari)  intracomunitare de bunuri.
Informatiile privind pragurile valorice Intrastat sunt publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, la sfarsitul anului anterior celui pentru care pragurile valorice sunt in vigoare. Pentru anul 2007 pragurile statistice stabilite sunt de 300.000 lei (85.000 euro) pentru achizitii intracomunitare si de 900.000 lei (250.000 euro) pentru livrari intracomunitare. Firmele care sunt vizate de aceste prevederi sunt cele cu activitate de comert intracomunitar.
Declaratia Intrastat reprezinta o simplificare a declaratiilor vamale si nu o noua obligatie pentru agentii economici. Declaratiile Intrastat au 20 de rubrici, care se regasesc in declaratiile vamale uzuale, care au 54 de rubrici la care se adauga 10 rubrici pentru control si supraveghere vamala.
Declaratiile Intrastat trebuie completate si transmise numai in mod electronic, lunar, pana la data de 15.
Intrastat este numele dat sistemului de colectare a datelor statistice privind comertul cu bunuri intre tarile din Uniunea Europeana. In momentul in care o tara devine membra a Uniunii Europene (UE) si parte a Pietei Unice, controlul vamal asupra miscarii bunurilor intre aceasta tara si celelalte state membre UE dispare, iar comerciantii nu mai au obligatia completarii declaratiilor vamale pentru aceste bunuri.
Pentru a inlocui aceasta sursa de date, a fost creat si dezvoltat sistemul statistic Intrastat, pentru colectarea informatiilor direct de la operatorii economici din tarile membre UE care realizeaza schimb de bunuri cu alte state membre UE. Acest sistem statistic este operational de la 1 ianuarie 1993 la nivelul Uniunii Europene si are la baza o serie de regulamente care se aplica in toate statele membre UE, permitand cunoasterea volumului schimburilor internationale ale fiecarei tari si stand la baza calculului indicatorilor macroeconomici care evidentiaza evolutia economica si sociala a unei tari.
Implementarea sistemului Intrastat merge foarte bine, au apreciat reprezentantii INS. "Chiar daca firmele nu mai au perceptia obligatiei catre autoritatile administratiei publice, acum cand a capatat conotatia raportarii statistice perceptia obligativitatii este similara", a afirmat  Florentina Gheorghe.
Reprezentanta INS a admis totusi ca exista greutati inerente pentru inceput, in conditiile in care declaratiile vamale erau completate inainte de comisionarii vamali. Multe firme au decis sa renunte la comisionarii vamali, din cauza costurilor, dar o parte dintre acestia au in continuare clienti si s-au reprofilat pe completarea declaratiilor Intrastat.
Pentru asistenta acestor firme, INS acorda asistenta, institutia fiind nevoita sa dubleze numarul liniilor telefonice dedicate solicitarilor de informatii din partea firmelor, a declarat pentru Rompres vicepresedintele INS, Dan Ion Ghergut. El a subliniat totodata importanta implementarii Intrastat, pe baza acestor date calculandu-se contributia Romaniei la bugetul UE si balanta de plati.

Lasă un răspuns